Γεύση - Ψυχαγωγία

Kρητική συνταγή: Ξινόχοντρος

Υλικά: 3 κιλά γάλα φρέσκο, 1 κιλό σιτάρι αλεσμένο

Εκτέλεση: Αφήνομε τα γάλα τρεις μέρες εκτός ψυγείου να ξινίσει. Ύστερα βράζομε το γάλα ρίχνομε μέσα το αλεσμένο σιτάρι και το ανακατεύομε μέχρι να πήξει. Αφού κρυώσει παίρνομε με ένα κουτάλι το μείγμα και το απλώνομε σε αλευρωμένη λαμαρίνα ή σε καθαρές πετσέτες. Ο ξινόχοντρος είναι έτοιμος μόνο που πρέπει να ξεραθεί για να διατηρηθεί αρκετό καιρό. Βγάζομε τον ξινόχοντρο στον ήλιο μέχρι να ξεραθεί καλά, αναποδογυρίζοντάς τον  κάθε μέρα.

*Ο ξινόχοντρος χρησιμοποιείται για να νοστιμίζει τα περισσότερα φαγητά. Τον ρίχνομε στο τσικάλι 10 λεπτά πριν το κατεβάσομε από τη φωτιά. Μπορούμε να τον μαγειρέψομε π.χ.: με φασόλια, με μπάμιες, με ρεβίθια, με αίγα σούπα, με πατάτες, με γάλα, με ντομάτα, με χοιρινό κ.α.

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ