Η ποικιλία και ο πλούτος της Κρητικής κουζίνας, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά από την γαστρονομική λίστα του Taste Atlas, καθώς βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας με τις καλύτερες κουζίνες στον κόσμο.
Στην πρώτη και την δεύτερη θέση της λίστας, εντοπίζουμε δύο ιταλικές περιφέρειες, την Καμπανία και την Εμίλια-Ρομάνια με 4.47 και 4.45 στα πέντε αστεράκια.
Οι δύο περιοχές φημίζονται για τις πίτσες, τις μακαρονάδες μπολονέζ, τα λαζάνια, τα τορτελίνια και την σάλτσα μαρινάρα.
Στην τρίτη θέση με 4.42 αστέρια, ακολουθεί η Κρήτη.
Όσο για τα πιάτα που είναι στη λίστα με τα δημοφιλέστερα του Taste Atlas στο νησί, πρώτος είναι ο ντάκος ενώ ακολουθεί η πορτοκαλόπιτα, η στάκα με αυγά, τα καλτσούνια και το αντικριστό.
Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Σικελία με τα διάσημα καννόλι, μελιτζάνες με παρμεζάνα, μακαρονάδα αλά Νόρμα και γρανίτα, ενώ η Μακεδονία έρχεται πέμπτη, με τα τοπικά της εδέσματα να περιλαμβάνουν μπουγάτσα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, τρίγωνα Πανοράματος, μανιταρόπιτα και ακανές Σερρών.
Οι Κυκλάδες καταλαμβάνουν την έκτη θέση, προσφέροντας ντοματοκεφτέδες, λαδένια Κιμώλου, κουφέτο Μήλου, τυρένια Κιμώλου και μελόπιτα Σίφνου, ενώ η Τοσκάνη της Ιταλίας παίρνει την έβδομη θέση.
Στην όγδοη θέση συναντάμε ξανά ελληνική περιοχή, την Πελοπόννησο, με δημοφιλέστερες γεύσεις τη γουρουνοπούλα Καλαμάτας, το κουνουπίδι καπαμά, την τσουχτή Μάνης και τις πέτουλες Μεσσηνίας.
Η ένατη θέση ανήκει στην Αλεντέζου της Πορτογαλίας, ενώ η δεκάδα κλείνει με το Βόρειο Αιγαίο, όπου ξεχωρίζουν τα μαμούλια Χίου, οι σαμσάδες Λήμνου, το σουφικό Ικαρίας, τα μασουράκια Χίου και τα βενιζελικά Λήμνου.
«Η Κρήτη παραμένει αγαπημένος προορισμός των τουριστών και για την γαστρονομία της» επεσήμανε η Μαρινέλα Μαμαλάκη πρώην πρόεδρος των Ξεναγών Κρήτης .
Τυριά ,κρασί,λάδι,ντάκος,αντικριστό,γαμοπίλαφο,καλιτσούνια,ξεροτήγανα,συμπεριλαμβάνονται στα αγαπημένα των ξένων επισκεπτών που εκτιμούν ιδιαίτερα τα τοπική κουζίνα και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που έρχονται για διακοπές στο νησί.























