ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ζητούν τραπεζοκαθίσματα στην προ covid εποχή και έλεγχο του παραεμπορίου στις λαϊκές

Έρχονται έλεγχοι κλιμακίων του ΣΔΟΕ και της Δημοτικής Αστυνομίας για την πάταξη του παραεμπορίου στις λαϊκές αγορές, μετά από σχετικό αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου προς το Δήμο Ηρακλείου, στον οποίο έχει θέσει ένα ακόμα ζήτημα που αφορά στη διάθεση της έκτασης των τραπεζοκαθισμάτων ξεκαθαρίζοντας ότι τα όρια θα πρέπει να επανέλθουν στην προ του covid εποχή.

Και τα δύο κρίσιμα αυτά ζητήματα τέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Λότζια μετά από σχετικό αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου, που άνοιξε το μεγάλο κεφάλαιο της εντατικοποίησης των ελέγχων στις λαϊκές αγορές υπογραμμίζοντας την ανάγκη της τήρησης της νομιμότητας.

Όπως τόνισε στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μανόλης Κουμαντάκης οι διαδοχικές κρίσεις που έχει υποστεί η οικονομία έχουν επηρεάσει καταλυτικά το λιανεμπόριο που κάνει ένα μεγάλο αγώνα να αντέξει μέσα στις σκληρές αντιξοότητες της σημερινής πραγματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό οι επίσημοι φορείς της Πολιτείας και από την πλευρά τους να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή και να διασφαλίσουν την τήρηση της νομιμότητας μέσα από τον έλεγχο του παραεμπορίου που είχε χαλαρώσει όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω τη γενικότερης αναταραχής που προκάλεσε το θέμα της πανδημίας.

Ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι σε καμία περίπτωση ο Εμπορικός Σύλλογος δεν είναι κατά των λαϊκών αγορών, αλλά όπως είπε είναι σημαντικό σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο νόμος να εφαρμόζεται και η τήρηση του να διασφαλίζεται.

παρεμπόριο σύσκεψη

(στιγμιότυπο από την σύσκεψη)

Παράλληλα ο κ. Κουμαντάκης έθεσε και το ζήτημα της παράτασης της διάθεσης των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης τα οποία διεκδικεί ο Σύλλογος Εστίασης νομού Ηρακλείου, τονίζοντας ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα πρέπει να κάνει μια πιο προσεκτική διαχείριση.

Ειδικότερα όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ασφαλώς και μέσα στις πλατείες δεν τίθεται ζήτημα σε σχέση με τη διάθεση των επιπλέον χώρων, όμως μέσα στο εσωτερικό της παλιάς πόλης εκεί που συνυπάρχουν εμπορικά μαγαζιά και καταστήματα εστίασης θα πρέπει να υπάρχει μια συνεννόηση και μια προσεκτική διαχείριση ώστε να μην δημιουργούνται λειτουργικά προβλήματα πρόσβασης σε βάρος του λιανεμπορίου.

Από την πλευρά του αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός, ξεκαθάρισε ότι θα προκαλέσει τη συγκρότηση μικτών κλιμακίων με τη συμμετοχή και οικονομικών υπηρεσιών που εμπλέκονται με τον έλεγχο του εμπορίου ώστε και με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας να γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι στις λαϊκές αγορές με στόχο την πάταξη του παραεμπορίου.

Σε ό,τι αφορά στη διάθεση των τραπεζοκαθισμάτων τόνισε σε αυτή τη φάση κατατίθενται αιτήσεις σε ότι αφορά στους επιπλέον κοινόχρηστους χώρους που δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθούν σε όλες τις επιχειρήσεις και διαβεβαίωσε ότι η Δημοτική Αστυνομία θα κάνει ελέγχους για την διασφάλιση των ορίων που θα τεθούν σε κάθε επιχείρηση.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ