ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ξεκρέμαστοι οι αμπελουργοί για τις καταγραφές του καλοκαιριού – Δεν πληρώνει ο ΕΛΓΑ στο νησί

“Ούτε φωνή ούτε ακρόαση” από την κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις των αμπελουργών της Κρήτης, ενώ αντίθετα, για το χαλάζι που έπληξε τους αμπελουργούς της Καβάλας στις αρχές του καλοκαιριού, ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε προ ημερών γνωστοποιήσει, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, ότι από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου αναμενόταν η έναρξη των καταθέσεων των προκαταβολών στους πληγέντες δικαιούχους αποζημιώσεων των καταστροφών που προκλήθηκαν σε αμπελώνες και άλλες καλλιέργειες του νομού Καβάλας.

Στο μεταξύ, στην Κρήτη η καταγραφή των ζημιών για να εκδοθούν και τα σχετικά πορίσματα βρίσκεται σε εξέλιξη. Στα επιτραπέζια έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα σε όλα τα σταφιδάμπελα και τα κρασάμπελα του τόπου και είναι μεγάλη απαίτηση των αγροτικών φορέων για επίσπευση των διαδικασιών!

Όπως έχουμε πολλές φορές γράψει, ο αμπελουργικός κόσμος της Κρήτης βίωσε φέτος μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη των τελευταίων εκατό χρόνων. Από την άνοιξη βροχές, ασθένειες, με την ευδεμίδα να κάνει πρωτόγνωρη επιδρομή και να μην μπορούν ακόμα και οι πιο καλοί αμπελουργοί να την αντιμετωπίσουν, ενώ ταυτόχρονα η οικονομική κρίση είχε εκτινάξει στα ύψη το κόστος παραγωγής και το μεταφορικό κόστος των σταφυλιών. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις οι αμπελουργοί έπαθαν πολύ μεγάλες ζημιές.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του Μύρωνα Χιλετζάκη, αλλά και σχετική ανακοίνωση της ΕΑΣΗ ως προς τα οινοστάφυλα, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. το πρωί της Δευτέρας 29 Αυγούστου: «Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών, πιστή στην αρχή της υποστήριξης του Ηρακλειώτη παραγωγού, ανακοινώνει ότι οι τιμές των οινοσταφύλων θα παραμείνουν σταθερές, όπως αυτές ανακοινώθηκαν με το δελτίο Τύπου της 12ης Αυγούστου 2022, σε αντίθεση από κάποιους ιδιώτες που για μια ακόμη φορά, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των παραγωγών, προσπαθούν να πάρουν τα σταφύλια τους σε εξευτελιστικές τιμές»…

Την ίδια ώρα, ακόμα περιμένει τόσο η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου όσο και η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ να διορθωθεί η τιμή του επιτραπέζιου σταφυλιού πρώτης ποιότητας, για να λάβουν οι παραγωγοί και την ανάλογη αποζημίωση. Τόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης όσο και το στέλεχος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης έθεσαν ξανά το θέμα, αυτή τη φορά σε συνάντηση που είχαν με τον βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. Μάξιμο Σενετάκη.

«Ενώ σε όλη την Ελλάδα έχουν υπολογίσει την αποζημίωση με βάση την τιμή των 67 λεπτών το κιλό, στην Κρήτη μάς έβαλαν τα 55 λεπτά. Το βάλαμε λοιπόν ξανά το ζήτημα αυτό με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, ετούτη τη φορά στον κυβερνητικό βουλευτή Μάξιμο Σενετάκη, και περιμένουμε την αποκατάσταση της αδικίας από τον ΕΛΓΑ», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο Γιώργος Στειακάκης. Ο Μάξιμος Σενετάκης έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες προς τον ΕΛΓΑ και τώρα θα θέσει το ζήτημα και κοινοβουλευτικά, όπως απάντησε ο ίδιος στους εκπροσώπους των αμπελουργών.

Πάντως, ο Γιώργος Στειακάκης ξεκαθαρίζει ότι σε επίπεδο Κρήτης ο ΕΛΓΑ είναι στο πλευρό των αμπελουργών και κάνει ό,τι είναι δυνατό για να δρομολογήσει τις αποζημιώσεις των αμπελοκαλλιεργητών. Το θέμα όμως έχει να κάνει με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης.

«Φέτος καταφέραμε και διεκδικήσαμε χρήματα στους βιοκαλλιεργητές αμπελουργούς. Και αυτό που τώρα πρέπει να κάνει ο ΕΛΓΑ είναι να αυξήσει κατά 20% και τις αποζημιώσεις τους», καταλήγει ο Γιώργος Στειακάκης.

Η “Νέα Κρήτη” απευθύνθηκε σε αγροτικά στελέχη του νομού Ηρακλείου, που επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την Αθήνα για την αποζημίωση των πληγέντων αμπελουργών. Μάλιστα, σε πρόσφατη κινητοποίηση αγροτικών συλλόγων της Κρήτης, ο διευθυντής του ΕΛΓΑ, γεωπόνος Γιώργος Δασκαλάκης, είχε απαντήσει λέγοντας στους συνδικαλιστές ότι «λόγω έλλειψης προσωπικού, κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά ώστε να αποζημιωθούν οι αμπελουργοί όχι πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου και μάλλον πιο σίγουρα από τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο του νέου έτους».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος ξεκαθάρισε στην εφημερίδα μας: «Εμείς επιμένουμε να διεκδικούμε να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να μας αποζημιώνει για το 100% των ζημιών στην παραγωγή μας»… Ο Μανόλης Καρκαβάτσος δε θεωρεί ότι με τις προκαταβολές θα μπορούσε να υπάρξει ανακούφιση στον κόσμο, αφού η ακρίβεια είναι τέτοια, που ο κόσμος για να στηριχτεί χρειάζεται πιο ουσιαστικά μέτρα.

Την ίδια ώρα, στις 4 Νοεμβρίου ήρθαν οι πρώτες οι προκαταβολές στους πληγέντες αμπελουργούς, αλλά μόνο της Καβάλας.

«Από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, από τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις αρχές καλοκαιριού». Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook. «Όπως είναι γνωστό, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η σχετική τροπολογία, με την οποία ο ΕΛΓΑ απέκτησε, πλέον, τη δυνατότητα να καταβάλλει προκαταβολές από τις αποζημιώσεις εκείνων των καταστροφών.

Υπενθυμίζεται πως η προσπάθεια που γίνεται με γνώμονα την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παραγωγών είναι συνεχής. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, επίκειται και η καταβολή της ενίσχυσης deminimis στα σταφύλια», διευκρινίζει περαιτέρω στην ανάρτησή του.

Ούτε τα καζάνια μπορούν να δουλέψουν…   

Για την κατάσταση που επικρατεί, την ίδια ώρα, σε βάρος των αμπελουργών της Κρήτης μίλησε στη “Νέα Κρήτη” ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής από το Κυπαρίσσι, αμπελουργός και στέλεχος των καζανάρηδων, Στάθης Φραγκιαδάκης. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ των προκαταβολών σε ποσοστό 50% επί του συνολικού πορίσματος στα επιτραπέζια σταφύλια, όπου και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έκδοση των πορισμάτων.

«Όσο για τα σταφιδάμπελα και τα κρασάμπελα, με τους ρυθμούς που πάνε, όταν θα έρθουν να καταγράψουν τη ζημιά, δε θα βρουν σταφύλια ούτε στους “μάρτυρες” που έχουμε αφήσει για τον σκοπό αυτό», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμα και στην παραγωγή της τσικουδιάς, ο Στάθης Φραγκιαδάκης τονίζει ότι φέτος, μετά την αύξηση της φορολογίας, ούτε τα καζάνια μπορούν να δουλέψουν. «Πέρυσι η άδεια κόστιζε 180 ευρώ στο 48ωρο και φέτος κοστίζει 620 ευρώ! Θα τα βρεις τα 620 ευρώ μία φορά. Θα τα βρεις όμως και πάλι αύριο; Εγώ έβαλα εγκαίρως το αίτημα, να πληρώσουμε τον φόρο που είχαμε και πέρυσι, του 0,60 ευρώ ανά λίτρο. Και τα υπόλοιπα να μας τα χρεώσουν από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, που αρχίζει και η νέα αποστακτική περίοδος, και να μας τα βάλουν σε δόσεις. Που να μπορούμε στο μεταξύ να πωλούμε, να εισπράττουμε και να αποπληρώσουμε τον φόρο. Το ίδιο είχα προτείνει και το 2017, με τον φόρο στο κρασί, και είχε γίνει αποδεκτό»…

Εκτός από τους καζανάρηδες όμως, το κόστος έχει αυξηθεί υπερβολικά στην τσικουδιά και για τους αγρότες. Εκεί που για να βγάλει κάποιος τσικουδιά πλήρωνε στην καζανιά 35 ευρώ, φέτος το κόστος εκτινάχθηκε στα 60 ευρώ και έγινε δυσβάσταχτο!

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ