ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ξεκινούν έργα 91 εκ ευρώ στο ηλεκτρικό δίκτυο

Ένα εκτεταμένο “λίφτινγκ” δρομολογείται τώρα στο πεπαλαιωμένο δίκτυο ηλεκτροδότησης εδώ στην Κρήτη καθώς στο πλαίσιο του πανελλαδικού διαγωνισμού – “μαμούθ” που είχε προκηρύξει ο ΔΕΔΔΗΕ, υπογράφτηκαν οι συμβάσεις και ξεκινούν προσεχώς σημαντικά έργα αναβάθμισης – εκσυγχρονισμού του δικτύου στο νησί μας, συνολικού ύψους 91 εκατ. ευρώ!

Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ομαλή, ασφαλής ηλεκτροδότηση και να μπορέσει το δίκτυο διανομής να επιτελέσει τον ρόλο που καλείται να παίξει στην ενεργειακή μετάβαση, “θωρακίζοντάς” το παράλληλα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που ήδη προκαλεί και στον τόπο μας η κλιματική αλλαγή.

Το γιγάντιο σε οικονομικά μεγέθη και σημασία πανελλαδικό έργο που είχε προκηρύξει ο ΔΕΔΔΗΕ είχε προκηρυχθεί τον Μάρτιο του 2021, και είχε αρχικό προϋπολογισμό 2,9 δις ευρώ (μαζί με το Φ.Π.Α και τις προβλεπόμενες προαιρέσεις) ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων αναβάθμισης του ηλεκτρικού δικτύου στην Κρήτη ανερχόταν στα 186 εκατ. ευρώ.

Κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού είχε παρουσιαστεί εμπλοκή, με ενστάσεις και παρατηρήσεις από ενδιαφερόμενους εργολάβους, με συνέπεια να ακυρωθεί ο αρχικός διαγωνισμός για να επαναπροκηρυχθεί τον Ιούλιο του 2021.

Ο μέγα διαγωνισμός “έσπασε” σε 37 ξεχωριστές εργολαβίες εργολαβίες έργων δικτύου σε όλη τη χώρα, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Το “πακέτο” των 37 εργολαβιών περιλαμβάνει όλα τα κρίσιμα έργα, όπως η υπογειοποίηση δικτύων και η γενικότερη αναβάθμιση και “θωράκισή” τους, η αναγκαιότητα των οποίων αναδείχτηκε κατά τις περιπέτειες με τις πολυήμερες διακοπές ρεύματος λόγω κυμάτων κακοκαιρίας…

Μετά από περιπέτειες και καθυστερήσεις οι διαγωνιστικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και φτάσαμε στην υπογραφή των συμβάσεων για να ξεκινήσουν προσεχώς τα σημαντικά έργα. Μάλιστα το τελικό ύψος των 37 εργολαβιών, μετά τις προσφερόμενες εργολαβικές εκπτώσεις έπεσε ως προς το πανελλαδικό σύνολο στο ποσό του 1,2 δις ευρώ (μαζί με το Φ. Π. Α) ενώ το τελικό ποσό σε επίπεδο Κρήτης, μετά τις εργολαβικές εκπτώσεις είναι 91 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α) ή 73,4 εκ ευρώ (χωρίς το Φ.Π.Α). Η συνολική πανελλαδική αυτή δαπάνη, όπως και η επιμέρους δαπάνη για την Κρήτη μπορεί βεβαίως να ανέβει καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ διατηρεί, στο πλαίσιο των συμβάσεων ανάθεσης, το δικαίωμα αύξησης έως 50% της προϋπολογιζόμενης δαπάνης.

Οι συμβάσεις και τα έργα στην Κρήτη

Όσον αφορά στην Κρήτη, στο πλαίσιο της εκτεταμένης παρέμβασης αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειες υπογράφτηκαν 4 συμβάσεις, τα στοιχεία των οποίων έχουν ως εξής:

– Ηράκλειο: Ανάδοχος INTRAKAT. Αρχικός προϋπολογισμός 53, 3 εκατ. ευρώ ποσό με ΦΠΑ (43 εκατ. ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ). Κατατέθηκαν 4 προσφορές, η τελική προσφορά του αναδόχου με τον οποίο υπογράφτηκε η σύμβαση ανέρχεται σε 24 εκ ευρώ (χωρίς το Φ.Π.Α).

Άγιος Νικόλαος: Ανάδοχος Κ/Ξ ΕΛΥΡΟΣ ΑΕ – ΜΑΛΛΙΟΝΤΑ ΑΤΕ. Αρχικός προϋπολογισμός 24, 8 εκατ. ευρώ ποσό με ΦΠΑ (20 εκατ. ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ). Κατατέθηκαν συνολικά 5 προσφορές ενώ η τελική προσφορά του αναδόχου διαμορφώθηκε στα 13 εκ ευρώ (χωρίς το Φ.Π.Α).

– Χανιά: Ανάδοχος Κ/Ξ ΕΛΥΡΟΣ ΑΕ – ΜΑΛΛΙΟΝΤΑ ΑΤΕ. Αρχικός προϋπολογισμός 47, 1 εκατ. ευρώ ποσό με ΦΠΑ (38 εκατ. ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ). Στον διαγωνισμό είχαν κατατεθεί 4 προσφορές ενώ η εργολαβία ανατέθηκε έναντι 22,4 εκ ευρώ9χωρίς το Φ.Π.Α).

– Ρέθυμνο: Ανάδοχος Κ/Ξ ΕΛΥΡΟΣ ΑΕ – ΜΑΛΛΙΟΝΤΑ ΑΤΕ. Αρχικός προϋπολογισμός 28,5 εκατ. ευρώ ποσό με ΦΠΑ (23 εκατ. ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ). Είχαμε 4άδα προσφορών ενώ το οικονομικό ύψος της σύμβασης διαμορφώθηκε τελικά στα 14 εκατ. ευρώ (χωρίς το Φ.Π.Α).

Έτοιμο σε 48 μήνες

Η χρηματοδότηση και τα χρονοδιαγράμματα

Ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών για κάθε εργολαβία έχει ορισθεί σε 48 μήνες. Ωστόσο, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τη δυνατότητα χρονικής επέκτασης κάθε σύμβασης κατά 1,5 έτος. Πρόθεση πάντως του Διαχειριστή είναι τα έργα να “τρέξουν” όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με δεδομένο ότι η πολυετής αποεπένδυση στο δίκτυο διανομής (λόγω της οικονομικής κρίσης) έχει καταστήσει επείγουσα την αναβάθμισή του. Σημειώνεται ότι τα έργα χρηματοδοτούνται από τους προϋπολογισμούς ανάπτυξης και συντήρησης του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των δράσεων “RRF: Αντικατάσταση μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας ΧΤ με Smart meters”, “Αναβάθμιση του εναέριου δικτύου σε δασικές περιοχές”, “Αναβαθμίσεις του δικτύου με στόχο την ενίσχυση ανθεκτικότητας και την προστασία περιβάλλοντος”.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ