ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ξεκίνησε ο ΕΛΓΑ τις εκτιμήσεις – «Δώστε αποζημιώσεις για τον περονόσπορο!», ζητούν οι παραγωγοί

«Δώστε αποζημιώσεις κρατικές σε όλους τους αμπελουργούς της Κρήτης για τον περονόσπορο ακόμα και σε όσους μπόρεσαν και έσωσαν τα σταφύλια τους, εκτός των αποζημιώσεων που θα δώσει για τον καύσωνα ο ΕΛΓΑ», είναι το μήνυμα που στέλνει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, μέσω του neakriti.gr, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

«Κυρίως εκείνοι οι αμπελουργοί που δεν τα παράτησαν αλλά έδωσαν τις μάχες τους κατά του περονόσπορου, θα πρέπει να αποζημιωθούν», σύμφωνα με τον συνεταιριστή, που ξεκαθαρίζει ότι δεν αναφέρεται στον καύσωνα, όπου η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ έχει ολοκληρωθεί και τώρα βρισκόμαστε στη φάση των εκτιμήσεων για να βγουν τα πορίσματα και να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Βέβαια, όπως γράφαμε και προ ημερών, αν ενταχθεί το αίτιο “περονόσπορος” στα αποζημιώσιμα αίτια του κανονισμού του ΕΛΓΑ, θα είναι σίγουρα κάτι πολύ καλό για τους αμπελουργούς όχι μόνο της Κρήτη αλλά και ολόκληρης της χώρας. Είναι σαφώς η χειρότερη ασθένεια που απειλεί τα αμπέλια μας και, όταν λίγο ξεφύγει, δεν “πιάνεται” με τίποτα και ίσως να μπορέσει ένας παραγωγός μόνο να τον περιορίσει, χωρίς να τον αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά.

Ωστόσο, ο ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα επικαλείται το γεγονός πως δεν πρόκειται για φυσική καταστροφή, προκειμένου να είναι υποχρεωμένος να τον καλύπτει με τις αποζημιώσεις των παραγωγών. Υπάρχει όμως η “κλιματική αλλαγή” και φέτος περισσότερο από άλλα χρόνια έγινε αισθητή και στους αμπελουργούς. Οι συνεχείς βροχές, σε συνδυασμό με τις δροσούλες, την απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας και όλη αυτή την “ανώμαλη” κατάσταση ήταν καθοριστικές για να ξεφύγει ο περονόσπορος. Και το θέμα δεν είναι ότι κατέστρεψε πολλά αμπέλια μόνο κατά τη φετινή περίοδο. Οι επιπτώσεις του θα είναι ορατές σίγουρα και του χρόνου, στα αμπέλια τα οποία χτύπησε κατά τη φετινή περίοδο. Άρα, μπορούμε να περιμένουμε και να ελπίζουμε ότι ο ΕΛΓΑ θα πράξει τα δέοντα, γιατί δεν έχει κάνει και πολλά μέχρι σήμερα για τον αμπελουργικό κόσμο, ιδιαίτερα στην Κρήτη…

«Από το κράτος και όχι από τον ΕΛΓΑ»

Με βάση πάντως τα ισχύοντα, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν απευθύνεται στον ΕΛΓΑ, αλλά στον κρατικό μηχανισμό, στο κομμάτι του περονόσπορου.

«Αν δοθεί μία κρατική ενίσχυση για τον περονόσπορο, να μη δοθεί μόνο σε όσους έχασαν τα σταφύλια τους, αλλά και σε αυτούς που μπόρεσαν με τα χίλια ζόρια να τα σώσουν. Θα ήταν αδικία αν εξαιρεθούν όσοι τελικά κατάφεραν και έβγαλαν μια παραγωγή. Γιατί αυτός που έδωσε τη μάχη με τα καιρικά φαινόμενα και ράντιζε κάθε τρεις μέρες ή πότιζε κάθε 10 ώρες κ.λπ., είναι αδικία να μην αποζημιωθεί εφόσον τα σταφύλια του τα διέθεσε με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής. Αλλά μιλάμε για τον περονόσπορο. Γι’ αυτό αναφέρομαι στον κρατικό κορβανά και όχι στον ΕΛΓΑ. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι συγκεκριμένος. Λέει “σου έκαψε το αμπέλι; Έρχομαι και καταγράφω τη ζημιά και σε αποζημιώνω”. Εμείς μιλάμε για τον περονόσπορο και γι’ αυτούς που έσωσαν το αμπέλι τους», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό τόνισε: «Θα περιμένουμε να τελειώσει η συγκομιδή. Να δούμε τα αποτελέσματα. Να καταγραφεί η ζημιά. Να δούμε πόσα σταφύλια βγάλαμε τελικά. Να κάνουμε τη σύγκριση της μιας χρονιάς με την άλλη. Και τότε θα έχουμε τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να τεκμηριώσουμε την πρότασή μας»…

Καταλήγοντας, πάντως, ο Μύρων Χιλετζάκης είναι κατηγορηματικός: «Η καταστροφή από τον καύσωνα αλλά και από τον περονόσπορο ανέρχεται στο 50% των αμπελιών. Έχει καταστραφεί, δηλαδή, η μισή παραγωγή και δεν αναφέρομαι μόνο στα επιτραπέζια σταφύλια, αλλά συνολικά σε όλο τον αμπελώνα και σε όλες τις ποικιλίες».

Την ίδια ώρα, ετοιμάζεται η ΕΑΣΗ να ανοίξει το οινοποιείο της στην Παλιανή για την παραλαβή των οινοσταφύλων και, σύμφωνα με τον συνεταιριστή, αυτό αναμένεται να γίνει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα βγει η σχετική επίσημη ανακοίνωση. Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος σε σχέση με πέρυσι η οργάνωση έχει δώσει καλύτερες τιμές, με διαφορά από 5 έως και 10 λεπτά το κιλό στις περισσότερες ποικιλίες. Μόνο σε λίγες ποικιλίες, όπως είναι και τα “λευκά οινοστάφυλα”, οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι και συγκεκριμένα στα 30 λεπτά το κιλό, αναφορικά με τα σταφύλια τα συγκεκριμένα. Πάντως, σταφιδοποίηση στον νομό Ηρακλείου γίνεται, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει σε μεγάλες ποσότητες, ενώ τα οινοποιεία, όπως όλα δείχνουν, είναι αυτά που και φέτος θα δουλέψουν αρκετά.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ