ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη: «Ξέφυγαν» οι τιμές ενοικίασης ακινήτων

Μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που διορίστηκαν για να διδάξουν στα σχολεία της Ιεράπετρας, εργάτες γης – Έλληνες και ξένοι – που έρχονται να εργαστούν στα θερμοκήπια και στο λιομάζωμα, καθώς και εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα της αναζήτησης ενός μικρού σπιτιού ή ενός διαμερίσματος, προκειμένου να στεγάσουν την οικογένειά τους προσωρινά και για όσο χρόνο διαρκέσει η εργασία τους, αλλά η προσπάθειά τους δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, γιατί απλά δεν υπάρχει στην πόλη της Ιεράπετρας τίποτα διαθέσιμο και ας μην είναι πανεπιστημιούπολη όπως το Ρέθυμνο.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στα μεσιτικά γραφεία της Ιεράπετρας είναι να εξυπηρετήσουμε όλους εκείνους που απευθύνονται σε εμάς ζητώντας να τους βρούμε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα. Τα τηλεφωνήματα που μας κάνουν καθημερινά είναι δεκάδες, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα προς άμεση ενοικίαση ούτε σπίτια ούτε διαμερίσματα.

Το πρόβλημα το αντιμετωπίσαμε στην αρχή της τουριστικής σεζόν, με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που ήρθαν να εργαστούν στα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής και δεν είχαν πού να μείνουν, το αντιμετωπίζουμε και τώρα, με τους εκπαιδευτικούς που ήρθαν πριν 1,5 μήνα και ακόμα ψάχνουν να βρουν σπίτι ή διαμέρισμα, με αποτέλεσμα άλλοι να μένουν στα ξενοδοχεία και άλλοι να φιλοξενούνται σε φιλικά σπίτια. Ζήτηση για ενοικίαση μικρών σπιτιών ή μικρών διαμερισμάτων έχουμε και από τους εργάτες γης που έρχονται για την εποχική εργασία στον πρωτογενή τομέα και δε βρίσκουμε κανένα άδειο σπίτι να τους εξυπηρετήσουμε», είπε η μεσίτρια Μαρία Αγγελάκη-Πετρά.

Μεγάλη ζήτηση, μικρή προσφορά

Η μεγάλη ζήτηση και η μικρή προσφορά σπιτιών για ενοικίαση μοιραία έφερε τη μεγάλη αύξηση στα ενοίκια, όπου οι τιμές έχουν πλέον ξεφύγει.

«Για ένα μικρό δυαράκι οι τιμές, ανάλογα την παλαιότητα και την κατάστασή του, κυμαίνονται από 250 έως 350 ευρώ.

Στα τριάρια οι τιμές είναι πάνω από τα 400 ευρώ, ενώ για τα 4άρια με τρεις κρεβατοκάμαρες οι τιμές βρίσκονται γύρω στα 600 με 700 ευρώ τον μήνα. Αυτές που δεν υπάρχουν πουθενά είναι οι γκαρσονιέρες, οι οποίες μάταια ζητούνται από εποχικά εργαζόμενους άντρες κυρίως.

Αυτό συμβαίνει γιατί μετά το 2006 σταμάτησαν να φτιάχνονται μεγάλες οικοδομές με αντιπαροχή και όσοι έκαναν επενδύσεις στις οικοδομές δεν μπορούσαν να πουλήσουν τα διαμερίσματα που είχαν κατασκευάσει σε τιμές πάνω από το κόστος κατασκευής.

Εκεί που σήμερα δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα είναι η επαγγελματική στέγη, γιατί δε φτιάχνονται νέες επιχειρήσεις να ψάχνουν καταστήματα, ούτε υπάρχει όμως και ιδιαίτερη προσφορά ακινήτων προς ενοικίαση», πρόσθεσε η κ. Μαρία Αγγελάκη-Πετρά.

Έμειναν στη μέση λόγω πολέμου

Όσες οικοδομικές εργασίες συνεχίζουν να γίνονται μέχρι και σήμερα αφορούν σε ιδιοκατοίκηση και σε επιδιορθώσεις ή ανακαινίσεις και αναπαλαιώσεις οικοδομών, που δεν είναι για ενοικίαση.

«Πριν την πανδημία, οι τιμές των ακινήτων και κυρίως των οικοπέδων είχαν πέσει πολύ χαμηλά και όσοι είχαν τη δυνατότητα μέσα στην πανδημία σκέφτηκαν είτε να τοποθετήσουν τα χρήματά τους είτε να επενδύσουν στις οικοδομές, αρχίζοντας να ζητούν ακίνητα για αγορά. Σιγά-σιγά η μεγάλη ζήτηση των οικοπέδων ανέβασε τις τιμές από τα 150-170 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα 200-220 το τ.μ.

Μόλις ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισαν οι τεράστιες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά, με αποτέλεσμα πλέον να έχει δημιουργηθεί μια “φούσκα” στην αγορά, καθώς ακίνητα που άρχισαν να οικοδομούνται με έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό έμειναν λόγω των μεγάλων αυξήσεων των υλικών κυριολεκτικά στη μέση.

Σήμερα υπολογίζουμε, με τις σημερινές τιμές, το κόστος κατασκευής μιας σύγχρονης κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο, ότι ξεπερνά τα 1.300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο γιατί έχουν ανέβει τα πάντα στον κατασκευαστικό τομέα», τονίζει η κ. Μαρία Αγγελάκη-Πετρά.

Ευρωπαίοι συνταξιούχοι ψάχνουν σπίτια στην παραλία

Οι αγορές ακινήτων, οικοπέδων, παλαιών σπιτιών ή έτοιμων σύγχρονων μονοκατοικιών από ξένους συνταξιούχους, κυρίως Γερμανούς, Γάλλους, Ελβετούς, Ολλανδούς και Αυστριακούς, είχαν ανεβάσει τις τιμές στα διαθέσιμα ακίνητα της παραλιακής ζώνης από την Ιεράπετρα, τον Άγιο Ιωάννη μέχρι και τον Μακρύ Γιαλό, τα προηγούμενα χρόνια.

«Το ενδιαφέρον των ξένων δεν έχει σταματήσει μέχρι και σήμερα, παρά τον προβληματισμό που υπάρχει λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ενδιαφέρονται πάντα για αγορές ακινήτων ανατολικά της Ιεράπετρας και στα γύρω χωριά, υπάρχει όμως τον τελευταίο καιρό επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον για αγορές στην περιοχή του Μύρτου Ιεράπετρας, καθώς και στα Τέρτσα, στην Ψαρή Φοράδα, στην Άρβη και στον Τσούτσουρα του δήμου Βιάννου, καθώς εκεί θεωρούν ότι οι αξίες των ακινήτων είναι ακόμα σε λογικά επίπεδα και αναζητούν κάποιες καλές ευκαιρίες για να προχωρήσουν σε αγορές», πρόσθεσε η κ. Μαρία Αγγελάκη-Πετρά.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ