ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: «Βουτιά» 50% στην παραγωγή γάλακτος – Μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο

«Δε θα ξεπεράσει η Κρήτη σε παραγωγή τους 50.000 τόνους γάλα το 2022», υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι, “κρούοντας το καμπανάκι” για το μέλλον του κλάδου, το οποίο φαντάζει αβέβαιο. Η μείωση της ποσότητας του γάλακτος θα είναι μεγάλη και ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και το 55%, όπως εκτιμούν οι κτηνοτρόφοι του νησιού. Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα του υποσιτισμού των ζώων και της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, η οποία θα είναι τέτοια τους επόμενους μήνες που ενδέχεται η Κρήτη να έχει το μισό ζωικό κεφάλαιο σε σχέση με πέρυσι. Άμεσο αντίκτυπο θα έχει το ΑΕΠ του νησιού.

Η «ΝΚ» έχει αναδείξει το συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο θα προκαλέσει συνέπειες τόσο στον αγροδιατροφικό τομέα όσο και στην αγορά. Ωστόσο θα πληγεί ανεπανόρθωτα και το γάλα το οποίο προορίζεται τόσο για κατανάλωση όσο και για τη χρήση του ως πρώτης ύλης προκειμένου να παρασκευαστούν τα λεγόμενα γαλακτομικά προϊόντα, όπως είναι το τυρί, η φέτα κ.τ.λ. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, ο οποίος προχωράει σε μια παρατήρηση που επιβεβαιώνεται από τα χείλη πολλών κτηνοτρόφων του νησιού.

«Η ποσότητα έχει περιοριστεί αρκετά στην Κρήτη. Υπάρχει μείωση πάνω από 55-60% της ποσότητας του γάλακτος σε σχέση με πέρυσι. Ήδη έχουμε δει πως σφάζονται πάρα πολλά παραγόμενα ζώα και έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο. Εάν δε δούμε άμεσες εξελίξεις με έκτακτη ενίσχυση του κτηνοτρόφου σε επίπεδο ζωικού κεφαλαίου, τότε ο κτηνοτρόφος θα βρεθεί σε άσχημη κατάσταση. Δε θα υπάρχει του χρόνου ούτε γάλα ούτε αρνί», είπε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων.

Ο κ. Παπαδάκης συνομιλεί με κτηνοτρόφους και διαπιστώνει πως το πλήγμα θα είναι τόσο μεγάλο, που θα έχει ως αποτέλεσμα η Κρήτη να μην ξεπεράσει τους 50.000 τόνους σε παραγωγή γάλακτος φέτος. Είναι ο μέγιστος δυνατός αριθμός και η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι χαοτική εάν αναλογιστούμε πως η Κρήτη παράγει τουλάχιστον 80.000 τόνους σε ετήσια βάση.

«Στο γενικό σύνολο, η Κρήτη παράγει πάνω από 80.000 τόνους γάλα. Φέτος, το γάλα που θα παραχθεί δε θα ξεπεράσει τους 50.000 τόνους. Το πλήγμα είναι τεράστιο», υποστήριξε. Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στο μεγάλο κόστος παραγωγής που έχει το κρέας στην Κρήτη. Οι ζωοτροφές παράγονται στην Ουκρανία και ένεκα αυτού, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις εξαιτίας του πληθωρισμού, έχει δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό τοπίο για τους κτηνοτρόφους. Την ίδια στιγμή, η τιμή του κατσικιού και του προβάτου μειώνεται. «Οι ζωοτροφές παίρνουν πάνω, ενώ η τιμή του γάλακτος μένει σταθερή. Αυτή τη στιγμή, οι τιμές είναι από 1,05 έως 1,10 ευρώ. Η τιμή του αμνοεριφίου δεν αυξάνεται, αλλά μειώνεται. Η κατάσταση είναι τραγική», υποστήριξε.

«Δε θα αντέξουμε»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Ανασυγκρότησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου, Γιώργος Τζουλιαδάκης, μίλησε για τη δραματική κατάσταση που βιώνει ο Κρητικός κτηνοτρόφος, τονίζοντας: «Έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο. Και αυτό γιατί υποσιτίζεται. Είναι φυσιολογικό επακόλουθο να έχουν περιοριστεί οι ντόπιοι γαλακτοπαραγωγοί και τυροκόμοι. Έχουν βγάλει ανακοίνωση και διαμαρτύρονται για τη μη παραγωγή γάλατος, όπου κάνουν σαφές ότι έχει μείνει ελάχιστο γάλα, και αυτό το παίρνουν οι εταιρείες από την Αθήνα. Η κατάσταση είναι πιο δραματική εδώ σε σχέση με την επάνω Ελλάδα».

Τα εισοδήματα

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης, Σταύρος Καρτέρης, για τη μείωση της παραγωγής γάλακτος εκτίμησε πως «για να δούμε τον αντίκτυπο που θα έχει στο ΑΕΠ της Κρήτης θα πρέπει να δούμε εάν το ντόπιο γάλα μένει στην Κρήτη. Όπως επίσης και τα προϊόντα του γάλακτος, π.χ. το τυρί, αν παραμένουν εδώ ή όχι. Ο αγροδιατροφικός τομέας δεν περιλαμβάνει μόνο το γάλα και το τυρί, αλλά και το λάδι και τα οπωροκηπευτικά. Θεωρώ πως το περισσότερο γάλα γίνεται τυρί. Ο κτηνοτροφικός είναι ένας κλάδος που περιλαμβάνει πολλά μικρά εισοδήματα. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου κλάδου. Υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που έχουν ένα μικρό εισόδημα με τον συγκεκριμένο κλάδο».

«Μόνο υποσχέσεις» – «Δε θα αντέξει ο κλάδος»

Ο πρόεδρος της Ομάδας Ανασυγκρότησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου, Γιώργος Τζουλιαδάκης, προχώρησε σε μια λυπηρή τοποθέτηση, αφού υποστήριξε πως η Κρήτη θα έχει το μισό ζωικό κεφάλαιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ εξαπέλυσε πυρά στις κυβερνήσεις που διαχρονικά υπόσχονται «ανάσταση» του κτηνοτροφικού τομέα.

«Κατά το τέλος του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου θα έχει μειωθεί κατά 50% το ζωικό κεφάλαιο σε σχέση με πέρυσι στην Κρήτη. Δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Η ενέργεια και οι ζωοτροφές θα έχουν υψηλές τιμές τουλάχιστον για μια πενταετία, οπότε δε θα αντέξει ο κλάδος. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει οργανωμένη στήριξη από την Πολιτεία, ο κτηνοτρόφος θα βρεθεί σε μια άσχημη κατάσταση. Εμείς τα είχαμε προβλέψει. Δυστυχώς, η Πολιτεία δε βοήθησε. Ακούμε συνεχώς υποσχέσεις και προτείνονται μόνο “παυσίπονες ενέσεις”. Το πρόβλημα δε λύνεται. Η κατάσταση είναι δραματικότερη στην Κρήτη, καθώς έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής που αγγίζει το +30% εξαιτίας των μεταφορικών», είπε ο κ. Τζουλιαδάκης.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ