ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: «Τρώνε» τα νυχτερινά από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού

Δεν πληρώνει τις επιπλέον παροχές στους υπαλλήλους που εργάζονται τη νύχτα, δηλαδή το επιπλέον 25% που δικαιούνται, μερίδα ξενοδόχων, όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης.

Μάλιστα, όπως λέει, το ποσοστό αγγίζει το 30-40% των υπαλλήλων συνολικά του νομού Ηρακλείου που εργάζονται νύχτα, και αυτός είναι και ένας σημαντικός λόγος που εργασίες της νύχτας δεν έχουν την αναμενόμενη ζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει τις ρίζες του σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες κάτω των 200 κλινών, με τον κ. Μωυσάκη να κάνει λόγο για ένα φαινόμενο όχι και τόσο σπάνιο στην Κρήτη.

Ειδικότερα, το καλοκαίρι δεν είναι μόνο η εποχή της τουριστικής περιόδου όπου τα ξενοδοχεία ανοίγουν τις πύλες τους για να υποδεχτούν τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από τη Δυτική Ευρώπη και όχι μόνο. Είναι και η έναρξη μιας σειράς επαγγελμάτων που εδράζονται στη νύχτα. Για παράδειγμα, τα νυχτερινά κλαμπ έχουν εργαζόμενους που δουλεύουν στην υποδοχή, αλλά και στο σερβίρισμα αλκοολούχων ροφημάτων. Νυχτερινά επαγγέλματα συναντάμε και στις ξενοδοχειακές μονάδες, όπως είναι ο νυχτερινός receptionist, που έχει υπό την εποπτεία του το ξενοδοχειακό συγκρότημα, και οι νυχτερινοί φύλακες. Είναι άνθρωποι που εργάζονται από τις 11 μ.μ. και σχολούν στις 7 π.μ.

Σύμφωνα με την εργασιακή νομοθεσία, όπως αναγράφεται αυτολεξεί από το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν για το σύνολο ή για μέρος των νυκτερινών ωρών εργασίας δικαιούνται προσαύξηση 25% επί των νόμιμων αποδοχών τους για συγκεκριμένες ώρες. Είναι το λεγόμενο “νυκτερινό” και η αύξηση κατά 25% των αποδοχών σε σχέση με κάποιον που εργάζεται την ημέρα είναι μια «δίκαιη αποζημίωση», εάν αναλογιστούμε πως ακολουθεί διαφορετικό χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τον μέσο όρο.

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι εάν στον νομό Ηρακλείου τηρείται και εφαρμόζεται η αύξηση του 25%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών του ν. Ηρακλείου και γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριο Μωυσάκη, δεν τηρείται στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Όπως είπε, «οι νυκτερινοί εργαζόμενοι στα καταστήματα αναψυχής (μπαρ, κλαμπ) πραγματοποιούν προσωπικές συμφωνίες. Αναφέρομαι στους σερβιτόρους, μπαρίστες κ.λπ. Αυτό δεν ισχύει για τους εργαζόμενους του ξενοδοχοϋπαλληλικού τομέα, όπου το μισθολογικό κομμάτι είναι ενταγμένο στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που κατοχυρώνει βασικά εργασιακά τους δικαιώματα. Αυτό που παρατηρείται στον ν. Ηρακλείου είναι πως 3-4 στους 10 υπαλλήλους που εργάζονται νύχτα σε ξενοδοχειακούς χώρους δε λαμβάνουν το επιπλέον 25% που προβλέπει η σύμβαση. Δεν πρόκειται όμως για πρωτότυπο φαινόμενο.

Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που έχουν έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ξενοδοχοϋπαλλήλων. Παρατηρείται σε ξενοδοχεία που έχουν μικρό αριθμό κλινών και πιο συγκεκριμένα σε ξενοδοχειακές μονάδες κάτω των 200 κλινών στον ν. Ηρακλείου».

Δε θέλουν βραδινή δουλειά

Η μη απόδοση των οφειλόμενων αποτελεί έναν επιπλέον λόγο ώστε οι περισσότεροι να μην επιθυμούν να ενταχθούν σε τέτοιου είδους επαγγέλματα. Αυτό υποστήριξε ο κ. Μωυσάκης, ο οποίος επισήμανε ότι «σίγουρα δεν υπάρχει εύκολη νυκτερινή εργασία. Και αυτό που παρατηρείται είναι πως οι άνθρωποι που αποχωρούν από τη νυκτερινή επαγγελματική ζωή δύσκολα αποκαθίστανται. Το έχουμε δει και παλαιότερα στους μισθωτούς των αρτοποιών. Οι άνθρωποι αυτοί ξεκινούσαν αρκετά νωρίς εργασία και πλέον υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην εύρεση προσωπικού. Το βλέπουμε και στα νυχτερινά επαγγέλματα των ξενοδοχείων, αλλά και στα νυχτερινά επαγγέλματα καταστημάτων αναψυχής. Πλέον εργάζονται στα τελευταία μαγαζιά μόνο νέοι άνθρωποι και μάλιστα με τρόπο περιστασιακό».

«Κάνει “πάρτι” η αυθαιρεσία όταν δεν υπάρχουν έλεγχοι»

Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Νίκος Κοκολάκης, ο οποίος τόνισε ξεκάθαρα πως η πρακτική αυτή είναι εργοδοτική αυθαιρεσία.

Όπως είπε, «πρόκειται ξεκάθαρα για μια εργοδοτική αυθαιρεσία. Κάποιες ειδικότητες εντός των ξενοδοχειακών χώρων δικαιούνται προσαύξηση 25% επιπλέον του ωρομισθίου. Υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δεν την παρέχουν τη θερινή περίοδο. Θα πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτόν τον χώρο. Όπως επίσης, πρέπει να γνωρίζουν πως εργαζόμενοι όπως ο α’ σερβιτόρος, που θα εργαστεί μετά τις 10 μ.μ. για τρεις ώρες δικαιούνται ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά. Είναι μια σοβαρή παράμετρος, που πρέπει να τονιστεί».

«Γενικότερα, φέτος επικρατεί έντονη παραβατικότητα στον χώρο των ξενοδοχείων. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε την τοπική συλλογική σύμβαση του Ηρακλείου υποχρεωτική και την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Η αυθαιρεσία είναι μεγάλη. Την ίδια στιγμή, πολλοί εργαζόμενοι δεν πληρώνονται όπως πρέπει. Μόλις μπει ο μήνας, ο μισθός εξαϋλώνεται. Είναι μια τραγική πραγματικότητα. Εάν συνεχίσουμε έτσι, πολύ φοβάμαι πως του χρόνου τα προβλήματα στην εύρεση προσωπικού θα είναι ακόμη μεγαλύτερα από τα φετινά», σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Σμυρνάκης.

 

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ