ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Τριετή παράταση για τα λάθη στο κτηματολόγιο ζητούν τοπογράφοι και δικηγόροι

Την ανάγκη να δοθεί παράταση τουλάχιστον 3 ετών για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τακτοποιήσουν τα σοβαρά λάθη που έχουν γίνει κατά την κτηματογράφηση στα παλιά όρια του Δήμου Ηρακλείου τονίζουν τοπογράφοι και δικηγόροι με αφορμή τις σοβαρές αποκλίσεις που έχουν καταγραφεί για τον προσδιορισμό των ακινήτων τους.

Το σοβαρό αυτό θέμα που αφορά και τα εξ αδιαιρέτου ακίνητα, ανέδειξε ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, προκάλεσε την έντονη ανησυχία χιλιάδων Ηρακλειωτών.

Μάλιστα το πρόβλημα με τις αποκλίσεις δεν εντοπίζεται μόνο στο Ηράκλειο αλλά και στον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκηο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Κρήτης κ. Γιώργος Δρακωνάκης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπογράφοι για τον προσδιορισμό ακινήτων τονίζοντας ότι έχουν εντοπίσει λάθη και ασφαλέμενες αποτυπώσεις,επιρρίπτοντας ευθύνες στους μελετητές που έχουν εγκρίνει τις μελέτες του κτηματολογίου που έγινε πριν από 20 χρόνια.

Η διαδικασία είπε διόρθωσης είναι και κοστοβόρα και χρονοβόρα και πρέπει να δοθεί μεγάλη παράταση πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2023.

Παράλληλα να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να γίνει ενημέρωση των πολιτών.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου κ. Λογοθέτης που μετέχει ο ίδιος ως εκπρόσωπος της ολομέλειας των Δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου για την Κτηματογράφηση,επεσήμανε ότι απαιτείται τουλάχιστον μια τριετής παράταση ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν τις διορθώσεις.

Επίσης απαιτείται και τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος που αφορά τις έννομες συνέπειες ώστε ο πολίτης να έχει τη δυνατότητα να κάνει διορθώσεις και μετά το τέλος της προθεσμίας ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει πάντως είναι το θέμα να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση ώστε οι πολίτες να μην χρειαστεί να πληρώσουν δικηγόρο και μηχανικό για να προχωρήσουν στην πραγματική αποτύπωση της ιδιοκτησίας τους καθώς δεν είχαν ευθύνη για τα λάθη και τις παραλείψεις κατά τη διάρκεια κατάρτισης του κτηματολογίου την προηγούμενη 20ετία.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ