ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη: Τρεις στους δέκα κατοίκους υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη

Στα ηρεμιστικά και τα αντικαταθλιπτικά βρίσκει καταφύγιο στις μέρες μας μεγάλος αριθμός Κρητικών, που υποφέρει από διαταραχές άγχους και κατάθλιψη.

“Το “αποτύπωμα” στην ψυχική μας υγεία είναι βαρύ. Επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας, της απομόνωσης, των οικονομικών προβλημάτων, της ακρίβειας, της αγωνίας για το τι θα φέρει το αύριο», είπε στο Ράδιο Κρήτη η διευθύντρια του Ψυχιατρικού Τμήματος του Βενιζελείου κ. Ευγενία Χουρδάκη, σημειώνοντας ότι οι αγχώδεις διαταραχές έχουν αυξηθεί και ταλαιπωρούν πάνω από το 30% των πολιτών.

Βοήθεια αναζητούν πολλοί φοιτητές και έχουν αυξηθεί οι ηλικιακές ομάδες μεταξύ 18 και 35 ετών, που χρειάζονται υποστήριξη .

Επιπλέον έχει αυξηθεί κατά 40% η προσέλευση του κόσμου στα επείγοντα.

η διευθύντρια του Ψυχιατρικού Τμήματος του Βενιζελείου κ. Ευγενία Χουρδάκη

Τα συμπτώματα των ασθενών, ποικίλουν: πολλοί έχουν αυπνίες, άλλοι ταχυκαρδία, πονοκέφαλο, ζάλη, αστάθεια, βουλιμία ή ανορεξία, τριχόπτωση, δερματικά προβλήματα, ναυτία, έντονο και αδικαιολόγητο αίσθημα κόπωσης.

Για την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές, συστήνεται ψυχοθεραπεία, κυρίως γνωσιακή και φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά, συνήθως για διάστημα 6 μηνών, αλλά είναι αυτονόητο ότι πρόκειται για κάτι που θα το κρίνει, κατά περίπτωση, ο γιατρός.

Σύμφωνα με την κ.Χουρδάκη αρκετοί, με βάση τα συμπτώματά τους, ξεκινούν τις επισκέψεις από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων πριν καταλήξουν στον ψυχίατρο, ειδικότητα που βρίσκεται σε μεγάλη έλλειψη στις δημόσιες δομές υγείας, αφού νέες θέσεις δεν προκηρύσσονται.

Το τμήμα που διευθύνει, παρακολουθεί 2.500 ασθενείς και υπεύθυνη για αυτούς τους ανθρώπους είναι μόνο η ίδια και μία ακόμη ιδιώτης γιατρός που προσφέρει τις υπηρεσίες της με μπλοκάκι, 2 φορές την εβδομάδα για 5 ώρες.

«Στο παρελθόν, οι άνθρωποι φοβόταν το στίγμα και δεν πήγαιναν στον ψυχίατρο ,τώρα έχουν ξεπεράσει τις αναστολές τους, πηγαίνουν στον γιατρό αλλά γιατρό δεν βρίσκουν», σχολίασε η η ίδια σημειώνοντας ότι η αναμονή σήμερα για πρώτο ραντεβού στο ψυχιατρικό τμήμα του Βενιζελείου, είναι σχεδόν 7 μήνες.

«Δυστυχώς, οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, είναι υπό κατάρρευση», αν και οι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια τις έχουν ανάγκη, περισσότερο από ποτέ» είπε η διευθύντρια του τμήματος.

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ