ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Τουρίστες με το “σταγονόμετρο” και αγωνία για την επιβίωση χιλιάδων οικογενειών

Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην Κρήτη με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να ανησυχούν για την επόμενη ημέρα και τους ξενοδόχους να πορεύονται σε αχαρτογράφητα νερά.

Ένα είναι σίγουρο ότι η φετινή σεζόν θα “αιμορραγήσει” οικονομικά με συνέπεια την δημιουργία πλήθος προβλημάτων.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου κ. Νίκος Κοκολάκηςπεριέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί τονίζοντας ότι, χιλιάδες οικογένειες και στην Κρήτη θα αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης εάν η κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα στήριξης.

Ο κ. Κοκολάκης εκτίμησε ότι ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων δεν θα ανοίξει φέτος καθώς όλα δείχνουν ότι στην Κρήτη αναμένονται 1 έως 1,5 εκατ,τουρίστες, όταν ανοίξει η σεζόν, από 4 εκατ. πέρυσι.

Αυτό σημαίνει, είπε, ότι ίσως λειτουργήσει μόλις το 30 με 40% των ξενοδοχειακών μονάδων με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους σε αυτά.

“Όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις περιμένουν να ανακοινωθεί ο τρόπος λειτουργίας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και άλλα μέτρα για να δουν εάν τους συμφέρει να ανοίξουν” επεσήμανε.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο προχωρούν αύριο Τετάρτη σε κινητοποιήσεις με κύριο αίτημα τα μέτρα στήριξης λόγω των επιπτώσεων που δημιουργούνται από την πανδημία.

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στις 10.30 π.μ.και μάλιστα   την ημέρα που θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν οι συμβάσεις εργασίας των εποχικά εργαζομένων σύμφωνα με τη διαδικασία επαναπρόσληψης δηλ. 20 Μαΐου.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν:

-Καταβολή αποζημίωσης ειδικού  σκοπού στους εργαζόμενους για όσο διάστημα δεν απασχοληθούν από τους  εργοδότες τους λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.

-Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό της ασφαλιστικής δαπάνης εργοδότη και εργαζομένου.

-Έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας, πάγωμα δανειακών οφειλών και τραπεζικών απαιτήσεων.

-Προστασία των θέσεων εργασίας για το έτος 2021.

– Εξειδίκευση μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας στα ξενοδοχεία.