ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Έδωσαν ραντεβού σε παιδική χαρά για παράνομο ζευγάρωμα σκύλων – Το βίντεο της ντροπής

Αδιανόητες σκηνές εκτυλίχθηκαν το πρωί της Κυριακής, στο πάρκο του Ευκάλυπτου στο κέντρο του Ηρακλείου, με πολίτες να ζευγαρώνουν τα ζώα τους μπροστά στα έκπληκτα μάτια δεκάδων πολιτών. Γονείς με τα παιδιά τους και άλλους πολίτες που έκαναν βόλτα με τα κατοικίδια τους, τα οποία κλήθηκαν μάλιστα να απομακρύνουν, από τους θρασύτατους «κηδεμόνες» οι οποίοι έκριναν ότι ενοχλούν τα δύο τσιουάουα να επικεντρωθούν στο στόχο τους. Την αναπαραγωγή και μάλιστα «εν μέση οδό». Πράξη η οποία εκτός από βαθιά ανήθικη, με τη δημόσια έκθεση των ζώων σε αυτή την κατάσταση, αποτελεί παράνομη πράξη με βάση τις νομικές διατάξεις για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Όσοι αντιλήφθηκαν τι ακριβώς συμβαίνει πέρα από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που απαθανάτισαν τις σκηνές απείρου κάλους, άρχισαν να καλούν το 10410. Την τηλεφωνική γραμμή για την κακοποίηση των ζώων.

Ωστόσο, πληροφορήθηκαν πως δυνατότητα άμεσης παρέμβασης δεν υπήρχε αν δεν κληθεί η Άμεση Δράση. Όπως και έγινε τελικά, αφού όμως χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Οι υπαίτιοι που αντιλήφθηκαν το σάλο που προκλήθηκε, άρπαξαν τα δυο τσιουάουα και έφυγαν με μοτοσικλέτα πριν φτάσει το περιπολικό, το πλήρωμα του οποίου έκανε καταγραφή του περιστατικού, προς αναζήτηση των δραστών.

Η αναπαραγωγή των ζωών συντροφιάς απαγορεύεται κατηγορηματικά με βάση τις ισχύουσες διατάξεις από μη νόμιμους εκτροφείς.

Η Εκτροφή, αναπαραγωγή ή πώληση ζώων συντροφιάς κατά παράβαση των κειμένων διατάξεων, επισείει πρόστιμο 3.000 ευρώ

Με βάση τις διατάξεις του νόμου 4830/2021 οι κηδεμόνες υποχρεούνται είτε να στειρώσουν το ζώο τους, είτε να αποστείλουν έναντι παραβόλου 150 ευρώ, δείγμα γενετικού υλικού στο υπό ίδρυση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων.

Ακόμη όμως και εκείνα που δεν θα στειρωθούν δύναται να αναπαραχθούν μια και μόνη φορά, κατόπιν γραπτής άδειας της 5μελούς επιτροπής του τοπικού δήμου.

Στην πόλη των 5.000 και πλέον αδέσποτων, στο νησί των 24 Δήμων από τους οποίους ένας μόνο, ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει ενδιαίτημα για την περισυλλογή και στείρωση ζώων, χωρίς καν ουσιαστικές δυνατότητες περεταίρω περίθαλψης. Με τους υπόλοιπους 23 δήμους να εκπονούν αποσπασματικά προγράμματα στειρώσεων, με μηδενικό αντίκτυπο στις τεράστιες ανάγκες αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής ζώων, ιδίως σε περιοχές της υπαίθρου του νησιού, όσα εκτυλίχθηκαν στο κέντρο του Ηρακλείου μόνο ντροπιαστικά μπορούν να χαρακτηριστούν.

Αλλά και ενδεικτικά των αιτίων για την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των ζώων που καταλήγουν αδέσποτα στην Κρήτη. Ζώα κάθε είδους και μεγέθους.

Στείρωση ζώων
Ειδικότερα, για τη στείρωση ζώων ορίστηκε πως ο ιδιοκτήτης υποχρεούται:

Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους.

Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. H εν λόγω προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα DNA θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και θα χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ