Οι γυναίκες της Κρήτης, όπως και πολλοί καρκινοπαθείς, που δίνουν μάχη με τον καρκίνο, μέχρι και σήμερα αναγκάζονται να ανησυχούν για τα εισιτήρια από και προς την Αθήνα, ενώ “καρδιοχτυπούν” για την υγεία τους. Η “εξορία” τους στα νοσοκομεία και τις κλινικές βραχυθεραπείας της πρωτεύουσας έχει γίνει “παράδοση” πλέον στην Κρήτη, καθώς το μοναδικό μηχάνημα θεραπείας “εξαφανίστηκε” χρόνια πριν από το ΠΑΓΝΗ χωρίς επιστροφή, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα παρατηρείται τώρα στους ελέγχους PET Scan του νοσοκομείου, αναγκάζοντας εκείνους που θέλουν να περάσουν από το μηχάνημα, να κλείσουν ραντεβού τρεις ή και τέσσερις μήνες πρωτύτερα.

Το Σύστημα Υγείας του νησιού, πλήττει κατά κύριο λόγο τις Κρητικές που χρειάζονται ακτινοβολίες, οι οποίες επί σειρά χρόνων ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις στην Αθήνα, που θα μπορούσαν εύκολα να είχαν αποφευχθεί καθώς μηχάνημα βραχυθεραπείας λειτουργούσε ήδη από το 1991, όμως λόγω της αυξημένης χρήσης του εντέλει αποσύρθηκε εντελώς από τον χώρο του νοσοκομείου. Απέναντι σε αυτό το πάγιο πρόβλημα του ΠΑΓΝΗ έρχονται οι ατελείωτες “ουρές” αναμονής στους διαδρόμους του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής και της αίθουσας όπου βρίσκεται μηχάνημα PET Scan, το οποίο λειτουργεί κατά βάση για διάγνωση πάσας μορφής καρκίνου, για να ελεγχθεί αν η θεραπεία δρα αποτελεσματικά στον εκάστοτε ογκολογικό ασθενή, και για να εντοπισθούν τυχόν μεταστάσεις.
Μέχρι και δύο ολόκληρους μήνες αναγκάζεται να περιμένει ο μέσος Κρητικός καρκινοπαθής για να περάσει το “κατώφλι” του PET Scan για να συνεχίσει τη θεραπεία του. Αυτό το φαινόμενο ασφυκτικής “συμφόρησης” έχει δημιουργηθεί διότι το προσωπικό παλεύει να εξυπηρετήσει όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις κάθε μέρα μέσα σε μία μόνο βάρδια, την πρωινή, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν το PET Scan ολόκληρη την ημέρα.
Η διευθύντρια του εν λόγω τμήματος – καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Σοφία Κουκουράκη, μίλησε για τις προσπάθειες που έχει κάνει το προσωπικό για να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας του μηχανήματος για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και για την αποσυμφόρηση των ραντεβού.

Σύμφωνα με την ίδια, «το PET ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 και έχει εξυπηρετήσει ήδη πάνω από 6.500 ανθρώπους, περισσότερο από κάθε άλλο αντίστοιχο μηχάνημα που εγκαταστάθηκε την ίδια περίοδο στην Ελλάδα. Το πρόβλημα με την τεράστια αναμονή έχει μία και μοναδική λύση, να γίνει ολοήμερη η λειτουργία του PET Scan».
Φεύγουν 50 ασθενείς κάθε μήνα, όταν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν 120
Όπως αποκάλυψε η κ. Κουκουράκη, το προσωπικό του τμήματος κάνει τα αδύνατα δυνατά για να εξυπηρετήσει, ξεπερνώντας ακόμη και τα όρια που του έχει θέσει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τη λειτουργία του μηχανήματος: «Μολονότι η επιτροπή μάς “σταματάει” στις 10 εξετάσεις την ημέρα, εμείς κάνουμε 2-3 ακόμη και 5 ραντεβού παραπάνω, για να εξυπηρετήσουμε έστω και λίγο τη ζήτηση των ασθενών. Οι προσπάθειές μας έχουν έρθει πίσω “άκαρπες”, βέβαια, καθώς οι αρμόδιοι φορείς επικαλούνται το μεγάλο κόστος ως τον βασικό παράγοντα για να κρατούν τη λειτουργία του PET Scan στην πρωινή βάρδια», δήλωσε και επεσήμανε: «Εμείς, ούτως ή άλλως, μένουμε μέχρι το βράδυ για να εξυπηρετήσουμε, οπότε γιατί να μη συνεχίσει αυτό που γίνεται τώρα, που χρειάζεται να φεύγουν τουλάχιστον 50 ασθενείς για να εξυπηρετηθούν στην Αθήνα κάθε μήνα. Αν είχαμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε ανοιχτό το τμήμα όλη μέρα, θα εξυπηρετούσαμε τουλάχιστον 6 περισσότερους ασθενείς την ημέρα, που σημαίνει ότι μέσα σε έναν μήνα θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν 120 ασθενείς επιπλέον από αυτούς που εξυπηρετούνται τώρα».
Βραχυθεραπείες: «Το μεγάλο πρόβλημα της Κρήτης»
Από το PET scan, που “υπολειτουργεί” λόγω του φόβου για το κόστος, μεταβαίνουμε στο εξίσου μείζον θέμα των βραχυθεραπειών. Δε θα έπρεπε καν να γίνεται λόγος για βραχυθεραπείες στην Κρήτη, διότι μέχρι σήμερα όλες οι γυναίκες που χρειάστηκε να λάβουν ποτέ ακτινοβολίες για να “κάνουν ένα ακόμη βήμα” στη θεραπεία τους από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του μαστού και του ενδομήτριου, καθώς και κάθε άλλο άτομο που χρειάστηκε να υποβληθεί σε βραχυθεραπεία, έπρεπε να μεταβεί στην Αθήνα, χωρίς εναλλακτική. Μολονότι το νησί διέπρεπε τη δεκαετία του ’90 σε αυτού του είδους θεραπείας, εν έτει 2025 το θέμα “στοιχειώνει” το ΠΑΓΝΗ και την Κρήτη, καθώς έχει “στο παρασκήνιο”, από τη στιγμή που αποσύρθηκε, το μηχάνημα βραχυθεραπειών το 2017 λόγω της αδυναμίας επισκευής του, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει επιστρέψει ποτέ σε αυτό και σε κανένα άλλο νοσοκομείο του νησιού.
Ο χαρακτηρισμός «το μεγάλο πρόβλημα της Κρήτης» δόθηκε στη βραχυθεραπεία από τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ, κ. Γιώργο Χαλκιαδάκη, ο οποίος σε επικοινωνία του με τη “Νέα Κρήτη” επιβεβαίωσε πως το νοσοκομείο βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να αποκτήσει ξανά το αναγκαίο μηχάνημα.
350.000 ευρώ για το μηχάνημα βραχυθεραπείας του ΠAΓΝΗ τον Σεπτέμβριο
Απίθανο, κι όμως βαθύτατα αληθινό: το ΠAΓΝΗ, όπως όλα δείχνουν, θα φέρει ξανά το μηχάνημα βραχυθεραπειών στο Ηράκλειο και κατ’ επέκταση την Κρήτη, μετά από τον ατελείωτο αγώνα του προσωπικού του νοσοκομείου. Μετά από σχεδόν 8 χρόνια με ένα «μηχάνημα-φάντασμα», αλλεπάλληλες προσπάθειες να βρεθεί δωρητής του μηχανήματος, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, από τρεις διαφορετικές διευθύνσεις στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας του ΠΑΓΝΗ, το νοσοκομείο του Ηρακλείου είναι επισήμως στις λίστες του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) και αναμένει τα αποτελέσματα σε λίγες εβδομάδες.
Τη χαρμόσυνη αυτή πληροφορία έδωσε η διευθύντρια του τμήματος κ. Μαρία Τόλια, η οποία επισήμανε: «Είμαστε στην τελική ευθεία για την έγκριση ενός κονδυλίου 350 χιλιάδων ευρώ, που είναι εξ ολοκλήρου το ποσό για το μηχάνημα. Τα κατασκευαστικά έξοδα δεν τα γνωρίζουμε ακόμη, καθώς το έργο θα το αναλάβει μία ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα αναδειχθεί ανάμεσα από τις δύο που έχουν δηλώσει επί του παρόντος συμμετοχή στον διαγωνισμό».

Αυτή τη στιγμή, περίπου 40 γυναίκες από την Κρήτη αναγκάζονται κάθε μήνα να μεταβαίνουν στην Αθήνα για τις βραχυθεραπείες τους και το μόνο σίγουρο είναι πως μπορεί τα νέα τον Σεπτέμβριο να είναι χαρμόσυνα, όμως το μηχάνημα δε θα έρθει αμέσως. Αυτό αναδεικνύει το ερώτημα: Τι γίνεται μέχρι τότε;
Η κ. Τόλια επιβεβαιώνει πως το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του ΠΑΓΝΗ, όπως και τώρα, καταφέρνει να στέλνει τις Κρητικές στην Αθήνα, προσπαθώντας να ελαττώσει την ταλαιπωρία και τα έξοδά τους: «Καμία από τις ασθενείς που έχουν περάσει από τα χέρια μου δεν έχει χρειαστεί να πάει σε ιδιωτική κλινική μέχρι τώρα. Έχουμε άψογη συνεργασία με το “Αλεξάνδρα” και το “Άγιος Σάββας”, τόσο και με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, η οποία βρίσκει ξενώνα σε όποια ασθενή δεν έχει κάπου να μείνει όταν κάνει τις βραχυθεραπείες της, για όσες ημέρες χρειαστεί η θεραπεία της. Έτσι θα συνεχίσουμε και τώρα μέχρι να έρθει το μηχάνημα πίσω στην Κρήτη», είπε καταλήγοντας.
Πηγή: neakriti.gr






















