ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Την Κυριακή πραγματοποιείται το “Συμπόσιο Χαρουπιού 2022”

Την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2022, στον Χαρουπόμυλο Πανόρμου διοργανώνεται  “ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΧΑΡΟΥΠΙΟΥ 2022“, από την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ΕΠΙΜΕΝΙΔΗΣ και το φορέα ΤΟ ΧΑΡΟΥΠΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC).

Στην εκδήλωση αυτή που σχεδιάζεται έτσι ώστε να αποτελέσει ετήσιο θεσμό. έχουν προγραμματισθεί οι ακόλουθες δράσεις :

*Παρουσίαση της αποκωδικοποίησης του DNA της Χαρουπιάς, για πρώτη φορά διεθνώς (και μάλιστα Κρητικής ποικιλίας), από́ ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η επιστημονική́ έρευνα έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του φορέα ΤΟ ΧΑΡΟΥΠΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ και από́ μέλη του, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το ΕΛΜΕΠΑ και αποτελεί δράση του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης https://ibo.crete.gov.gr και της Προγραμματικής Σύμβασης για το ερευνητικό έργο «Δράσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση του δυναμικού της Χαρουπιάς στην Περιφέρεια Κρήτης».Θα παρουσιαστούν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας.

*Παρουσίαση της Ψηφιακής Πλατφόρμας ΤΟ ΧΑΡΟΥΠΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (gr)

*Παρασκευή εδεσμάτων από σεφ με βάση το χαρούπι και γευσιγνωσία τους.

*Φιλοξενία παραγωγών πρoϊόντων χαρουπιού στον προαύλιο χώρο του Χαρουπόμυλου για γευσιγνωσία ή και δυνατότητα αγοράς προιόντων, με στόχο την ευαισθητοποίηση του παραγωγικού τομέα και την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας σε σχέση με το Χαρούπι.

*Δημιουργική απασχόληση μικρών και μεγάλων όσον αφορά στην παραγωγή εδεσμάτων με βάση το χαρούπι.

*Γεγονός του ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ θα αποτελέσει η επαναλειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού του ΧΑΡΟΥΠΟΜΥΛΟΥ, μετά από μισό αιώνα που προορίζεται να αποτελέσει όχι απλώς μουσείο βιομηχανικής αρχαιολογίας, αλλά και μαρτυρία μιας ειδικότητας της εργατικής τάξης που δεν υπάρχει πιά.

Το ΣΥΜΠΟΣΙΟ θα ολοκληρωθεί με τα ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. Βαδίζοντας πάνω στα μουσικά μονοπάτια των «Τουρκοκρητικών» που αφήνουν το αποτύπωμα τους στα ντόπια ρεπερτόρια ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, τα «αστικά τραγούδια της Κρήτης» ή τα «ρεμπέτικα της Κρήτης» ανθίζουν και «ταξιδεύουν» μαζί με τα πλανόδια συγκροτήματα των Μικρασιατών μουσικών που συγχρωτίζονται στα λιμάνια του νησιού (Χανιά, Ηράκλειο) με τους ντόπιους οργανοπαίχτες (κυρίως εγχόρδων) κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου εγκαινιάζοντας ένα νέο μουσικό ιδίωμα. Η ανάδυση των ρεμπέτικων της Κρήτης αποτελεί ενδεχομένως ένα από τα πλέον ισχυρά τεκμήρια της σταδιακής ένταξης των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες μέσα από τη συμμετοχή τους στις αφανείς νησίδες κοινωνικότητας (καφενεία, καφέ – αμάν, γιορτές, πανηγύρια), αλλά και της καθοριστικής επίδρασης που άσκησαν στη διαμόρφωση αυτού του διακριτού ρεπερτορίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022
09:30-09:50 Εναρκτήριο καλωσόρισμα – χαιρετισμοί από εκπροσώπους των αρχών

 

Δημήτρης Κόκκινος, Δήμαρχος Δήμου Μυλοποτάμου

Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης, Περιφέρεια Κρήτης

Σταυρούλα Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

09:50-10:00

 

 

Ο Χαρουπόμυλος, η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης»  και  το Χαρούπι της Κρήτης.

Κορίννα Μηλιαράκη, Πρόεδρος Δ.Σ. Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου «Επιμενίδης»

10:00-10:10 Παρατηρητήριο  καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η νέα δομή στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κρήτης

Χρύσα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιφέρεια Κρήτης

10:10-10:20 To MACC ως μοχλός για την ανάπτυξη βιώσιμης επιχειρηματικότητας, αναγκαίας για την αναγέννηση της χαρουπιάς

Μιχάλης Καθαράκης, Aντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Κρήτης, Συντονιστής Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC)

10:20-10:40 Προσπαθώντας να καταλάβουμε τη Χαρουπιά αποκωδικοποιώντας το DNA της

Κρίτων Καλαντίδης, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

10:40-10:50 Μελέτες χημειοταξινόμισης σε δείγματα χαρουπιάς από την Κρήτη

Χάρης Κατερινόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης

10:50-11.00 Βιολογικές δράσεις της Χαρουπιάς και των καρπών της – μελέτες δειγμάτων από την Κρήτη

Χάρης Πρατσίνης, Ερευνητής, Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»

11:00-11:10 Η χαρουπιά της Κρήτης. Η ποικιλομορφία ενός φυτικού θησαυρού

Παναγιώτης Α. Νεκτάριος, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

11:10-11:20 Το χαρούπι ως τρόφιμο στην Κρήτη: Παρελθόν, παρόν και μέλλον

Γιώργος Φραγκιαδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

 

11:20-11:30

 

Διάλειμμα για καφέ

 

11:30-11:40 Χαρούπι: Ένα βιώσιμο και λειτουργικό αγροδιατροφικό προϊόν ευεργετικό για τη μεταβολική υγεία του ανθρώπου

Ανδριάνα Καλιώρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών Διαιτολογίας-Διατροφής, Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

11:40-11:50 Το χαρούπι πολλά παραπάνω από μία απλή ζωοτροφή

Σμαράγδα Σωτηράκη, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ετευνών, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα»

11:50-12:00 Το χαρούπι και οι ανάγκες του πρωτογενή τομέα

Θηρεσία-Τερέζα Τζατζάνη, Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα»

12:00-12:10 Κρητική Οικοτεχνία: Μια νέα προσπάθεια από τα κάτω, για ένα

άλλο παραγωγικό-καταναλωτικό σύστημα

Χάρης Ροδιτάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. «Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ»

12:10-12:20 Παρουσίαση της Ψηφιακής Πλατφόρμας Carob of Crete

Στρατής Βογιατζής, Κινηματογραφιστής-ανθρωπολόγος-συγγραφέας, Εμπνευστής και μέλος του «Caravan project»

 

12:20-13:30

 

Συζήτηση με το κοινό

 

 

13:30-14:30

 

Ελαφρύ γεύμα

 

 

14:30-17:00

 

Παρασκευή από σεφ εδεσμάτων με βάση το χαρούπι και γευσιγνωσία τους

 

 

 

17:00-20:00

 

 

 

Φιλοξενία παραγωγών προϊόντων χαρουπιού σε περίπτερα στον προαύλιο χώρο του Χαρουπόμυλου για γευσιγνωσία και δυνατότητα αγοράς των προϊόντων

 

Παράλληλη δημιουργική απασχόληση μικρών και μεγάλων όσον αφορά στην παραγωγή εδεσμάτων με βάση το χαρούπι

 

 

20:00-21.00

 

Επαναλειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού του Χαρουπόμυλου

 

 

21:00-22:30

 

 

Συναυλία «Τα Ρεμπέτικα της Κρήτης, ένα αποσιωπημένο μουσικό ιδίωμα»

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022
 

 

10:00-12:00

 

Συζήτηση εκπροσώπων των φορέων (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρεια Κρήτης, MACC, Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης» κ.α.) για μελλοντικές δράσεις σχετικά με τη Χαρουπιά

 

 





ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ