ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Τι λένε οι ειδικοί για λάδι και λιομάζωμα

Συνέχεια στο θέμα της ποιότητας του ελαιολάδου σε ότι αφορά την πρώιμη συγκομιδή και την υγρασία του ελαιοκάρπου, έδωσε σήμερα το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη.

Στην ίδια εκπομπή πριν από δύο ημέρες ο πρόεδρος των Ελαιουργών Βαγγέλης Πρωτογεράκης είχε αναφέρει ότι σε περιοχές της Μεσαράς που δεν έχει βρέξει επαρκώς, εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα, καθώς τα δείγματα που ελήφθησαν από την ελαιοσυγκομιδή του Οκτώβρη – δυστυχώς – δεν είναι καλά – αφού ο ελαιόκαρπος υστερεί σε υγρασία κάτι που έχει αντίκτυπο στην ποιότητα του λαδιού και κατά συνέπεια στην τιμή του προιόντος.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις – βάσει δειγμάτων – η υγρασία στον ελαιόκαρπο είναι κάτω από 40%.

Όταν συμβαίνει αυτό ο καρπός δεν ελαιοποιείται πολύ καλά και ο ελαιουργός αναγκάζεται να προσθέσει νερό – κάτι που δεν ενδείκνυται – αφού μοιραία αυξάνεται η οξύτητα και “πέφτει” η ποιότητα του λαδιού.

Μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη ο χημικός Μανόλης Μιχελινάκης είπε ότι εκτός από ξυλώδη γεύση και οσμή το λάδι μυρίζει έχοντας μια επίγευση πυρήνας και συνέστησε στους παραγωγούς που έχουν ξηρικές ελιές να προχωρούν σε αναλύσεις ελαιοπεριεκτικότητας και υγρασίας.

Ένα άλλο ζήτημα που αναδείχθηκε είναι αυτό του χρόνου συγκομιδής του ελαιοκάρπου.

Ο κ. Μιχελινάκης τόνισε ότι για να έχουμε άριστης ποιότητας λάδι, πρέπει ο καρπός να είναι υγιής και να συλλέγεται όταν βρίσκεται στο βέλτιστο στάδιο ωρίμανσής του.

Στην εκπομπή παρενέβησαν και ελαιοκαλλιεργητές που σημείωσαν ότι η πρώιμη ελαιοσυλλογή προκαλείται από 4 παράγοντες:

1. Τον φόβο του δάκου

2. την μόδα του αγγουρέλαιου

3. την οικονομική στενότητα των παραγωγών και

4. τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Επίσης επισημάνθηκε κίνδυνος στη σύνθεση των φυτοστερολών και κατά συνέπεια στην οξύτητα και τα ξεχωριστά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ