ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Kρήτη: Τι απαιτούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη νέα κυβέρνηση

Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητες που θα πρέπει να βάλει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους;

Η «Νέα Κρήτη» κατέγραψε χθες χαρακτηριστικές και προφανώς αντιπροσωπευτικές απαντήσεις από τον παλιό και έμπειρο αγροτοσυνδικαλιστή Στάθη Φραγκιαδάκη και τον αγροτοκτηνοτρόφο Γιώργο Τζουλιαδάκη. Και οι δύο βάζουν το ίδιο επιτακτικά, ως κοινό αίτημα αγροτών και κτηνοτρόφων, την ανάγκη λήψης μέτρων μείωσης του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής των προϊόντων!

Αναλυτικότερα, ο Στάθης Φραγκιαδάκης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι πρόεδρος των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου αλλά και για πολλά χρόνια έχει υπηρετήσει το αγροτικό κίνημα της Κρήτης από διάφορες θέσεις, λέει στη “Νέα Κρήτη”: «Εδώ και 25 χρόνια μιλάμε για την ανάγκη στρατηγικής, ώστε να υπάρχει ένα σχέδιο ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα. Δεν το επαναλαμβάνω γιατί, απ’ ό,τι βλέπω, όλοι το υιοθετούν μόνο προεκλογικά. Αυτό όμως που ξεκίνησαν σαν θετικό μέτρο σε ό,τι αφορά την ηλικιακή σύνθεση της υπαίθρου με τη στήριξη στους νέους αγρότες, βλέπουμε σήμερα ότι το έχουν αφήσει στη μέση. Η υποστήριξη δηλαδή προς τους νέους αγρότες είναι μόνο το πριμ που τους δίνουν για να μπουν, και από ’κει και πέρα καμία στήριξη. Ενώ ξέρουμε εδώ και χρόνια ότι, αν δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση και από τις τράπεζες και από προγράμματα, ώστε να ενισχυθούν οι αγρότες με υποδομές, ιδιαίτερα οι νέοι, δεν έχουμε μέλλον ως αγρότες στην Ελλάδα πάνω από 15 χρόνια ακόμα. Γιατί σε 15 χρόνια οι νέοι θα είναι χρεωκοπημένοι. Οι μεγάλοι θα έχουμε βγει στη σύνταξη και δε θα μπορούμε να παράγουμε»…

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που χρησιμοποιεί ο Στάθης Φραγκιαδάκης: «Το μοναδικό προϊόν που έχει αύξηση στην ποσόστωση κιλών είναι το μέλι. Ούτε το λάδι. Ούτε τα κηπευτικά. Ούτε τα σιτηρά. Ούτε τα εσπεριδοειδή. Όλα εγκαταλείπονται τεμάχιο-τεμάχιο»…Μάλιστα, ο Στάθης Φραγκιαδάκης λέει ότι, αν συνεχιστεί η κατρακύλα των τιμών παραγωγού στο λάδι, θα μείνουν οι ελιές αμάζευτες.

Τέλος, καταγγέλλει τη σημερινή κυβέρνηση ότι, αντί να στηρίξει την τσικουδιά, με την απόφαση που πήρε να απαγορεύσει στα καζάνια να πωλούν το “δικαίωμα απόσταξης”, ουσιαστικά οδηγεί τους καζανάρηδες στη δραστική μείωση της παραγωγής ρακής, όταν την ίδια ώρα λαμβάνονται μέτρα στήριξης για το τσίπουρο και για το ούζο, που πλέον εντάσσονται στα προϊόντα ΠΟΠ της χώρας μας.

«Με τον τελευταίο Νόμο 4583, που πέρασε η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, ουσιαστικά βάζει “τρικλοποδιά” στα καζάνια. Ενώ τώρα είδα ότι και το τσίπουρο γίνεται διεθνώς ΠΟΠ, έρχεται η κυβέρνηση αυτή και μας κλείνει τα καζάνια. Και από τον Οκτώβριο τα καζάνια θα δουλέψουν με μικρότερη παραγωγή τουλάχιστον κατά 15%», καταλήγει ο Στάθης Φραγκιαδάκης.

Αγροτική πολιτική
Επενδύσεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία
«Πρώτα και κύρια να μειώσουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων μας», λέει από την πλευρά του στη “Νέα Κρήτη” και ο αγροτοκτηνοτρόφος Γιώργος Τζουλιαδάκης, απευθυνόμενος στη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει -όποια κι αν είναι αυτή- από τη Δευτέρα μετά τις εκλογές.
«Το κόστος παραγωγής είναι πολύ βασικό. Διότι η μείωση του κόστους αυτόματα θα ωφελήσει και τον καταναλωτή, που θα αγοράζει φτηνότερα τα προϊόντα μας και σιγά-σιγά θα επέλθει η ανάκαμψη της αγοράς», τονίζει ο Γιώργος Τζουλιαδάκης.

Επίσης, προσθέτει ότι χρειάζεται μια μακροχρόνια αγροτική πολιτική, «ώστε αυτοί που θα επενδύσουν πάνω στη γεωργία και την κτηνοτροφία να ξέρουν ότι θα ζήσουν από αυτή τη δουλειά»… Για την αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης τονίζει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων στήριξής τους, μέσα από την ενίσχυση των ελέγχων για την πάταξη των ελληνοποιήσεων. Και τέλος, να ρυθμιστούν επιτέλους τα αγροτικά και κτηνοτροφικά χρέη μέσα από το γενναίο “κούρεμά” τους, για να μπορέσουν πραγματικά και όχι μόνο στα λόγια οι υπερχρεωμένοι παραγωγοί να μπουν σε ένα πρόγραμμα αποπληρωμής του χρέους τους.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ