ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη: Θετικό πρόσημο στη «θύελλα», παρά τις πολλές απώλειες – Η σκληρή 10ετία των επιχειρήσεων

Σε θετικό πρόσημο 333 επιχειρήσεων – αλλά με αρνητικές “πινελιές” που, σύμφωνα με τους παράγοντας της αγοράς, οφείλονται στο ειδικό βάρος μερικών εκ των εταιρειών που έβαλαν “λουκέτο” – καταλήγουν τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου ως προς τις εταιρείες που άνοιξαν και έκλεισαν στη διάρκεια της δεκαετίας από την 1η Ιανουαρίου του 2010 έως και το τέλος του 2020, οπότε και κλείνει μια περίοδος οικονομικής κρίσης και μνημονίων.

Μέσα όμως στο διάστημα αυτό έχουμε και την κρίση του δραματικού καλοκαιριού του 2015, με τις πολιτικές συγκρούσεις, την αβεβαιότητα της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωζώνη, το κλείσιμο των τραπεζών και το περιβόητο δημοψήφισμα, που πυροδότησε σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση όλων των επιχειρήσεων, όπως και της κοινωνίας, όπου οι επιχειρήσεις απευθύνονται για να έχουν κέρδη και να επιβιώσουν!

Αναλυτικότερα, από το Βιβλίο Εγγραφών και Διαγραφών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου προκύπτει ότι η μεγαλύτερη πανωλεθρία σημειώθηκε στις “Ατομικές Επιχειρήσεις”, αφού στη διάρκεια της εν λόγω δεκαετίας στον νομό Ηρακλείου από την 1η Ιανουαρίου 2010 εγγράφηκαν 10.054 επιχειρήσεις και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 οι διαγραφές ανήλθαν στις 11.483. Επομένως, υπάρχει ένα αρνητικό πρόσημο -1.429 “Ατομικές Επιχειρήσεις”!

“Ατομικές Επιχειρήσεις” υπάρχουν βεβαίως σε όλους τους τομείς επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένοι στο Επιμελητήριο. Συνολικά και ανά τμήμα τα αποτελέσματα για όλες τις μορφές των επιχειρήσεων έχουν ως εξής: Στο Εμπορικό Τμήμα, από τις 4.962 εγγραφές από την 1η Ιανουαρίου του 2010 είχαμε 5.385 διαγραφές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και άρα στην κατηγορία αυτή το πρόσημο που προκύπτει είναι -423.

Αρνητικό είναι το πρόσημο και στο Εξαγωγικό Τμήμα, όπου αναγράφονται τα στοιχεία στο αντίστοιχο διάστημα, ότι εγγράφηκαν 29 επιχειρήσεις, διαγράφηκαν 85 και άρα το πρόσημο ήταν -56.

Μεγάλο είναι το “στραπάτσο” που υπέστησαν οι εταιρείες του Τμήματος Μεταποίησης: Από την πρώτη Ιανουαρίου του 2010 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 οι εγγραφές ανήλθαν στις 2.714, αλλά οι διαγραφές έφτασαν στις 3.566 και άρα στο σύνολο των επιχειρήσεων της μεταποίησης, έβαλαν “λουκέτο” 852 επιχειρήσεις!

Ο τουρισμός και οι υπηρεσίες “έσωσαν” την κατάσταση

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το τελικό θετικό πρόσημο οφείλεται στις αυξήσεις των επιχειρήσεων που άνοιξαν από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, στον “Τουρισμό” και τις “Υπηρεσίες”. Αυτές οι νέες λειτουργίες επιχειρηματικών δράσεων, συγκεκριμένα, “ανέτρεψαν” το κλίμα των αρνητικών αποτελεσμάτων που διαμόρφωναν τα στοιχεία στις επιχειρήσεις του Εμπορικού Τμήματος και των Εξαγωγών, διαμορφώνοντας ως θετικό το τελικό πρόσημο στο +333.

Βέβαια, με βάση τις αναλύσεις ανθρώπων της αγοράς, «ουσιαστικά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, αφού στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ήταν μεγάλες και παλιές επιχειρήσεις της Κρήτης, με μεγάλη προσφορά στην τοπική οικονομία, και οι οποίες απασχολούσαν πολλές από αυτές μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Ενώ αντιθέτως, στις περισσότερες νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν έχουμε επιχειρήσεις “γρήγορου φαγητού”, που είναι μικρές και δεν επηρεάζουν επί της ουσίας τόσο πολύ την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας στα δεδομένα του νησιού μας».

Αναλυτικότερα, στο “θετικό πρόσημο” των επιχειρήσεων που άνοιξαν από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και έβαλαν “λουκέτο” μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 αποτυπώνεται, για το Τουριστικό Τμήμα, από τα παρακάτω στοιχεία: εγγραφές 894, διαγραφές 382, άρα 512 νέες επιχειρήσεις για τον χώρο του τουρισμού.

Από τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων του Τμήματος Υπηρεσιών, από την 1η Ιανουαρίου του 2010 εγγράφηκαν 6.437 επιχειρήσεις και υπέβαλαν αίτηση για διαγραφή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 5.286 επιχειρήσεις. Άρα έχουμε 1.151 παραπάνω επιχειρήσεις “Υπηρεσιών” στον νομό Ηρακλείου, όπως προκύπτει μέσα από την εν λόγω δεκαετία από το Βιβλίο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Ακόμα και οι “Ατομικές Επιχειρήσεις” σε αυτά τα δύο τμήματα έχουν θετικό πρόσημο, σε αντίθεση με τα προηγούμενα τμήματα, σύμφωνα με τις εγγραφές στο Βιβλίο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Τα γενικά σύνολα των εγγραφών-διαγραφών

Έτσι, τα γενικά σύνολα τα οποία διαμορφώνονται έχουν ως εξής: Απ’ όλα τα τμήματα και για όλες τις μορφές των επιχειρήσεων, από την 1η Ιανουαρίου 2010 εγγράφηκαν στο Βιβλίο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου 15.038 νέες επιχειρήσεις και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 είχαν διαγραφεί 14.705 επιχειρήσεις. Άρα στο ενεργειακό δυναμικό του νομού Ηρακλείου προκύπτει μία αύξηση των επιχειρήσεων κατά 333.

Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) η νομική μορφή που κάνει “θραύση”

Έτσι, επικρατεί, με βάση τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ). Είναι μία νέα μορφή που θεσπίστηκε με τον Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ Α’ 86). Πρόκειται για μια εταιρική μορφή που λειτουργεί ως ενδιάμεσος κρίκος των μικρών και μεγάλων εταιρειών, παρουσιάζοντας αρκετές ομοιότητες με την ΕΠΕ, χωρίς όμως να εμπίπτει στις “εταιρικές” οδηγίες της Ε.Ε. Αντιστοιχεί στον διεθνή όρο Private Company και παραπέμπει στη Societas Private Europaea (Ευρωπαϊκή Ιδιωτική Εταιρεία).

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι και τα ντελίβερι είναι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες… Έτσι, στο σύνολο των εταιρειών όλων των νομικών μορφών, η νομική μορφή ΙΚΕ έχει τα εξής αποτελέσματα: εγγραφές 1.489, διαγραφές μόλις 92 και συνολική αύξηση των επιχειρήσεων αυτών κατά… 1.397!

«Σε όλη την Κρήτη στην πραγματικότητα έχουμε αρνητικό πρόσημο»

Ωστόσο, παρά τα “συν” που προκύπτουν, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης από το Ρέθυμνο Γιώργος Πολιουδάκης δίνει την ακόλουθη διάσταση: «Το πρόσημο είναι “θετικό” επειδή κλείνουν επιχειρήσεις “Ατομικές” και ανοίγουν άλλες επιχειρήσεις, που οι περισσότερες είναι του “γρήγορου φαγητού”, δηλαδή όλα αυτά τα ντελίβερι που δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια από τα μνημόνια και μετά. Όμως, δυστυχώς, οι “Ατομικές” επιχειρήσεις που έκλεισαν, ήταν στην πλειοψηφία τους παλιές επιχειρήσεις, με ιστορία χρόνων και με πολυάριθμο προσωπικό. Δηλαδή, κλείνουν επιχειρήσεις που απασχολούσαν κόσμο και έφερναν λεφτά στην τοπική αγορά. Και ανοίγουν επιχειρήσεις του “γρήγορου φαγητού”, που για να τις ανοίξεις δε χρειάζεσαι πάνω από 3 έως 10 χιλιάδες ευρώ και αυτές οι επιχειρήσεις άρχισαν να εμφανίζονται από τα χρόνια των μνημονίων και μετά. Και είναι σε ένα μέσο όρο ηλικίας 3 το πολύ 4 χρόνων. Και μετά κλείνουν και αυτές γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν ούτε αυτές».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πολιουδάκη, «τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο Ρέθυμνο ή στα Χανιά τα στοιχεία είναι τα ίδια. Μπορεί το πρόσημο να είναι θετικό, αλλά στην ουσία το πρόσημο είναι αρνητικό. Απλά φαίνεται θετικό, αλλά δεν είναι. Μπορεί να κλείσουν δέκα επιχειρήσεις που απασχολούν η καθεμιά 10 ανθρώπους και στην ουσία να μείνουν 100 άτομα χωρίς δουλειά. Και να ανοίξουν εκατό επιχειρήσεις με ένα άτομο που είναι στην ουσία το ίδιο… Αλλά αν το δούμε σε βάθος, είναι αυτό που λέμε ότι “οι αριθμοί ευημερούν, αλλά η οικονομία πάσχει”, γιατί έκλεισαν επιχειρήσεις με μεγάλους τζίρους και πολύ προσωπικό».

Το μεγάλο “αγκάθι” για τις επιχειρήσεις

Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΣΚ στο σημείο αυτό τονίζει πως το μεγάλο “αγκάθι” της επιχειρηματικότητας στην Κρήτη παραμένει η δυσβάσταχτη φορολογία.

«Το μόνο θετικό είναι ότι φαίνεται πως θα πάει καλά και φέτος ο τουρισμός. Από ’κει και πέρα όμως, η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Εμείς συνέχεια και ως Εμπορικοί Σύλλογοι και ως Ομοσπονδία και ως ΕΣΕΕ κάνουμε προτάσεις να αναδειχτούν τα προβλήματα απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς λίγο έως ελάχιστα εισακουόμαστε. Το μεγαλύτερο “αγκάθι” μέχρι σήμερα είναι το φορολογικό και η μη προσβασιμότητα στη ρευστότητα των τραπεζών».

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Πολιουδάκης είπε πως «μια μικρή ανάσα υπήρξε μόνο την περίοδο του κορωνοϊού με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, οι οποίες ουσιαστικά βοήθησαν αρκετές επιχειρήσεις να επιβιώσουν. Αλλά τώρα και ένα χρόνο, που έχουν αρχίσει να γυρίζουν τις επιστρεπτέες προκαταβολές πίσω, αρχίζουν και πάλι να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Και το βάρος που είχαν με τις 120 δόσεις. Συνήθως όσοι μπήκαν, πλήρωναν μία, δύο, τρεις δόσεις και μετά δεν μπορούσαν αν ανταπεξέλθουν με το βάρος των νέων δόσεων και έβγαιναν από τη ρύθμιση. Όλα αυτά έχουν συντελέσει στο να έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην αγορά».

«Έκλεισαν οι πιο “βαριές” επιχειρήσεις»

«Μπορεί το πρόσημο αριθμητικά να είναι θετικό, αλλά στην πραγματικότητα η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη γιατί έκλεισαν οι πιο “βαριές” επιχειρήσεις και άνοιξαν άλλες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του “γρήγορου φαγητού”», είπε στη “Νέα Κρήτη”, σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, ο οποίος συμφωνεί με την εικόνα που μας περιγράφει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Γιώργος Πολιουδάκης.

«Έχουν κλείσει στη διάρκεια αυτής της δεκαετίες μεγάλες επιχειρήσεις στο Ηράκλειο. Και αυτό μπορεί κανείς να το αντιληφθεί κάνοντας μια βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης», σύμφωνα με τον κ. Αλιφιεράκη, που στέλνει και το μήνυμα προς την κεντρική εξουσία ότι πρέπει να σταθεί δίπλα στον μικρομεσαίο επιχειρηματία της Κρήτης, κάτι που δε γίνεται επαρκώς μέχρι σήμερα.

«Όταν οι επιχειρήσεις αυτές αρχίζουν να έχουν πρόβλημα, δύσκολα θα ορθοποδήσουν. Και όταν δε στηρίζονται έμπρακτα από το κράτος, ουσιαστικά οδηγούνται σε “λουκέτο”», κατέληξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Σοκάρουν τα στοιχεία πανελλαδικά

Πανελλαδικά, όπως έγραψε η “Καθημερινή”, το 25% των λιανεμπορικών επιχειρήσεων εξαφανίστηκε συνολικά από τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας τη δεκαετία 2010-2020, στοιχείο ενδεικτικό του βαρύτατου τιμήματος που πλήρωσε το λιανεμπόριο την περίοδο της οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια κατά την πανδημική κρίση. Μόνο τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, την περίοδο 2010-2014, ο κλάδος έχασε το 61% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του, για να ανακτήσει λίγο έδαφος στη συνέχεια και τελικά η σωρευτική μείωση να φτάσει στη δεκαετία 2010-2020 το 49%. Την ίδια δεκαετία απώλεσε σωρευτικά το 29% του τζίρου του, κάτι που σχετίζεται με το γεγονός ότι χιλιάδες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στο “λουκέτο”, αλλά και ότι συνολικά η κατανάλωση υποχώρησε, πλήττοντας και όσες επιχειρήσεις άντεξαν.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν στο φάσμα της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι, με τη σωρευτική μείωση των απασχολουμένων στο λιανεμπόριο να φτάνει το 13%, σύμφωνα με σχετική μελέτη.

Και μπορεί το 13% ως ποσοστό να μη λέει και πολλά, όταν όμως αφορά τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας – διότι το λιανεμπόριο ήταν και εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας – τότε σημαίνει ότι σωρευτικά χάθηκαν περί τις 65.000 θέσεις εργασίας μέσα στη δεκαετία 2010-2020, με βάση το ίδιο δημοσίευμα.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ