ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη: Τα ακίνητα “καίνε” τους Έλληνες και προσελκύουν τους ξένους

Δύσκολο εγχείρημα αποτελεί για τους Έλληνες η αγορά και ενοικίαση κατοικιών στην Κρήτη, καθώς το μικρό απόθεμα ακινήτων αλλά και η μεγάλη ζήτηση από τους ξένους έχει εκτοξεύσει τις τιμές.

Σήμερα, η μέση ζητούμενη τιμή για ακίνητα προς πώληση είναι στα 2.087 ευρώ ανά τ.μ., αυξημένες κατά 6,53% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυξημένα κατά 7,67% είναι και τα ενοίκια στο νησί, καθώς αυτά διαμορφώνονται στα 8,84 ευρώ το μήνα ανά τ.μ..

Αναλυτικά, τα «σκήπτρα» της ακρίβειας σήμερα τα κατέχουν τα Χανιά, καθώς οι τιμές των κατοικιών προς πώληση ανέρχονται στα 2.435 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ τα ενοίκια φτάνουν τα 9,8 ευρώ ανά τ.μ. Αντίθετα, η χαμηλότερη τιμή παρατηρήθηκε στην επαρχία Ν. Ηρακλείου με μέσο όρο 1.712 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια τα ακριβότερα εντοπίζονται στην περιφέρεια Ν. Ρεθύμνου, με 9,31 ευρώ το μήνα ανά τ.μ. Η χαμηλότερη τιμή αντίστοιχα, ήταν στην περιφέρεια Ν. Λασιθίου, με μέσο όρο 7,65 ευρώ το μήνα ανά τ.μ.

Η ανοδική αυτή τάση συμπαρασύρει τις τιμές και στις εξοχικές κατοικίες, που μετά από έντονη καθίζηση την περίοδο της κρίσης, φτάνουν τώρα να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Έτσι, οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο σε καινούργιες εξοχικές κατοικίες μπροστά στη θάλασσα μπορεί να ξεκινούν ακόμα και από τις 3.000 ευρώ και ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ. Στην Ελούντα, για παράδειγμα, οι τιμές για μια εξοχική κατοικία κυμαίνονται στις 4.000 – 4.500 ευρώ το τ.μ.

Στο βόρειο Ηράκλειο, οι τιμές στο τετραγωνικό ξεκινούν από τις 3.500 ευρώ, και μπορεί να αγγίξουν και τις 5.000 ευρώ το τ.μ. για μια μονοκατοικία κοντά στη θάλασσα με διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, με γκαζόν, κήπους, μπάρμπεκιου και άλλες υποδομές. Αν τώρα μιλάμε για παλιές κατοικίες, η τιμή τους κυμαίνεται στα 2.000 – 2.500 ευρώ το τ.μ.

Οι υψηλές τιμές των ακινήτων της Κρήτης δεν φαίνεται ότι επηρεάζει τη ζήτηση των ξένων αγοραστών, αντιθέτως σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς αυτή έχει αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.

Αυτό συμβαίνει καθώς ακόμη και οι τιμές των πολυτελών εξοχικών παραμένουν ελκυστικές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες.

Η ζήτηση σημειώνεται κυρίως από ξένους επενδυτές τρίτων χωρών, όπως Ισραηλινοί, Ιρακινοί και Τούρκοι, αλλά και από Γερμανούς, Ελβετούς, Άγγλους αλλά και Αμερικανούς της ομογένειας.

Οι περισσότεροι ψάχνουν εξοχικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, οπότε σε αυτήν την περίπτωση διαθέτουν και τα ανάλογα χρήματα. Υπάρχει βέβαια και μια κατηγορία αγοραστών, οι οποίοι αναζητούν παλαιότερες κατοικίες.

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες αγοραστές φαίνεται ότι ο αριθμός τους όλο και μειώνεται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Spitogatos η εγχώρια ζήτηση για κατοικίες προς πώληση μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 4,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.

Στην Κρήτη, η εγχώρια κίνηση επικεντρώνεται σε ακίνητα πόλεως τα οποία είναι μικρότερα σε μέγεθος και σε μεταχειρισμένα διαμερίσματα που είναι φθηνότερα σε σχέση με τα νεόδμητα.

Αρκετά σημαντική ήταν η συμβολή του προγράμματος «Σπίτι μου» για την αγορά κατοικίας κυρίως από νέους δικαιούχους με φθηνά στεγαστικά δάνεια. Συνολικά στην Κρήτη μέσω του προγράμματος αγοράστηκαν 280 σπίτια.

Οι αγοραστές έψαχναν σπίτια αξίας περίπου 150.000 ευρώ κατά μέσο όρο, παλαιότητας κατά πλειοψηφία έως 40 ετών και συνολικής επιφάνειας κατά μέσο όρο 97,81 τ.μ.

Πηγή: newsit.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ