ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Στους δρόμους οι γιατροί του ΕΣΥ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο νησί

Εξάωρη στάση εργασίας αρχής γενομένης από τις 8 π.μ. το πρωί, προκηρύσσουν οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης, εν όψει της εκδήλωσης του Υπουργείου Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στις 10 π.μ. στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε σχετική ανακοίνωση απευθύνεται κάλεσμα στους συναδέλφους τους από όλη την Κρήτη για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στις 9:30 π.μ. της ίδιας μέρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Εν όψει της εκδήλωσης του Υπουργείου Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 10 π.μ. στο Επιμελητήριο Ηρακλείου παρουσία του πρωθυπουργού, οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης προκηρύσσουν εξάωρη στάση εργασίας (08:00-14:00), την οποία καλύπτει η ΟΕΝΓΕ, και καλούν τους γιατρούς των νοσοκομείων και της ΠΦΥ της Κρήτης να συμμετέχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στις 9:30 π.μ.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, που επιβάλλεται με την ένταση του αυταρχισμού διοικήσεων νοσοκομείων και οδηγεί σε υποβάθμιση τα νοσοκομεία της Κρήτης, αναγκάζοντας τους ασθενείς σε ολοένα περισσότερες πληρωμές για εξετάσεις, θεραπείες και νοσήλια.

Οι εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού οδηγούν σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, με αποτέλεσμα τη σοβαρή δυσλειτουργία των Παθολογικών Κλινικών Ρεθύμνου και Ιεράπετρας, των δομών ψυχικής υγείας παιδιών, του κέντρου αίματος του Βενιζελείου. Κενά «μπαλώνονται» με μετακινήσεις γιατρών (π.χ. παθολόγων και αναισθησιολόγων από τα νοσοκομεία Ηρακλείου στο ΓΝ Ρεθύμνου), που οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο υποστελέχωσης, εντατικοποίησης και νέων παραιτήσεων.

Απορρίπτουμε τα κυβερνητικά σχέδια για το νέο ΕΣΥ. Διεκδικούμε ενίσχυση του συνόλου των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της ΠΦΥ της Κρήτης με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό με άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων με κίνητρα και αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να μπορούν να παρέχουν καθολικά δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες δουλειάς μας.

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου (ΕΓΕΣΥΝΗ)

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου (ΕΓΕΣΝΡ)

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Λασιθίου (ΕΝΙΛ)

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων (ΕΓΕΣΝΧ)

Υπενθυμίζεται ότι οκτάωρη στάση εργασίας προκήρυξε και το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, για την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό ”στις κυβερνητικές φιέστες που επιχειρούν να εξωραΐσουν την πολιτική της Κυβέρνησης στην Υγεία, που εξοντώνει τους υγειονομικούς και ξεζουμίζει τους ασθενείς”, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ