ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη: Στον “αέρα” το τεχνικό έργο Περιφέρειας και Δήμων

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν δεκάδες δημόσια έργα, που έχουν ανατεθεί με έκπτωση πάνω από 45% καθώς οι τιμές των δομικών υλικών έχουν ανέβει στα ύψη.

Την ίδια στιγμή, και για τον ίδιο λόγο όλα σχεδόν τα έργα αναπλάσεων στους Δήμους σε όλη τη χώρα, έχουν σταματήσει με το κύμα παύσης εργασιών να φτάνει στο 95% των δημοσίων έργων.

Στην Κρήτη έχει ουσιαστικά σταματήσει η εκτέλεση στο σύνολο(100%) των έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με προυπολογισμό γύρω στα 45 με 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι εργολήπτες από την πλευρά τους ζητούν από το υπουργείο Υποδομών αναθεωρήσεις τιμών.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας και οι ενεργές εργοληπτικές εταιρείες που έχουν πάρει δημόσια έργα, σε ποσοστό 95% μέσα από μια σκληρή ανταγωνιστική διαδικασία εκπτώσεων, που ξεκινούν από το 45% και πάνω, έχουν τεράστιο πρόβλημα να ολοκληρώσουν τα έργα τους.

Αντίθετα οι μεγάλες εταιρείες που εκτελούν τα λεγόμενα μεγάλα έργα με έκπτωση 5% – 7% δεν έχουν τις ίδιες δυσκολίες να απορροφήσουν τους κραδασμούς της αγοράς.

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών, Ζαχαρίας Αθουσάκης.

Ο Κ. Αθουσάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την οδυνηρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, επισημαίνοντας ότι οι εργοληπτικές επιχειρήσεις αδυνατούν να ολοκληρώσουν τα έργα που εκτελούν αφού λόγω των ανατιμήσεων στα δομικά υλικά οι ανάδοχοι έχουν οικονομική ζημία άνω του 30%.

Η οικονομική ισορροπία των συμβάσεων μεταξύ των Αναδοχών και του Δημοσίου έχει πλέον ανατραπεί, με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η επαγγελματική επιβίωση των επιχειρήσεων αλλά και η ομαλή ολοκλήρωση των έργων. Εάν δεν ληφθούν διορθωτικές παρεμβάσεις από πλευράς της Πολιτείας, οι εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου θα υποστούν σοβαρότατη οικονομική βλάβη τονίζουν οι εργολήπτες που κάνουν λόγο για γενικότερη καταστροφή του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου.

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ