ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κρήτη: Στο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα οι αυξήσεις – σοκ στα δημοτικά τέλη

Νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σήμερα το απόγευμα για την αύξηση των δημοτικών τελών έως 29% που εισηγείται η δημοτική αρχή, θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, τόσο για το υπέρογκο ύψος των αυξήσεων, όσο και για τη νομιμοποίηση της παρούσας δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην επιβολή τους και τη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2024

Υπενθυμίζεται ότι υπό την πίεση των καταιγιστικών αντιδράσεων τόσο από τις δημοτικές παρατάξεις όσο και από φορείς για το επίμαχο θέμα η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να αποσύρει την εισήγηση που τέθηκε προς συζήτηση στη συνεδρίαση της 13ης Νοεμβρίου και ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα, η συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων, τους νεοεκλεγέντες επικεφαλής των παρατάξεων της νέας δημοτικής περιόδου, και τους εκπροσώπους των τοπικών και παραγωγικών φορέων, συνάντηση η οποία δεν κατέληξε σε κάποια κοινή απόφαση.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα τεθεί επί τάπητος η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για αυξήσεις έως 29% και η πρόταση της παράταξης του Ηλία Λυγερού, για χαμηλότερη αύξηση των δημοτικών τελών.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός επιμένει στην ψήφιση της πρότασης τονίζοντας ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλη την επικράτεια και ότι είναι αναγκαία η ψήφιση του προϋπολογισμού διότι εάν προχωρήσει η κατάργηση της ΔΗΚΕΗ και του ΔΟΠΑΦΜΑΗ πρέπει να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των δημοτικών προσώπων στο Δήμο Ηρακλείου και να υπάρχει πρόβλεψη σε σχέση με τη μισθοδοσία τους.

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού πήρε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος ωστόσο κράτησε αποστάσεις σε σχέση με το ύψος των αυξήσεων για το οποίο απέφυγε να τοποθετηθεί. Προανήγγειλε ωστόσο ότι θα προχωρήσει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού αφού αναλάβει καθήκοντα και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, αδιάλειπτη συνεργασία μαζί τους.

Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Κατηγορηματικά αντίθετος με τις αυξήσεις των δημοτικών τελών τάχθηκε ο Μιχάλης Καραμαλάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το όλο θέμα θα πρέπει να εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή στη νέα δημοτική περίοδο.

Η Mαρία Καναβάκη τάχθηκε κατά της αύξησης των δημοτικών τελών των κοινοχρήστων χώρων και κράτησε αποστάσεις σε σχέση με το ποιο θα πρέπει να είναι το ύψος των αυξήσεων για τα τέλη ηλεκτροφωτισμού τονίζοντας ότι δεν είναι έτοιμη να απαντήσει. Ωστόσο άφησε αιχμές σε σχέση με τη σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου τονίζοντας ότι η ίδια είχε συγκρουστεί με συναδέλφους της όταν γινόταν η συγκρότηση του τρέχοντος προϋπολογισμού διατυπώνοντας αντιρρήσεις σε σχέση με την ενίσχυση συγκεκριμένων κωδικών που επιβάρυναν οικονομικά το δημοτικό ταμείο.

Ο Ηλίας Λυγερός τόνισε ότι έχε καταθέσει πρόταση η παράταξη του για χαμηλότερη αύξηση των δημοτικών τελών η οποία θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Δουλουφάκης τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της αύξησης των δημοτικών τελών υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος θα πρέπει να φροντίσει για τη διεκδίκηση των θεσμοθετημένων πόρων του από το κράτος και για την προστασία των λαικών οικογενειών.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ