ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη: «Στενεύει» ο κλοιός γύρω από τα Airbnb – Η τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι 5 φορές μεγαλύτερη από της μακροχρόνιας

Όταν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων άρχισαν να στρέφονται στην τουριστική εκμετάλλευση διαμερισμάτων τους, μέσω της δημοφιλούς και ιδιαίτερα αποδοτικής μεθόδου βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, σαφώς και δε φαντάστηκαν τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της επιλογής τους. Λίγο πριν την εκπνοή του 2022, “χρυσής” χρονιάς για τον ελληνικό τουρισμό και για τη βραχυχρόνια μίσθωση, τα στοιχεία που έρχονται στο φως μετά από σχετική έρευνα δείχνουν πως ο τομέας βαδίζει σε μια περίοδο αλλαγών, με στόχο τον περιορισμό των απωλειών στην ελληνική οικονομία και κυρίως τον περιορισμό των συνεπειών σε άλλους τουριστικούς κλάδους, όπως ο ξενοδοχειακός.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος έδειξε ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb στερούν περί τις 39.000 νέες θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση, ενώ λόγω του τρόπου φορολόγησής τους προκαλούν σημαντικές απώλειες σε επίπεδο δημοσίων εσόδων. Είναι ενδεικτικό ότι το 2016 οι απώλειες των δημοσίων εσόδων έφταναν τα 160.600.000 ευρώ, ενώ για το 2022 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 316.700.000 ευρώ.

Η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι κατά πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτήν της μακροχρόνιας μίσθωσης, γεγονός που δικαιολογεί και εξηγεί τη γιγάντωση του φαινομένου που λέγεται Airbnb. Στα Χανιά, για παράδειγμα, που είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα στη βραχυχρόνια μίσθωση, με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, καταγράφηκε αύξηση των καταχωρίσεων, οι οποίες ανήλθαν για το 2022 στις 10.331. Η τιμή για τη βραχυχρόνια μίσθωση είναι κατά μέσο όρο 47 ευρώ ανά τετραγωνικό (από 20 ευρώ το 2019), ενώ της μακροχρόνιας μίσθωσης είναι 7,7 ευρώ ανά τετραγωνικό (κοντά στα 5 ευρώ ήταν το 2019).

Χωρίς κανόνες και ελέγχους

Το 2022 έφτασε να αποτελεί το 14% της συνολικής τουριστικής δαπάνης, μέγεθος τέτοιο που δεν μπορεί να παραμένει χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με τους ξενοδόχους. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την ανάγκη παρέμβασης της Πολιτείας, υπογραμμίζοντας πως «δέκα χρόνια αφότου το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο άνοιξε για πρώτη φορά το ζήτημα, το φαινόμενο γιγαντώθηκε μέσα σε μια γκρίζα ζώνη, χωρίς κανόνες, χωρίς ελέγχους, χωρίς πιστοποιήσεις, με “μαύρη” εργασία και πρακτικές παραοικονομίας. Τα αποτελέσματα είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Στα ύψη τα ενοίκια για τις οικογένειες, γιατροί που φεύγουν από τα νησιά γιατί δε βρίσκουν σπίτι, καθηγητές και δάσκαλοι που κοιμούνται στα αυτοκίνητα».

Μεσιτικοί κύκλοι στα Χανιά εκτιμούν ότι η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη από του χρόνου, με δεδομένο ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έχει απόδοση στους ιδιοκτήτες ακινήτων και με τον τουρισμό να κινείται συνεχώς ανοδικά, ακόμη και όσοι δε διαθέτουν διαμερίσματα για τουριστική χρήση, πλέον στρέφονται στο Airbnb.

Παρεμβάσεις προανήγγειλε ο Κικίλιας

Ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, στο περιθώριο παρουσίασης της μελέτης για τη βραχυχρόνια μίσθωση στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, προανήγγειλε παρέμβαση, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλαίσιο λειτουργίας με στόχο να διαχωριστεί η μη επαγγελματική από την επαγγελματική βραχυχρόνια μίσθωση. Το πλαίσιο αυτό, θα διαχωρίζει αυτούς οι οποίοι εκμισθώνουν μαζικά ακίνητα, έναντι της πλειοψηφίας που εκμισθώνουν ένα ή δύο ακίνητα.

Την ίδια στιγμή, παρεμβάσεις σχεδιάζονται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση κανονισμού για την ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα αξιοποίησης των συγκεκριμένων ακινήτων. Μεταξύ άλλων, συστήνει στις γνωστές πλατφόρμες να παρέχουν στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, των μισθωτών αλλά και των εκμισθωτών.

Μάλιστα η Κομισιόν επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός πως οι κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων παρέχουν οφέλη στους εκμισθωτές και στους τουρίστες, μπορούν να δημιουργήσουν ανησυχίες για ορισμένες τοπικές κοινότητες, που αντιμετωπίζουν, για παράδειγμα, έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης, φαινόμενο για το οποίο έχει κατηγορηθεί η βραχυχρόνια μίσθωση και στη χώρα μας – ειδικά για συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας και πολύ δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανάμεσα στους οποίους και τα Χανιά.

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση – Στους Δήμους η αρμοδιότητα;

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, στο πλαίσιο νομοθετικής ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια υπουργεία, θα δοθεί η αρμοδιότητα προσδιορισμού των κανονιστικών παραμέτρων της λειτουργίας της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων στους Δήμους.

Οι Δήμοι, κατόπιν τεκμηριωμένων από μελέτες στοιχείων, οι οποίες θα συναξιολογούν παραμέτρους όπως η φέρουσα ικανότητα των περιοχών ευθύνης τους, οι ανάγκες στέγασης των δημόσιων λειτουργών – όπως δάσκαλοι και γιατροί – των εργαζομένων στον τουρισμό και άλλες δραστηριότητες των εν λόγω περιοχών, η επάρκεια των υποδομών, αλλά και η διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα των επιμέρους γειτονιών τους, θα μπορούν να θέτουν όρια στον αριθμό των ακινήτων που θα μπορούν να διατίθενται ανά πάσα στιγμή μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών προς βραχυχρόνια μίσθωση.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ