ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Στα ύψη ο τουρισμός, πάει για ρεκόρ – Χωρίς προσωπικό τα ξενοδοχεία

Προς νέο ρεκόρ οδεύει ο τουρισμός σπάζοντας το φράγμα των 35 εκατ. αφίξεων το 2024.

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, ο ελληνικός τουρισμός είναι έτοιμος να διεκδικήσει μια νέα χρονιά ρεκόρ, έχοντας ως εφόδια τη δυναμική εκκίνηση του έτους και τους θετικούς πρόδρομους δείκτες.

Την ίδια στιγμή, η αναζήτηση προσωπικού έχει εξελιχθεί σε αγώνα δρόμου, τόσο για τα μεγάλα ξενοδοχεία όσο και για τα μικρότερα καταλύματα που ζητούν επιπλέον άτομα τους μήνες του καλοκαιριού.

Τα στοιχεία για την Κρήτη δείχνουν ότι οι ελλείψεις είναι κάτω από 4.000 άτομα, ενώ η σεζόν άρχισε με 6.000,όπως μας είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης.

Για εντατικοποίηση της δουλειάς κάνουν λόγω οι εργαζόμενοι ,ωστόσο οι ξενοδόχοι επίσης διαμαρτύρονται γιατί το προσωπικό μετακινείται ,όπως λένε, συνεχώς.

Ο Γρηγόρης Τάσιος πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων λέει :

«Σήμερα, οκτώ στα δέκα ξενοδοχεία εμφανίζουν ελλείψεις σε προσωπικό, , όπως λατζέρηδες, καμαριέρες, και σερβιτόροι.

Οι μισθοί είναι ικανοποιητικοί, οι αμοιβές σε καμία περίπτωση δεν υπολείπονται των 1300 ευρώ μικτά για 6ήμερη εργασία.

Ωστόσο και αυτή τη σεζόν ταλαιπωρούμαστε με εργαζόμενους που φεύγουν αιφνιδιαστικά γιατί βρήκαν καλύτερο μισθό, επιδιδόμενοι σε μια συνεχή πλειοδοσία αμοιβών, καθώς τα ξενοδοχεία «κλέβουν» στην κυριολεξία προσωπικό από τον ανταγωνισμό».

«Είναι θεμιτό να αναζητά ο εργαζόμενος καλύτερο μισθό και συνθήκες εργασίας» απαντά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχουπαλλήλων ν.Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης ο οποίος τονίζει ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν σέβονται και δεν τηρούν τις συμβάσεις εργασίας.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ