ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη: Στα ύψη η τιμή του κρέατος – Αυξήθηκε έως 3 ευρώ το κιλό σε σχέση με πέρυσι

“Χρυσάφι” πληρώνουμε πλέον όλα τα είδη κρέατος στη χώρα μας, με τις τιμές της κατανάλωσης στην Κρήτη να ακολουθούν διαρκή πορεία ανόδου, ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο οι τιμές στο κρέας είναι αυξημένες από 1 έως και 3 ευρώ το κιλό στα ράφια των κρητικών παραδοσιακών κρεοπωλείων. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη “Ν.Κ.” χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου, Μανόλης Δατσέρης, ο οποίος και δεν έκρυψε την προσωπική του βεβαιότητα και ανησυχία ότι οι ανατιμήσεις σε όλα τα είδη κρέατος δε θα σταματήσουν εδώ, αλλά θα ανέβουν κι άλλο στο επόμενο διάστημα!

Χωρίς να έχουν παρουσιαστεί ελλείψεις – αλλά και δίχως να αποκλείονται βέβαια για το μέλλον – οι τιμές έχουν απογειωθεί, όπως λέει ο Μανόλης Δατσέρης, προετοιμάζοντας και τους καταναλωτές της Κρήτης να είναι σε αναμονή για τα χειρότερα, ακόμα και για τη γαλοπούλα και το γουρουνόπουλο, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. «Εάν υπάρχει στην Αθήνα πρόβλημα, στην Κρήτη το πρόβλημα της ακρίβειας είναι μεγαλύτερο γιατί μεσολαβεί και το μεταφορικό κόστος», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των κρεοπωλών.

Αναφορικά με τις τιμές σε όλα τα είδη κρέατος, ο Μανόλης Δατσέρης μίλησε συνολικά για ανατιμήσεις παντού… Το ακριβότερο είδος φυσικά είναι το μοσχάρι.

«Το μοσχάρι αυτή τη στιγμή είναι οριακά πάνω από 12 ευρώ το κιλό το χωρίς κόκκαλο, φτάνοντας και τα 12,50 ευρώ το κιλό. Η μερίδα με κόκκαλο στοιχίζει από 10 έως 10,50 ευρώ το κιλό». Για το μοσχάρι, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η αύξηση ξεπέρασε τα 2 ευρώ το κιλό, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. «Από τον Ιανουάριο και μετά αυξάνονται οι τιμές στο μοσχάρι διαρκώς. Το κόστος για μια μέση οικογένεια έχει αυξηθεί πάρα πολύ», λέει χαρακτηριστικά.

Ακόμα και για το χοιρινό, όπου το προηγούμενο διάστημα είχαν συγκρατηθεί σε σχεδόν σταθερά επίπεδα οι τιμές, σήμερα εμφανίζεται αύξηση σε σχέση με πέρυσι στα 80 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό. Συγκεκριμένα, η μπριζόλα από 5,40 ευρώ το κιλό πέρυσι έχει φτάσει φέτος να πωλείται στα 6,40 ευρώ το κιλό.

Στην φωτογραφία ο κ. Μανόλης Δατσέρης

Από 1 έως 1,50 ευρώ το κιλό έχει αυξηθεί και η τιμή του κοτόπουλου.

«Πέρυσι το κοτόπουλο κόστιζε γύρω στα 3,50 με 3,90 ευρώ το κιλό και τώρα έχει πάει στα 4,50 ευρώ το κιλό», σύμφωνα με όσα λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου.
Στα αιγοπρόβατα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού έχουμε κι εκεί συνεχείς ανατιμήσεις, λόγω της μεγάλης ζήτησης που διαμορφώθηκε ιδιαίτερα μες στο καλοκαίρι, οπότε και είχαμε στην Κρήτη πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις που απορρόφησαν μεγάλες ποσότητες. «Το αρνί έχει αρχίσει να “τσιμπάει”. Από το 12 με 12,20 που ήταν, θα πάει γύρω στα 12,50 ευρώ το κιλό άμεσα και γύρω στο 12,80 ευρώ το κιλό στο κατσίκι. Πέρυσι, οι τιμές ήταν γύρω στα 10,50 με 11 ευρώ το κιλό το αρνί και 11 με 11,50 ευρώ το κιλό στο κατσίκι»…

50% πάνω σε ένα χρόνο

Στο σημείο αυτό, ο Μανόλης Δατσέρης σχολιάζει: «Το κόστος για μια οικογένεια είναι μεγάλο. Δηλαδή, ένας καταναλωτής που θα πάρει κοτόπουλο, δύο κιλά κιμά και λίγο χοιρινό θα πληρώσει περίπου μισή φορά πάνω απ’ ό,τι πλήρωνε πέρυσι. Και πρέπει να πούμε στον καταναλωτή ότι οι τιμές θα αυξηθούν κι άλλο. Και κυρίως στο μοσχάρι, διότι είναι ένα ζώο το οποίο δεν έχει εύκολη αναπαραγωγή. Εννέα μήνες θέλει για να αναπαραχθεί. Οπότε ένα μοσχάρι θέλει πάνω από ένα χρόνο για να βγει στην αγορά. Οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολη η αναπαραγωγή του. Εγώ ακούω ότι η τιμή του θα ανέβει κι άλλο. Τα Χριστούγεννα – και μακάρι να βγω ψεύτης – μπορεί να πιάσει και τα 13 ευρώ», σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου.

Ακριβό φέτος το γιορτινό τραπέζι

Πάντως, μέχρι στιγμής για την αγορά της Κρήτης δεν τίθεται θέμα ελλείψεων. «Προς το παρόν υπάρχει επάρκεια σε όλα τα είδη. Θα δούμε τι θα γίνει στην πορεία. Αλλά ένα άλλο είδος για το οποίο προετοιμαζόμαστε τώρα ενόψει των γιορτών είναι η γαλοπούλα. Εκεί ακόμα υπάρχει ένας περιορισμός. Πάντως, η γαλοπούλα είναι πάντα ακριβή σε σχέση με ένα κοτόπουλο»… Όσο για το γουρουνόπουλο, ο Μανόλης Δατσέρης λέει: «Εκεί που είναι ακριβότερο το γουρουνόπουλο είναι στα μικρά, τα γάλακτος. Εκεί θα έχουμε μεγάλες ανατιμήσεις σε σχέση με πέρυσι. Διότι, όταν υπάρχει μια αύξηση στο χοιρινό, υπάρχει διπλάσια αύξηση στο μικρό. Γιατί το μεγάλο έχει πιο γρήγορη ανάπτυξη. Οπότε τα μικρά, τα γάλακτος γουρουνάκια, θα τα δούμε πολύ ακριβά φέτος»…
«Δεν είναι μόνο η ακρίβεια των κρεάτων που δημιουργεί προβλήματα στην αγορά. Είναι και η αύξηση στο κόστος του ρεύματος. Δηλαδή, ακόμα και ο παραγωγός να σταματήσει να βάζει αυξήσεις στις πρώτες ύλες, εμείς δεν μπορούμε να μην αυξήσουμε τις τιμές μας, όταν μόνο το κόστος του ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 300%», λέει ο Μανόλης Δατσέρης. Καταλήγοντας, αναφέρεται στο περίφημο «καλάθι της νοικοκυράς με τα 50 προϊόντα»... Ο Μανόλης Δατσέρης κάνει λόγο για παιχνίδια των εταιρειών. «Αν ήθελαν να βοηθήσουν, ας μην έβαζαν το χοιρινό που δεν έχει συνήθως σκαμπανεβάσματα. Ας έβαζαν το μοσχάρι. Γιατί δεν το έβαλαν;»…

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ