ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Στα άδυτα του ιολογικού εργαστηρίου του Πανεπιστημίου

Στα άδυτα του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κατάφερε να μπει η κάμερα της εκπομπής  «Ανδριανή» η οποία έκανε πρεμιέρα την περασμένη Πέμπτη στην Κρήτη TV, με “ξεναγό” τον Διευθυντή Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας  Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο.

«Ελεύθερος  χρόνος δεν υπάρχει, η χαρά της ημέρας είναι όταν δεν θα ακούσεις δυσάρεστα ζητήματα και να μην ακούσεις προβλήματα… Η επιστροφή στο σπίτι συνεπάγεται όλη τη λήψη των μέτρων που απαιτείται, δηλαδή, την προσεκτική αφαίρεση όλου του ρουχισμού πριν την επαφή με μέλη οικογένειας, καλό αερισμό των ρούχων, πολύ καλό πλύσιμο χεριών και προσώπου και μετά αρχίζουν οι οικογενειακές στιγμές», τονίζει ο κ. Σουρβίνος.

Από την αρχή της πανδημίας, τα δείγματα που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων ξεπερνούν τις 150 χιλιάδες με την λειτουργία τους να είναι αδιάκοπη, καθημερινά, από νωρίς το πρωί μέχρι και τα μεσάνυχτα , όπως περιγράφει ο Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας  Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος.

Το εργαστήριο λειτουργεί από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, αρχικά με 3 άτομα επιστημονικό προσωπικό, που σήμερα έχουν γίνει εφτά, καθώς τα δείγματα των τεστ που αναλύονται καθημερινά, έχουν αυξηθεί κατά πολύ, από το καλοκαίρι και μετά.

«Το εργαστήριο λειτουργεί από νωρίς το πρωί μέχρι τουλάχιστον τα μεσάνυχτα ανάλογα τον φόρτο εργασίας. Μέχρι στιγμής, μ’ ‘έναν απολογισμό που έχουμε κάνει, έχουμε εκτελέσει περίπου 30.000 τεστ που αφορούν δομές υγείας, περίπου 110.000 τεστ που προέρχονται από πύλες εισόδου των αεροδρόμιών Κρήτης, Ηρακλείου και Χανίων, από έναρξη τουριστικής περιόδου μέχρι σήμερα και έχουμε διεκπεραιώσει 22.000 δείγματα από δράσεις των κινητών μονάδων του Εθνικού Οργανισμού Υγείας. Οπότε μιλάμε για έναν συγκεντρωτικό αριθμό άνω των 150.000 δειγμάτων.

Το 24ώρο είναι υπό διαρκή πίεση , ο καθένας ανάλογα το ρόλο και την ευθύνη που έχει.

Οι επιστήμονες έχουν το βάρος και την ευθύνη να διεκπεραιώνουν τα δείγματα και να δίνουν αποτελέσματα στους ενδιαφερόμενους έγκυρα και καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και χωρίς να υπάρξει μέρα που το εργαστήρι να σταματήσει να παρέχει αποτελέσματα και υπηρεσίες» ανέφερε μεταξύ άλλων στο φακό της ΚΡΗΤΗ TV ο κ. Σουρβίνος.

Στην διάρκεια του ρεπορτάζ ο Στέλιος Ζερβός συνάντησε και την κ. Λένα Μπορμμπουδακη, Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, στο γραφείο της, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε επίπεδο Κρήτης και αναφέρθηκε στα συναισθήματα της και στο τι είναι αυτό που της δίνει δύναμη στην μάχη κατά του covid.

«Αυτό που έχουμε ως προτεραιότητα και οφείλουμε να κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές σε κάθε διάσταση της δημόσιας υγείας… Δεν είναι το μεγαλύτερο άγχος που έχω περάσει στη ζωή μου η παρούσα κατάσταση. Φοβάμαι την απώλεια ανθρώπων στην Κρήτη. Φοβάμαι τη στιγμή που θα με πουν ότι  δεν θα έχουμε κλίνες σε μονάδες εντατικής και αυτό πρέπει να το διασφαλίσουμε και για να το διασφαλίσουμε πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί», δηλώνει από την πλευρά της η . κ. Λένα Μπορμπουδακη εξηγώντας πως σε αυτήν την αγχωτική και δύσκολη συγκυρία, ζητούμενο είναι η διατήρηση της αισιοδοξίας.

«Καθημερινή χαρά μου είναι όταν αργά το βράδυ στην τελευταία μου επικοινωνία με τον κ. Σουρβίνο και παίρνοντας τα αποτελέσματα της ημέρας, έχουμε έναν αριθμό διαχειρίσιμο    των θετικών περιστατικών και των νοσηλειών . Από εκεί περνώ δύναμη  για να συνεχίσω την επόμενη μέρα», δηλώνει με έμφαση η κ. Μπορμπουδάκη.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ