ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Σπουδαία ανακάλυψη – Εντοπίστηκε η φυσική είσοδος του Δικταίου Άντρου

Σημαντική ανακάλυψη στο Δικταίο Άνδρο στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες στη γεωφυσική ο κ. Μιχάλης Πουλτσίδης, αποκάλυψε ότι στις έρευνες με ειδικά μηχανήματα στο σπήλαιο που έγιναν από τον ίδιο εντοπίστηκε η πραγματική φυσική είσοδος του Δικταίου Άνδρου καθώς η σημερινή που είναι επισκέψιμη δημιουργήθηκε με ανατίναξη το 1900.

Επίσης μίλησε για τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο σπηλαίων του Δικταίου στο Οροπέδιο Λασιθίου και του Ιδαίου Αντρου στ’ Ανώγεια. Ο Δρ Μιχάλης Πουλτσίδης που εργάζεται για την ανάδειξη της πλούσιας αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Οροπεδίου Λασιθίου με γεωφυσικές και γεωλογικές έρευνες.

Με βάσει αυτές τις έρευνες πιστοποιήθηκε και ο χώρος του Αγίου Παντελεήμονα στην Πλάτη όπου ήρθε στο φως η τελευταία αρχαιολογική ανακάλυψη με την σκαπάνη ν’ αποκαλύπτει έναν άγνωστο Μινωικό οικισμό προγενέστερο της εκρήξεως της Σαντορίνης.

Η προσέγγιση της φυσικής εισόδου του Δικταίου Άντρου

Ο κ. Πουλτσίδης, αποκάλυψε ότι θα προσεγγιστεί η πραγματική είσοδος του Δικταίου Άντρου, καθώς η υπάρχουσα δημιουργήθηκε τεχνητά από την ανατίναξη της οροφής του σπηλαίου στην οποία είχαν προχωρήσει αρχαιολόγοι το έτος 1900 προκειμένου να μπορέσουν να εισέλθουν στο εσωτερικό του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φυσική είσοδος βρίσκεται κάποια μέτρα Β.Α του αρχαιολογικού χώρου, και πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το φυλάκιο του Δικταίου.

Επίσης οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο σπήλαιο του Αγίου Χαραλάμπους υπάρχουν προεκτάσεις μέσα στις οποίες βρέθηκαν 100 ανθρώπινοι σκελετοί.

Εκατό τάφοι – είπε ο κ. Πουλτσίδης – σημαίνουν την ύπαρξη μιας Αρχαίας Μινωικής πόλης, τμήμα της οποίας αποκαλύφθηκε πρόσφατα στον Άγιο Παντελεήμονα.

πλατη

Συνεχίζοντας ο κ. Πουλτσίδης, ανέφερε ότι εκτός από το επισκέψιμο μέρος του Δικταίου Άντρου, υπάρχει άλλο ένα τμήμα του σπηλαίου σε βάθος 100 μέτρων.

Η γεωφυσική έρευνα έχει καταδείξει τις προεκτάσεις του σπηλαίου και το σημείο που βρίσκεται η φυσική του είσοδος.

Η γεωμετρική σχέση των δύο σπηλαίων:
Εντύπωση προκάλεσαν τα λεγόμενά του σε ότι αφορά την γεωμετρική σχέση των δύο σπηλαίων (Δικταίου και Ιδαίου) αφού επισήμανε το γεγονός ότι και τα δύο – ως λατρευτικοί χώροι εκείνης της εποχής – απέχουν ίση απόσταση από το Ιερό του Γιούχτα.

γιουχτας

(Γιούχτας – Το ιερό βουνό των Μινωιτών)

“Αν ενώσουμε νοητά – τόνισε – τα σπήλαια και την ιερή κορυφή του Γιούχτα σχηματίζεται ένα ισοσκελές τρίγωνο και μάλιστα στη διάμεσο της μεγάλης πλευράς του, βρίσκεται η Κνωσός και η νήσος Ντία”.

κνωσος

(Το Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού)

Η απόσταση του Ιδαίου Άντρου από τον Γιούχτα είναι 28 χλμ και 904 μέτρα, και η απόσταση του Δικταίου είναι 28 χλμ και 720 μέτρα, ενώ και τα δύο απέχουν 40 χλμ από το ιερό του Κόφινα.

Η απεικόνιση στο δαχτυλίδι του Μίνωα:

Αυτή η γεωμετρική αποτύπωση απεικονίζεται και ιστορικά, στο χρυσό δαχτυλίδι του Μίνωα, όπου υπάρχει ο προσανατολισμός Ανατολής – Δύσης και τα 3 ιερά.

Πρόκειται ένα επιμήκη λίθο με τρεις πύργους.

Στο μέσον του βρίσκεται το ιερό του Γιούχτα, ανατολικά το Δικταίο Άντρο και δυτικά το Ιδαίο Άντρο.

ΧΡΥΣΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΜΙΝΩΑ

(Το χρυσό δαχτυλίδι του Μίνωα)

Ακριβώς κάτω από τα ιερά απεικονίζεται ένα καράβι που σηματοδοτεί το ταξίδι.

Στον Αρχαίο κόσμο, το ταξίδι γινόταν πάντα από την Ανατολή προς τη Δύση, γι αυτό και η πλώρη του καραβιού είναι στραμμένη προς δυσμάς.

Αναφερόμενος στην συσχέτιση των δύο σπηλαίων ο κ. Πουλτσίδης επισήμανε ότι αν δεν υπήρχε ως λατρευτικός χώρος το ένα δεν θα υπήρχε το άλλο.

Και εδώ γεννάται το ερώτημα: Γιατί επιλέγησαν αυτά τα δύο σπήλαια ως λατρευτικοί χώροι μεταξύ των υπολοίπων σπηλαίων της Κρήτης;

ιδαιο αντρο

(Η είσοδος του Ιδαίου Άντρου στο οροπέδιο της Νίδας)

Η απάντηση σύμφωνα με τον κ. Πουλτσίδη βρίσκεται στην χωροθέτηση και την γεωμετρική τους σχέση με τους άλλους ιερούς χώρους, όπως έχει εξηγήσει .

Διότι η Αρχή του Αρχαίου Κόσμου ήταν η Ανατολή!




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ