ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Σοβαρός κίνδυνος να χαθεί το 95% του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου

Πολύ μεγάλος πλέον είναι ο κίνδυνος να χαθούν κάποιες διεθνείς αγορές ελαιολάδου τη φετινή χρονιά, αφού οι παραγόμενες ποσότητες Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον τυποποιητή ελαιολάδου κ. Αλμπαντάκη, οι φετινές ποσότητες εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου έχουν μειωθεί σε ποσοστά που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν και το 95 %, ενώ όπως φαίνεται από τα ως τώρα στοιχεία, η καταστροφή που καταγράφεται είναι σχεδόν ολοκληρωτική.

Αυτό που διαφαίνεται είναι πως ενδεχομένως κάποιες περιοχές στην Κρήτη να δώσουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 5 – 7 γραμμών, ωστόσο οι διεθνείς πωλήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στο παρθένο ελαιόλαδο, αφού θεωρείται αδύνατο να υπάρξει τη φετινή χρονιά ελαιόλαδο κορυφαίας ποιότητας.

Στο μεταξύ, εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ως προς την ποιότητα, έχουν βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωποι με το δεδομένο ότι η Ένωση Ηρακλείου, όπως τόνισε χθες στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος της Σταύρος Γαβαλάς, δεν θα προχωρήσει σε αγορά ελαιολάδου.

Η ανακοίνωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην προέδρου Ανδρέα Στρατάκη, ο οποίος μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη επίσης εξέφρασε την πικρία του για τις εξελίξεις, ενώ έδωσε απαντήσεις και σε σχέση με το θέμα του τυποποιητηρίου.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τις συμφωνίες του 2015, τονίζοντας πως έγιναν με μοναδικό στόχο να προστατευθούν οι παραγωγοί και να μην δεσμευθούν τα κτίρια από τις τράπεζες. Ο κ. Στρατάκης τόνισε επίσης ότι η Ένωση πρέπει να εφαρμόσει μια συγκεκριμένη μελέτη βιωσιμότητας για την επιβίωση της, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η λειτουργίας τίθεται υπό αμφισβήτηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

 

 

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ