ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: SOS για την ασιατική κάμπια που απειλεί τα δάση του νησιού δημιουργώντας εικόνες καταστροφής (βίντεο)

“Επελαύνει” στα κρητικά δάση η κάμπια του εντόμου Lymantria dispar. Οι κάμπιες του εν λόγω εντόμου τρώνε τα φύλλα των καρποφόρων δέντρων, με συνέπεια τα φυτά να “απογυμνώνονται” και να φαίνονται ξερά.

kampia

Εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν τη φετινή περίοδο, η προσβολή των δέντρων είναι αυξημένη, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι προς το παρόν είναι ελεγχόμενη. Αυτό εξηγεί μιλώντας στο neakriti.gr και την “ΚΡΗΤΗ TV” ο διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Κρήτης κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι, παρά το ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο «μεταφοράς και σε καρποφόρα», δε συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.

Πάντως, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το έντομο θεωρείται ως ένα από τα πλέον καταστροφικά παράσιτα των ευρασιατικών δασών και ιδιαίτερα των δασών του γένους quercys. Εντούτοις, μπορεί να καταναλώσει και άλλα είδη στην αναζήτηση τροφικού υποστρώματος, μεταβαίνοντας σε καλλιέργειες, καλλωπιστικά είδη, ακόμη και πεύκα ή και κέδρους.

Τη φετινή περίοδο έχουν καταγραφεί ανησυχητικές εικόνες με ξεραμένους πρίνους στο Οροπέδιο Ασκύφου στα Σφακιά. Εξάλλου, σύμφωνα με τον διευθυντή Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Κρήτης, εκτεταμένες προσβολές παρατηρούνται, εκτός από του Ασκύφου, και σε διάφορες άλλες περιοχές του νησιού. Ειδικότερα, αντίστοιχες εικόνες παρατηρούνται και στο δάσος του Ρούβα στον νομό Ηρακλείου. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες της “ΚΡΗΤΗ TV”, αναμένεται να μεταβεί μέσα στις επόμενες ημέρες κλιμάκιο της Δασικής Υπηρεσίας και θα προβεί σε αυτοψία.

«Φέτος οι δασικές περιοχές της Κρήτης απειλούνται από ένα έντομο που λέγεται Lymantria dispar, οι κάμπιες του οποίου κατατρώνε το φύλλωμα των πρίνων και των διάφορων καλλωπιστικών δέντρων και απογυμνώνουν τα δέντρα. Ως αποτέλεσμα παρουσιάζουν μια εικόνα απογύμνωσης σαν να είναι ξερά. Στον νομό Ηρακλείου έχουν παρατηρηθεί προσβολές και στις περιοχές της Γέργερης και της Νυβρίτου», μας εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

Οι κάμπιες του εντόμου αυτού κατατρώνε τα φύλλα, με τους ειδικούς να εμφανίζονται ωστόσο καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι δεν παρατηρείται ξήρανση των δέντρων και ότι σύντομα θα επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση.

«Προφανώς το θέμα παρακολουθείται από τους δασικούς υπαλλήλους», μας είπε ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε έρθει σε επαφή με το Ινστιτούτο Δασικών Οικοσυστημάτων στην Αθήνα».

«Ερευνητές το γνωρίζουν το θέμα κι είμαστε σε διαδικασία μελέτης του», μας εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην Κρήτη γενικά δεν κάνουμε καταπολέμηση του εντόμου διότι είναι πολύ δύσκολο, δεν ενδείκνυται δηλαδή επιτακτική η καταπολέμηση του εντόμου στα δάση της Κρήτης ούτε με βιολογικό τρόπο. Είναι βέβαια προς μελέτη αυτό, όμως τα δέντρα δεν είναι ξερά. Θα επανέλθουν με το πέρας του κύκλου του εντόμου στην προηγούμενή τους κατάσταση. Απλά αναστέλλει λίγο την ανάπτυξη των δέντρων στην τρέχουσα αυξητική περίοδο. Ο κύκλος του εντόμου τελειώνει, τα τέλεια έντομα (δηλαδή οι πεταλούδες) δεν τρώνε τα φύλλα πλέον και με την αυξητική τους ανάπτυξη θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση», ανέφερε μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη δημοσιογράφο Γεωργία Μακάκη ο διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Κρήτης.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε, πάντως, ότι προσβολές φυτών από έντομα παρατηρούνται κάθε χρόνο.

«Κάθε χρόνο έχουμε προσβολές. Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών, έχουμε μια αυξημένη προσβολή, η οποία είναι προς το παρόν ελεγχόμενη», μας είπε ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουν παρατηρηθεί εκτεταμένες προσβολές σε καρποφόρα, αλλά υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν και σε καρποφόρα».

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, στη βιβλιογραφία αναφέρονται φυτικά είδη από 55 οικογένειες, που μπορούν να λειτουργήσουν ως τροφικά υποστρώματα ξενιστές του εντόμου. Αναφέρεται, επίσης, ότι κάθε έτος εμφανίζονται 350 εκατομμύρια στρέμματα δασών που έχουν υποστεί σοβαρή αποφύλλωση από τις κάμπιες του εντόμου. Τα ενήλικα άτομα δεν τρέφονται καθώς δεν έχουν λειτουργικό πεπτικό σύστημα.

Οι πληθυσμιακές εκρήξεις του εντόμου είναι αρκετά δύσκολο να προβλεφθούν ή να εκτιμηθούν στη βάση των βιοτικών (φυσικοί εχθροί) και αβιοτικών (μετεωρολογικές συνθήκες) ρυθμιστικών παραγόντων. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι κάθε γεωγραφική ενότητα έχει τους δικούς της τοπικούς φυσικούς εχθρούς της Lymantria dispar.

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ