ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη: Σοκάρουν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στο νησί: 498 περιστατικά μέσα στο 2024!

Το απόλυτο δράμα πίσω από κλειστές πόρτες βιώνουν γυναίκες και στην Κρήτη! Τα αριθμητικά δεδομένα μοιάζουν εξωπραγματικά αλλά είναι η θλιβερή πραγματικότητα. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός προστασίας του πολίτη στην κάθοδό του σήμερα Σάββατο στο Ηράκλειο, περίπου 500 είναι τα περιστατικά μόλις στο πρώτο πεντάμηνο του 2024 και αντίστοιχα, 338 συλλήψεις.

Πλέον τα στόματα ανοίγουν και αποκαλύπτουν τον εφιάλτη, με τα θύματα να αναζητούν βοήθεια και ασφάλεια.

379 είναι συνολικά οι κακοποιημένες γυναίκες οι οποίες μέσα στο 2023 χτύπησαν την πόρτα του ξενώνα του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο αριθμός έχει ήδη σκαρφαλώσει στα 172 περιστατικά, και ενδέχεται να ξεπεράσει τη περσινή χρονιά…

Παράλληλα, στο σημαντικό ρόλο των γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας στάθηκε ο υπουργός, ενώ δεσμεύτηκε ενίσχυση των δομών φιλοξενίας γυναικών και παιδιών, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Και ενώ το σπίτι για πολλούς ανθρώπους σημαίνει ασφάλεια, για άλλους σημαίνει μαρτύριο. Γυναίκες που ζουν στο ίδιο σπίτι με τον κακοποιητή τους, και ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά. Με φόντο το τέρας της βίας που γιγαντώνεται, τα θύματα σε συνεννόηση με τους ειδικούς προσπαθούν να βρουν τρόπους διεξόδου.

Με κωδικοποιημένα μηνύματα, φράσεις κλειδιά και με συνθηματικό τρόπο επικοινωνίας με πρόσχημα ραντεβού σε κέντρο αισθητικής, γυναίκες γλυτώνουν από τα χέρια του κακοποιητή τους.

Στη «μάχη» ρίχνεται και η δημοτική Αρχή, με ξενώνες φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους. Εκεί, φιλοξενούνται αυτές τις ημέρες περίπου 14 γυναίκες. Την ίδια ώρα, κοινωνικοί λειτουργοί διαχειρίζονται περιστατικά τα οποία φτάνουν στο δήμο Ηρακλείου, δια μέσου των εισαγγελικών αρχών.

Παρότι  τα κενά και τα σημαντικά βήματα που πρέπει ακόμη να γίνουν παραμένουν πολλά, κανείς δεν αμφισβητεί πως πρόοδος έχει σημειωθεί. Πως στόματα πλέον ανοίγουν και πως στον κύκλο της βίας οι κρίκοι σπάνε έστω και αργά…

ΠΗΓΗ: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ