ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σήμερα η δίκη για τους «εγκεφάλους» του κυκλώματος διακίνησης προσφύγων με τα 600 χρόνια φυλακή

Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να «αναβιώσει» σήμερα, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, η υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης προσφύγων, που φέρεται να εμπλέκεται στη μεταφορά δεκάδων αλλοδαπών που είχαν εντοπιστεί, πριν από περίπου 4,5 χρόνια στ’ ανοικτά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου, να παλεύουν με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να ταξιδέψουν από την Κρήτη στην Ιταλία.

Η εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία είχε προκαλέσει αίσθηση για το… ύψος των ποινών που είχαν επιβληθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε κάποιους από τους καταδικασθέντες, έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρία χρόνια, τον Οκτώβριο του 2019, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε επιβάλει σε έναν 42χρονο άνδρα από τη Συρία ποινή κάθειρξης 169 ετών, ενώ τρεις ακόμη αλλοδαποί αιγυπτιακής εθνικότητας είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης 104 ετών!

Ας σημειωθεί ότι η δίκη από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επρόκειτο να διεξαχθεί στις αρχές του περασμένου Απριλίου. Ωστόσο, η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε τότε για σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, καθώς οι κατηγορούμενοι, που εκτίνουν ποινές κάθειρξης, δεν κατέστη δυνατό να μεταχθούν στα Δικαστήρια λόγω της συμμετοχής των σωφρονιστικών υπαλλήλων σε πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Τον Μάιο του 2018, πλοιάριο, στο οποίο επέβαιναν δεκάδες αλλοδαποί (Κούρδοι, Ιρανοί, Πακιστανοί, Αφγανοί και από το Μπαγκλαντές), με προορισμό τις ακτές της Ιταλίας, εξέπεμψε σήμα SOS στ’ ανοικτά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου. Μετά τη διάσωση των ανθρώπων, οι Αρχές ξεκίνησαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης, φτάνοντας τελικά στην εξάρθρωση κυκλώματος που φέρεται να μετέφερε μετανάστες από την Αίγυπτο στην Κρήτη, αλλά και από την Κρήτη στην Ιταλία.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου του ίδιου έτους: Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε τότε επιβάλει ποινές- «μαμούθ» σε 4 από τους 10 άνδρες που δικάζονταν για την εμπλοκή τους στο κύκλωμα.

Ειδικότερα, κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν τρεις Αιγύπτιοι, ένας Ιρακινός, ένας Πακιστανός, ένας 42χρονος από τη Συρία και τέσσερις Κρητικοί. Το δικαστήριο επέβαλε στον 42χρονο άνδρα από τη Συρία ποινή κάθειρξης 169 ετώναλλά και χρηματική ποινή ύψους 2.600.000 ευρώ! Εξάλλου, σε τρεις συγκατηγορούμενούς του από την Αίγυπτο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 104 ετών! Επισημαίνεται, πάντως, πως και για τους τέσσερις εν λόγω καταδικασθέντες εκτιτέα ποινή κάθειρξης είναι τα 20 έτη.

Εκτός των άλλων, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 12 ετών σε έναν 33χρονο άνδρα από το Πακιστάν, σε έναν 40χρονο Ιρακινό και σε έναν 33χρονο Ηρακλειώτη. Ωστόσο, μόνο ο Πακιστανός είχε οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς στους άλλους δύο δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους.

Τέλος, σε δύο νεαρούς από την ευρύτερη περιοχή των Σφακίων είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης 6 ετών. Σημειώνεται ότι και στους εν λόγω καταδικασθέντες δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους και δεν οδηγήθηκαν στη φυλακή. Εξάλλου, ο τέταρτος Έλληνας κατηγορούμενος αθωώθηκε. Συνολικά, από τους 9 καταδικασθέντες στη φυλακή είχαν οδηγηθεί οι 5.

Οι τρεις «πυρήνες» της οργάνωσης – Σε Αίγυπτο, Κρήτη και Ιταλία

Σύμφωνα με την Αστυνομία και το κατηγορητήριο μέσω του οποίου παραπέμφθηκαν να δικαστούν από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι φερόμενοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, η οργάνωση φέρεται να διέθετε συνολικά τρεις «πυρήνες»: έναν στην Αίγυπτο, έναν στην Κρήτη κι έναν τρίτο στην Ιταλία. Σύμφωνα πάντα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά μετά την αποκάλυψη της δράσης των εμπλεκομένων από τις Αρχές, τα μέλη του κρητικού «πυρήνα» είχαν επιφορτιστεί με τον ρόλο της εύρεσης των κατάλληλων σημείων στην ακτογραμμή της νότιας Κρήτης, ούτως ώστε τα πλοιάρια από την Αίγυπτο να προσεγγίζουν με ασφάλεια το νησί μας.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ