ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σφοδρές αντιδράσεις για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η πρόθεση του δήμου Ηρακλείου να δημιουργήσει αποτεφρωτήριο σε ιδιόκτητη δημοτική έκταση 45 στρεμμάτων νοτιοανατολικά της Ν. Αλικαρνασσού.

Η κοινωνία είναι ανάστατη με το τοπικό συμβούλιο να κάνει λόγο για αυθαίρετες αποφάσεις χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νέας Αλικαρνασσού Αντώνης Σεκέρης οι κάτοικοι αντιδρούν, καθώς όλα τα “κακώς κείμενα” προορίζονται για την περιοχή αυτή, ενώ όπως τονίζει είναι αντίθετοι “σε αποφάσεις που λαμβάνονται αυθαίρετα”.

Μάλιστα, το τοπικό συμβούλιο συνεδρίασε πρόσφατα και επικύρωσε την αντίθεσή του στην χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ο κ. Σεκέρης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αντίθετοι με την καύση των νεκρών, αλλά με τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου, μέσα στον αστικό ιστό.

Είπε πως γνωρίζει βάσιμα, ότι στη Ριτσώνα οι κάτοικοι των γύρω περιοχών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις οσμές από την καύση των νεκρών.

Διερωτήθηκε ακόμη πως είναι δυνατό να διαμορφωθεί αποτεφρωτήριο στην Αλικαρνασσό, τόσο κοντά στον αστικό ιστό και με δεδομένο ότι θα είναι το μοναδικό στην Κρήτη, οπότε θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στη λειτουργία του.

Όπως είναι γνωστό το τοπικό συμβούλιο έχει εκφράσει επανηλλημένα την δυσαρέσκεια του για την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου, αλλά και γιατί δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση και δεν γνωρίζει για τις επιπτώσεις που θα έχει στις περιοχές που χωροθετείται ενδιάμεσα αυτών της Νέας Αλικ/σου και του οικισμού της Καλλιθέας, όπως και πόσο θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά τον αστικό ιστό της πόλης, και τι μέτρα θα ληφθούν για την ομαλή του λειτουργία.

Τους ισχυρισμούς του κ. Σεκέρη αντέκρουσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης που είπε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλεως, ενώ η όποια αναθεώρηση της απόφασης για χωροθέτηση θα πρέπει να γίνει από την επόμενη Δημοτική Αρχή.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ