ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Σε θέσεις μάχης ο κόσμος του πολιτισμού – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο

Σε τραγωδία χωρίς τέλος εξελίσσεται η υπόθεση “πολιτισμός” στην Ελλάδα. Από εκεί που θα περίμενε κανείς ότι οι όποιες παρεμβάσεις του υπουργείου θα στόχευαν στην ενίσχυση των μουσείων και των εφοριών Αρχαιοτήτων από τις στρατιές κυρίως των αρχαιολόγων που περιμένουν αραχνιασμένοι στην ουρά για δεκαετίες, “έσκασε η βόμβα” με τη μετατροπή των πέντε πιο σημαντικών μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, μια εξέλιξη που κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει θετική. Οι άνθρωποι που υπηρετούν εκ των ένδον τον πολιτισμό συνεχίζουν τις έντονες διαμαρτυρίες τους ελπίζοντας ότι έστω και την τελευταία στιγμή αυτό το καταστροφικό νομοσχέδιο, που παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή, θα αποσυρθεί ζητώντας τη στήριξη από όλους, όχι μόνο φορείς αλλά και πολίτες.

Άλλωστε ο πολιτισμός είναι υπόθεση όλων μας και ως τέτοια πρέπει να τύχει της ύψιστης προσοχής μας. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση επιμένει να κωφεύει στα χρόνια αιτήματα για ενίσχυση των υπηρεσιών και με προσωπικό και με κονδύλια, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο που διευρύνεται μετά και τα τεκταινόμενα – εξίσου ανησυχητικά – στον καλλιτεχνικό χώρο. Οι παραιτήσεις πέφτουν “βροχή” και η οργή φουντώνει.

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου με θέμα “Άμεση απόσυρση του Π.Δ. 85/2022”, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης απηύθυνε κάλεσμα σε διάλογο για την αντιμετώπιση του ζητήματος των καλλιτεχνών. Όπως είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης, οι ευθύνες της Πολιτείας είναι πολλές και διαχρονικές και τα προβλήματα των καλλιτεχνών είναι «βαθιά συστημικά». Σημείωσε επίσης ότι το πρόσφατο Π.Δ. δεν προκάλεσε το ζήτημα, όμως “έριξε αλάτι στις πληγές” δεκαετιών, και, χωρίς να είναι αυτή η πρόθεση, «έθιξε σε ηθικό επίπεδο τον κλάδο των καλλιτεχνών, ενώ προκάλεσε τη δυσπιστία τους απέναντι στην Πολιτεία και την κυβέρνηση». Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι διατεθειμένη να βρει λύσεις. Αναφερόμενος στις διυπουργικές ομάδες εργασίας που έχει συστήσει η κυβέρνηση για το θέμα των πανεπιστημιακών σπουδών παραστατικών τεχνών, είπε ότι θα προτείνει να προσκληθούν πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σωματεία και σύλλογοι καλλιτεχνών.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου είπε ότι «ζητάω, και δεσμεύομαι συγχρόνως ως αξιωματική αντιπολίτευση, την άμεση απόσυρση της κατηγορίας ΔΕ στο Π.Δ., και της τροπολογίας που αφορά τους καλλιτέχνες όταν προσφέρουν όχι μόνο καλλιτεχνικό έργο αλλά και εκπαιδευτικό και διοικητικό», και ανωτατοποίηση, δηλαδή «ανώτατη δημόσια σχολή, για να έχουμε, επιτέλους, καλλιτεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα».

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου καλεί σήμερα Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, στις 12 μ., σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Μουσείου. Αναφορικά με το άλλο μέτωπο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχτεί μεθαύριο Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου καλλιτέχνες για το ζήτημα της εκπαίδευσης.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ