ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σε απόγνωση οι φοιτητές γεωπονίας για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα (βίντεο)

Όμηροι υπουργικών λαθών και παραλείψεων λένε ότι βρίσκονται φοιτητές και απόφοιτοι Γεωπονικών Σχολών, των οποίων τα πτυχία δεν αναγνωρίζονται ως πενταετούς φοίτησης, κάτι που εξομοιώνει τις σπουδές τους με των ιδιωτικών σχολών και τους στερεί επαγγελματικά δικαιώματα.

  • Στο μικροσκόπιο οι γεωπονικές σχολές που πριν το 2019 ήταν ΤΕΙ
  • Ξεκίνησαν κινητοποιήσεις για να θωρακίσουν τα πτυχία και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα
  • Οι φοιτητές ζητούν να μην είναι όμηροι της κρατικής αναλγησίας

Δέσμιοι μιας σειράς λαθών και παραλείψεων χωρίς την δική τους ευθύνη, λένε ότι βρίσκονται τα τελευταία χρόνια απόφοιτοι και φοιτητές Γεωπονικών Σχολών Πανεπιστημίων, που ενώ φοιτούν πέντε χρόνια τελικά τα πτυχία που λαμβάνουν εξομοιώνονται με ιδιωτικών σχολών, δεν τους διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και τους οδηγούν στην ανεργία.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε πανεπιστημιακές σχολές γεωπονίας που πριν το 2019 λειτουργούσαν ως ΤΕΙ. Σχεδόν μια πενταετία μετά και με πρόγραμμα σπουδών που έχει πιστοποιηθεί και αξιολογηθεί, οι ίδιοι αν και καλούνται να φοιτούν πέντε χρόνια, θεωρείται ότι δεν μπορούν να εργαστούν ως γεωπόνοι.

Σήμερα απόφοιτοι και φοιτητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και άλλων 14 τμημάτων γεωπονίας σε όλη τη χώρα ξεκίνησαν κινητοποιήσεις, διεκδικώντας όπως τόνισαν το αυτονόητο που δεν είναι άλλο από το να μπορούν να εργαστούν και να μην νιώθουν όμηροι λόγω παραλείψεων και λαθών των υπουργείων και όχι πάντως με δική τους ευθύνη.

 

Πηγή: neakriti.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ