ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σε αναβρασμό οι παραγωγοί για το “φλοιοτρίβη” που τρώει τις ελιές

Mεγάλη ανησυχία σε ελαιοπαραγωγούς και γεωπόνους έχει προκαλέσει η εμφάνιση ενός εντόμου που λέγεται “Φλοιοτρίβης” που προσέβαλε εξασθενημένα ελαιόδεντρα και εμφανίστηκε σε έκταση σε τρεις περιοχές του Λασιθίου και ειδικότερα στον αναδασμό Καβουσίου στην Πάνω Ελούντα και σε περιοχή του Βραχασίου όπως δήλωσε ο γεωπόνος Μανόλης Βιδάλης που επισκέφθηκε αυτές τις περιοχές και πιστοποίησε το πρόβλημα. Εξήγησε ότι αυτό το ξυλοφάγο έντομο ευδοκιμεί σε κομμένα ξύλα από ελαιόδεντρα και κλαδοκάθαρα αλλά τώρα προσβάλλει και ελαιόδεντρα τα οποία λόγω της ανομβρίας, των νοτιάδων και της κλιματικής αλλαγής είναι εξασθενημένα.

φλοιοτριβης

Όπως ανέφερε ο γεωπόνος το έντομο αυτό δρα ανάμεσα στον φλοιό του δέντρου και στο ξύλο του και ανοίγει μικρές τρύπες. Για την αντιμετώπισή του δεν υπάρχουν φυτοφάρμακα και η μόνη λύση είναι να κοπεί το δέντρο από το σημείο που δεν έχει προσβληθεί.

φλιοτριβης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ και εντομολόγο Μανόλη Ροδιτάκη που ενημερώθηκε για το έντομο από το Ράδιο Κρήτη, εφιστά την προσοχή στους παραγωγούς να καταστρέφουν κλαδοκάθαρα και άλλη κομμένη ξυλεία από το χωράφι όπου ευδοκιμεί το έντομο.

Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει μέσω έρευνας να καταγραφεί η έκταση του προβλήματος και καλεί τους παραγωγούς να ελέγξουν τα ελαιόδεντρά τους. Παράλληλα ο ίδιος είναι διατεθειμένος να μεταβεί σε περιοχές που έχει προσβάλει το έντομο κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Λασιθίου όπως τη ΔΑΟΚ, την Περιφέρεια, Δήμους και γεωπόνους και έπειτα από τον κατάλληλο προγραμματισμό κλιμάκιο να μεταβεί στις καλλιέργειες που έχουν πληγεί. Μετά το stress που έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα από όλους τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν είναι ευάλωτα επεσήμανε ο κ. Ροδιτάκης.

Ο γεωπόνος Μανόλης Βιδάκης μιλώντας για την παραγωγή ελαιολάδου στο Λασίθι έκανε λόγο για μια από τις χειρότερες χρονιές οι ελιές έχουν αλλόκοτη συμπεριφορά, πολλοί παραγωγοί είναι σε απόγνωση έχουν αυξηθεί οι οξύτητες ενώ συνήθως η παραγωγή είναι 6 ή 7 κιλά καρπός προς ένα κιλό λάδι.

 

 

Πηγή: ekriti.gr





ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ