ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: “Σαπίζουν” σταφύλια και σταφίδα μετά τις βροχές – Καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ

Σημαντικές ζημιές στους αμπελώνες της ενδοχώρας και Βόρεια του Ηρακλείου, προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών

Η βροχή μαζί με τις έντονες ζέστες των προηγούμενων ημερών, σάπισαν τα σταφύλια με τους αγρότες να ζητούν τη λήψη μέτρων.

Η έντονη βροχόπτωση σε Φορτέτσα, Προφήτη Ηλία, Μαλεβίζι, Τέμενος και Αρχάνες, οδήγησε σε πολλές καταστροφές, κυρίως σε αμπέλια των περιοχών την ώρα του τρύγου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη.

Την ίδια ώρα μεγάλη είναι η καταστροφή και στην σταφίδα αφού μόνο στον Προφήτη Ηλία, οι απλωμένες σταφίδες φτάνουν τους 250 τόνους που σαπίζουν όπως φαίνεται και από την παρακάτω φωτογραφία από τη σταφίδα στον Προφήτη Ηλία, που δημοσιεύτηκε στο facebook.

Εκτός από τις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του Βοτρύτη, η υγρασία που έχει εγκλωβιστεί μέσα στο σταφύλι έχει ως αποτέλεσμα η ποιότητά του έχει μειωθεί

Επειδή το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει ακόμη ο ΕΛΓΑ σταδιακά πραγματοποιεί αυτοψίες ώστε να γίνει η καταγραφή των μεγάλων ζημιών που υπέστησαν οι αμπελοκαλλιεργητές από τις έντονες βροχοπτώσεις στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως δήλωσε ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Νίκος Δασκαλάκης, οι αναγγελίες των ζημιών σε κάποιες περιοχές έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ σήμερα εστάλη έγγραφο από το οργανισμό στους κατά τόπους ανταποκριτές του να δέχονται αναγγελίες με την προθεσμία να λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε αποζημιώνονται όλες οι ποικιλίες σταφυλιών και εάν κάποιο παραγωγοί θέλουν να τρυγήσουν για να σώσουν ότι σώζεται θα πρέπει να αφήσουν άθικτες δύο σειρές σε διαφορετικά σημεία της καλλιέργειας (μάρτυρες) για να πιστοποιήσουν τη ζημιά οι εκτιμητές, ενώ δεν αποζημιώνεται η σταφίδα.

Το χτύπημα για τους παραγωγούς είναι μεγάλο αφού εκτός από τις βροχές και γενικότερα η κλιματική αλλαγή, προκάλεσε τη φετινή έξαρση της καταστροφής των σταφυλιών από έντομα όπως την ευδεμίδα και ασθένειες με αποτέλεσμα η συγκομιδή του επιτραπέζιου-εξαγώγιμου σταφυλιού αλλά και στα σταφιδάμπελα και οινάμπελα να μην αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τους αμπελουργούς που ζητούν αποζημιώσεις ενώ έχει κατατεθεί και ερώτηση βουλευτών στο Κοινοβούλιο.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ