ΚΡΗΤΗ Νομός Χανίων

Κρήτη: “Ασφυξία” από τις μεταναστευτικές ροές οι οποίες ξεπέρασαν τις 20.000 μέσα σε ένα χρόνο – Η ανακοίνωση των Λιμενικών

Πρόσφυγες και μετανάστες στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς Χανιών. Συνολικά 850 άτομα, προερχόμενα από έντεκα διαφορετικά περιστατικά διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές νότια των Χανίων και της Γαύδου, έχουν μεταφερθεί και φιλοξενούνται προσωρινά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των λιμενικών και μεταναστευτικών αρχών, οι 850 διασωθέντες μετανάστες είχαν αναχωρήσει από την πόλη Τομπρούκ της Λιβύης. Οι περισσότεροι από τους αφιχθέντες παρέμειναν στην περιοχή μεταξύ 15 ημερών και 3 μηνών, μέχρι να επιβιβαστούν στα υπερφορτωμένα σκάφη. Κατάγονται από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ερυθραία, το Σουδάν και η Αιθιοπία, ενώ πολλοί εξ αυτών χαρακτηρίζονται δυνητικοί πρόσφυγες με αίτημα διεθνούς προστασίας. Ανάμεσα στους 850 διασωθέντες καταγράφονται 24 παιδιά και 13 γυναίκες, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση. Η ένταση των μεταναστευτικών ροών έχει αυξηθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα, γεγονός που αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στις ήπιες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού, οι οποίες διευκολύνουν τις θαλάσσιες μετακινήσεις. Η προσωρινή φιλοξενία των 850 μεταναστών πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς, το οποίο ενεργοποιήθηκε ως κέντρο υποδοχής και διαχείρισης ανθρωπιστικής κρίσης από την Περιφέρεια Κρήτης και τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Στο χώρο έχουν διαμορφωθεί υποδομές σίτισης και ιατρικής παρακολούθησης, ενώ κλιμάκια του 2ου Κέντρου Υγείας Χανίων πραγματοποιούν πλήρεις υγειονομικούς ελέγχους σε όλους τους διασωθέντες. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ/EUROKINISSI)

Άμεσες παρεμβάσεις ζητούν οι λιμενικοί της Δυτικής Κρήτης, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στο νησί έχει φτάσει σε οριακό και επικίνδυνο σημείο.

Το 2025 οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 20.000, αυξημένες κατά 415%, με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και υγειονομική υποστήριξη.

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού προειδοποιεί ότι οι αντοχές των στελεχών έχουν εξαντληθεί και ζητά άμεσες ενέργειες πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη για λιμενικούς και μετανάστες.

Μετανάστες Αγία Γαλήνη

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης επιθυμεί να θέσει υπόψη σας, για πολλοστή φορά, την κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μας, αναφορικά με τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Η παρούσα κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για την ασφάλεια και την υγεία των συναδέλφων μας, όσο και για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των ίδιων των μεταναστών.

Τα δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα. Κατά το έτος 2025, η Κρήτη κατέγραψε αύξηση 415% στις μεταναστευτικές ροές, με σχεδόν 21.000 αφίξεις, γεγονός που καταδεικνύει ότι το νησί έχει πλέον καταστεί περιοχή πρώτης γραμμής, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει η αναγκαία προσαρμογή σε επίπεδο υποδομών, προσωπικού και σχεδιασμού.

Καθημερινά, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος δίνουν πραγματική μάχη, επιχειρώντας υπό εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, διασώζοντας ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και αυταπάρνησης. Παρά ταύτα, η επιχειρησιακή αυτή προσπάθεια δεν συνοδεύεται από την αντίστοιχη θεσμική στήριξη.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουμε τα εξής:

Υποστελέχωση και υπέρβαση ορίων αντοχής

Οι Λιμενικές Αρχές της περιφέρειας μας λειτουργούν με προσωπικό που υπολείπεται σημαντικά των οργανικών θέσεων, ενώ καλούνται να ανταποκριθούν σε εξαντλητικά ωράρια φύλαξης. Η υποστελέχωση καθιστά τη φύλαξη επισφαλή, αυξάνοντας τον κίνδυνο επεισοδίων ή αποδράσεων και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των στελεχών μας. Ιδιαίτερη αναφορά οφείλει να γίνει στο γεγονός ότι: Παράλληλα με τα καθήκοντα φύλαξης που αναλαμβάνουν τα στελέχη μας, έχουν επιφορτιστεί και με τη σίτιση των μεταναστών που πραγματοποιείται αποκλειστικά από τα ίδια στελέχη, που παραλαμβάνουν, διανέμουν και χορηγούν τα γεύματα καθημερινά, τα ίδια στελέχη χορηγούν τη φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τις οδηγίες του Νοσοκομείου, χωρίς να διαθέτουν την απαιτούμενη υγειονομική υποστήριξη, πραγματοποιούν συνεχείς μεταφορές μεταναστών στο Νοσοκομείο, συνοδεύοντας αδιάλειπτα περιστατικά αδιαθεσίας και σοβαρών παθήσεων ενώ όλα τα παραπάνω εκτελούνται χωρίς καμία απολύτως συνδρομή ή ενίσχυση από τις αρμόδιες κρατικές δομές, ιατρικό προσωπικό ή άλλους συναρμόδιους φορείς.

Υγειονομικοί κίνδυνοι

Πολλοί από τους εισερχόμενους μετανάστες προέρχονται από περιοχές με ελλιπή υγειονομική επιτήρηση και συχνά παρουσιάζουν μεταδιδόμενα νοσήματα (δερματικές παθήσεις, λοιμώξεις κ.ά.). Η ανεπάρκεια άμεσης και συνεχούς υγειονομικής φροντίδας μετατρέπει τη διαδικασία φύλαξης και μεταφοράς σε υγειονομική βόμβα για το προσωπικό. Παράλληλα, οι συνθήκες διαβίωσης στην Αγυιά παραμένουν τραγικές, με τους μετανάστες αλλά και το προσωπικό φύλαξης τους, να εκτίθενται εκτός των άλλων και στο έντονο ψύχος, σε ανεπαρκείς υποδομές και σε περιβάλλον που ευνοεί την εξάπλωση ασθενειών, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη κρίσιμη κατάσταση.

Ανεπάρκεια του χώρου προσωρινής φύλαξης στην Αγυιά

Ο χώρος προσωρινής φύλαξης στην Αγυιά είναι μη πιστοποιημένος, ακατάλληλος και επικίνδυνος. Σήμερα φιλοξενούνται πάνω από 700 μετανάστες, σε υποδομές που δεν πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφάλειας, χωρητικότητας, υγιεινής και ανθρώπινης διαβίωσης. Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις για μεταγωγή εντός δύο ημερών, έχει παρέλθει σχεδόν ένας μήνας χωρίς καμία μεταγωγή, επιδεινώνοντας δραματικά την κατάσταση δημιουργώντας συνθήκες υψηλού κινδύνου, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε εντάσεις, συμπλοκές και σοβαρά επεισόδια, τόσο μεταξύ των μεταναστών όσο και εις βάρος των στελεχών που επωμίζονται την φύλαξη και τα οποία δεν επαρκούν ούτε αριθμητικά ούτε επιχειρησιακά.

Κίνδυνοι για τους ίδιους τους μετανάστες

Οι συνθήκες συγχρωτισμού, η αδυναμία επαρκούς επιτήρησης και η ακαταλληλότητα των εγκαταστάσεων θέτουν σε κίνδυνο και τους ίδιους τους μετανάστες, δημιουργώντας συνθήκες που δεν συνάδουν με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων ασφαλείας.

Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Λιμενικό Σώμα, δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το προσωπικό έχει εξαντλήσει τα όρια των αντοχών του.

Η διαχείριση του μεταναστευτικού δεν μπορεί να επαφίεται επ’ αόριστον στον πατριωτισμό και τη φιλοτιμία των συναδέλφων, όταν διακυβεύεται η υγεία και η ζωή τους.

Το προσωπικό βιώνει πλέον ένα πραγματικό δράμα, την ώρα που η αδράνεια και οι καθυστερήσεις δημιουργούν την αίσθηση ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα. Έχουν προηγηθεί δεκάδες έγγραφα, συναντήσεις και προειδοποιήσεις.

Έχουμε ρεκόρ αφίξεων… Έχουμε θύματα… Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να ληφθεί επιτέλους σοβαρά η κατάσταση;

Ρωτάμε ευθέως: Πρέπει να υπάρξει ατύχημα ή τραυματισμός συναδέλφου για να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση;

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, προκειμένου να διασφαλιστεί:

Η άμεση και ουσιαστική ενίσχυση και προστασία του προσωπικού, η άμεση αποσυμφόρηση των υφιστάμενων χώρων, η τακτική και έγκαιρη μεταγωγή των μεταναστών και η εξεύρεση κατάλληλων και ασφαλών χώρων προσωρινής φύλαξης.

Η ευθύνη πλέον δεν μπορεί να μετατίθεται. Η κατάσταση απαιτεί άμεσες ενέργειες και αποφάσεις».

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Κατσικανδαράκης Βασίλης
Ο Γ.Γ.
Κωνσταντινίδης Βασίλης



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ