ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ψηλά παραμένουν οι τιμές του ελαιόλαδου – Θολό τοπίο για τη φετινή παραγωγή

Οι πτωτικές τάσεις τιμών που σημειώθηκαν πριν δύο περίπου μήνες,φαίνεται ότι αντιστράφηκαν και το γενικό επίπεδο τιμών επανήλθε στα προ της πτώσης επίπεδα.

Ωστόσο κατά χώρες και περιοχές παρατηρούνται κάποιες έντονες αυξομειώσεις οι οποίες προδίδουν κάποια εμφανή νευρικότητα της αγοράς προερχόμενη από την αγωνία για το τελικό ύψος της ερχόμενης παραγωγής αλλά και το ύψος των περιχρισμένων διεθνώς αποθεμάτων

Στην Ισπανία που αποτελεί το κέντρο των εξελίξεων, οι τιμές μετά τις πτώσεις των μέσων Μαΐου, μάλλον εξαιτίας της ψυχολογίας των τότε βροχοπτώσεων,φαίνεται να επανέρχονται φτάνοντας στα 9,0€/κ και άνω για τα καλά έξτρα, ενώ αυξητικά κινήθηκαν και για τις άλλες ποιοτικές κατηγορίες.

Η εξέλιξη αυτή είναι φανερό ότι οφείλεται μάλλον στην σκλήρυνση της στάσης των παραγωγών οι οποίοι περιόρισαν το ύψος των  προσφορών  τους αναμένοντας καλύτερες τιμές.
ΤΙΜΕΣ 4 6 24

Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο στην Ελλάδα όπου οι τιμές των έξτρα στις λίγες επιχειρήσεις που προσφέρουν τιμές διατηρούνται στα ίδια περίπου επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων και η παγωμένη από εβδομάδες αγορά εξακολουθεί  να παραμένει υποτονική.

Οι αγοραπωλησίες είναι περιορισμένες αφού το ποσοστό των ελαιοτριβείων που  δεν αγοράζουν η δεν έχουν τιμές όπως λένε, διατηρείται στο 57% στην Κρήτη και στο 55% στην Πελοπόννησο .

Τελικά, όπως έχουμε ξαναγράψει η περίοδος αυτή θα επηρεαστεί  ισχυρά από το τελικό ποσοστό της ερχόμενης παραγωγής και εδώ και κυρίως στην Ισπανία, πράγμα που βέβαια την περίοδο αυτή, καίτοι η καρπόδεση έχει αρκετά προχωρήσει, δεν είναι αρκετά εμφανές. Σημαντικός όμως θα είναι ο ρόλος και της πορείας εξάντλησης των αποθεμάτων κυρίως στην Ισπανία

 Τιμές στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες

Τελικά με βάση τις τιμές που δίδουν όσοι απαντούν  στο Δελτίο του ΣΕΔΗΚ, και τα στοιχεία που αντλούμε από διεθνή έγκυρα sites,  τα επίπεδα των  τιμών παραγωγού για τα  έξτρα παρθένα,  στις 4 Ιούνιου  παρουσιάζονται  διεθνώς  ως εξής (Πιν.1):

-Στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα διατηρήθηκαν περίπου ίδιες και κυμάνθηκαν από 7,00 έως 8,90 €/κ. Κατά  περιοχές διαμορφωθήκαν ως εξής:

-Στην   Κρήτη,  αυξήθηκαν ελαφρά οι ελάχιστες και κυμάνθηκαν μεταξύ 7,60-8,90 €/κ, στην Πελοπόννησο διατηρηθήκαν μεταξύ 7,00 – 8,50€/κ. και στα νησιά μεταξύ 7,10 €/κ και 8,50€/κ

-Στην Ισπανία σημειώθηκε πτώση στις μέγιστες και ελαφρά αύξηση στις ελάχιστες και κυμάνθηκαν τελικά μεταξύ  7,76€/κ και  9,00 €/κ.

Στην Ιταλία διατηρήθηκαν οι μέγιστες στα 9,50€/κ και οι ελάχιστες στα 8,10€/κ

– Στην Τυνησία μετά από κάποια άνοδο στα 8,06 €/κ πριν δύο εβδομάδες, έπεσαν και πάλι στα 7,83 €/κ

Νίκος Μιχελάκης – sedik.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ