ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ψάχνουν τη διαδρομή του 1 εκατ. ευρώ του ηγούμενου σε ιστορική μονή του νησιού – Οι εικονικές… εκτάσεις και οι επιδοτήσεις

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται από τις αρμόδιες Αρχές η έρευνα για να διακριβωθεί η προέλευση – και η διαδρομή – μεγάλου χρηματικού ποσού, το οποίο φέρεται να εντοπίστηκε σε γνωστή ανδρική μονή του νομού Ηρακλείου το προηγούμενο διάστημα.

Μετά τον πανελλαδικό σάλο που προκλήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα, οπότε και ήρθε στο “φως” η υπόθεση, οι διωκτικές Αρχές προσπαθούν να βρουν την άκρη του νήματος, προκειμένου να διαπιστωθεί η εμπλοκή (ή μη) της εν λόγω μονής και του ηγουμένου της.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας έγινε γνωστό ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί, οι οποίοι στελεχώνουν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Αθήνα, έχουν στα χέρια τους πόρισμα που συντάχθηκε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (Αρχή Ξεπλύματος Χρήματος). Το πόρισμα φέρεται να σχετίζεται με ποσό – το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες – υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ!

Όπως αναδείχτηκε από ρεπορτάζ αθηναϊκών ΜΜΕ, ο επικεφαλής της εν λόγω Αρχής, ε.τ. αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ενώ αναζητούσε για “μαύρο” χρήμα στο Άγιον Όρος, τελικά φέρεται να το εντόπισε σε μονή του νομού Ηρακλείου. Οι πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι η αναζήτηση είχε στραφεί σε τέσσερα εμβληματικά μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Αξίζει, πάντως, να επισημάνουμε ότι μέχρι στιγμής, εξαιτίας της σπουδαιότητας με την οποία αντιμετωπίζεται από τις διωκτικές Αρχές η επίμαχη υπόθεση, οι πληροφορίες που έχουν έρθει στο “φως” είναι ελάχιστες, γεγονός ενδεικτικό των δικλίδων ασφαλείας κάτω από τις οποίες τελείται η έρευνα.

Πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές – προφανώς – διερευνάται η διαδρομή του επίμαχου χρηματικού ποσού, το οποίο φέρεται να έχει ήδη εντοπιστεί. Από εκεί και πέρα, οι έρευνες που διενεργούν πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα οι αρμόδιοι αναμένεται να καταδείξουν εάν το επίμαχο ποσό που φέρεται να έχει βρεθεί προέρχεται από αδήλωτο χρήμα που προέκυψε από δραστηριότητες εντός Κρήτης ή εάν επήλθε μέσω εισροής χρήματος… προερχόμενου εκτός συνόρων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι Αρχές δεν αποκλείεται να κάνουν “φύλλο και φτερό” δραστηριότητες που σχετίζονται ακόμη και με ενοικιάσεις περιουσιών, όπως επιβάλλουν τα πρωτόκολλα, προσπαθώντας να φτάσουν στην άκρη του νήματος.

Αξίζει, πάντως, να επισημάνουμε ότι από την ημέρα που ήρθε στο “φως” η υπόθεση, η τοπική κοινωνία – και όχι μόνο – έχει θορυβηθεί. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 24ωρα ουκ ολίγοι (όχι αποκλειστικά προερχόμενοι από εκκλησιαστικούς κύκλους) ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση ο ηγούμενος να εμπλέκεται σε τέτοιου είδους υπόθεση. Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για “φούσκα”, η οποία δε θα αργήσει να… σκάσει και η οποία θα στραφεί σε βάρος αυτών που τη δημιούργησαν.

Οι εικονικές… εκτάσεις και οι επιδοτήσεις

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύματα, η επίμαχη μονή φέρεται, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, να νοίκιαζε σε αγρότες εικονικές εκτάσεις, οι οποίες δήθεν της ανήκαν, προκειμένου εκείνοι να εισπράττουν επιχορηγήσεις από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Στην ελεγχόμενη υπόθεση φέρονται, εκτός των άλλων, να εμπλέκονται και υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι φέρονται να χορηγούσαν παρανόμως ενισχύσεις στους αγρότες. Σύμφωνα με τα φερόμενα ευρήματα της Αρχής Ξεπλύματος, οι αγρότες έδιναν και… ποσοστά στη μονή.

Για την πολύκροτη υπόθεση, η οποία έχει προκαλέσει σάλο σε πανελλαδικό επίπεδο, η Αρχή Νομιμοποίησης έχει συντάξει πολυσέλιδο πόρισμα. Πλέον, αναμένεται να μελετηθούν εξονυχιστικά όλα τα στοιχεία, προκειμένου οι αρμόδιοι να προβούν ή όχι στην άσκηση ποινικών διώξεων.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε προ ημερών ανάρτηση του neakriti.gr, στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου είχε λάβει χώρα μεγάλη διαμαρτυρία από πλήθος κτηνοτρόφων έξω από τον Άγιο Μηνά στην πόλη του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2023, μέλη από συνολικά δεκάδες κτηνοτροφικές οικογένειες, οι οποίες ενοικίαζαν εκτάσεις από μονή του νομού Ηρακλείου, είχαν προβεί σε διαμαρτυρία για έξωση που τους είχε κάνει ο ηγούμενος, προκειμένου να ολοκληρώσει συμφωνία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μονή φέρεται να είχε προσφύγει εναντίον των κτηνοτρόφων με εξώδικα και μηνύσεις που υποβλήθηκαν σε Ειρηνοδικείο.

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι μέχρι πριν από μερικά έτη τα έσοδα από τις μονές και τις ενορίες μεταφέρονταν σε τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του φυσικού προσώπου του εκάστοτε ιερέα ή ηγουμένου. Εντούτοις, ο νόμος αυτός τροποποιήθηκε στη συνέχεια και η κάθε μονή ή η κάθε ενορία έπρεπε να έχει δικό της τραπεζικό λογαριασμό. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από το μέγα σκάνδαλο με πρωταγωνιστή ιερέα που φέρεται να διατηρούσε σε τραπεζικό λογαριασμό το… “παγκάρι” δεκαετιών ολόκληρων από την εκκλησία όπου ιερουργούσε.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ