ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Προβλήματα επιβίωσης για χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους – Ζητούν αυξήσεις 15%

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ενόψει και της νέας σεζόν, ανέδειξε ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, κ. Νίκος Κοκολάκης, αναφέροντας ότι οι χιλιάδες εργαζόμενοι, ειδικά τώρα που τελειώνει και η επιδότηση του ταμείου ανεργίας, αγωνιούν για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη, με αυτή τη δύσκολη περίοδο, με την ακρίβεια να καλπάζει και τις υποχρεώσεις να είναι βουνό στην πλάτη των εργαζομένων, έπρεπε να υπήρχε η επέκταση της επιδότησης ανεργίας, καθώς τα ξενοδοχεία στο σύνολό τους αναμένεται να ανοίξουν τέλος Απριλίου αρχές Μαΐου.

Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν με τη λήξη της τουριστικής περιόδου και καλούνται να επιβιώσουν, έως και την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου του 2023 χωρίς καμία οικονομική στήριξη, αφού  επιδοτούνται μόνο για τρεις μήνες, ενώ η περίοδος που βρίσκονται εκτός εργασίας είναι τουλάχιστον έξι μήνες.

Ο πρόεδρος του σωματείου, είπε επίσης ότι το σωματείο και τα χιλιάδες μέλη του ζητούν αυξήσεις μέσω της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας 15% και γι αυτό το λόγο σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση με την Ένωση ξενοδόχων για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Να θυμίσουμε ότι σε πανελλαδικό επίπεδο η νέα διετής κλαδική σύμβαση που υπογράφηκε από τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) προβλέπει αύξηση 5.5% για το 2023 και επιπλέον αύξηση 5% από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη οι ιδιαιτερότητες του Ηρακλείου στο τομέα του τουρισμού επιβάλλουν μεγαλύτερη αύξηση την οποία θα επιδιώξουν να πάρουν.

Ταυτόχρονα ζήτησε καλύτερες συνθήκες εργασίας ώστε να μην υπάρχει διαρροή εργαζομένων από τον κλάδο και περισσότερες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων με αναβάθμιση σπουδών ώστε να υπάρχουν ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους τουρίστες και την ανάλογη χρηματοδότηση.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ