ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – Προσοχή: Έρχονται θυελλώδεις άνεμοι 8-9 Μποφόρ

Σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων  αναμένεται το Σαββατοκύριακο 29-30/06.Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και υπεύθυνο της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo ,το μεσημέρι του Σαββάτου 29/06, οι βόρειοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά τα 7 Μποφόρ και στα ανατολικά την Κρήτης τοπικά στα 8 Μποφόρ.

Σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων  αναμένεται το Σαββατοκύριακο 29-30/06.Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και υπεύθυνο της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo ,το μεσημέρι του Σαββάτου 29/06, οι βόρειοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά τα 7 Μποφόρ και στα ανατολικά την Κρήτης τοπικά στα 8 Μποφόρ.

Δείτε τον χάρτη που ακολουθεί:

Την Κυριακή 30/06,οι άνεμοι ενισχύονται περαιτέρω φθάνοντας τοπικά τα 8 και ίσως και τα 9 Μποφόρ, λόγω καναλισμού μεταξύ των βουνών και επιτάχυνσης σε περιοχές του Λιβυκού. Στις περιοχές αυτές απαιτείται πολύ αυξημένη προσοχή.

Δείτε συγκεκριμένα τον χάρτη που ακολουθεί:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο στην Κρήτη – Τι απαγορεύεται;
«Καμπανάκι» για εκδήλωση πυρκαγιών το Σάββατο 29/6, χτυπά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς αρκετές είναι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για φωτιά, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη. Μάλιστα για πρώτη φορά φέτος έχουμε «πορτοκαλί» στο χάρτη που αντιστοιχεί σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Στο «4» η Κρήτη
Σύμφωνα με το διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών Ηρακλείου Γιώργο Τσικαλά είναι η πρώτη φορά για το φετινό καλοκαίρι που θα έχουμε κατηγορία κινδύνου 4 ,όλες οι υπηρεσίες θα βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες.

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο
*Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
*Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
*Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
*Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
*Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
*Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος
*Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
*Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
*Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
*Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
*Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
*Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
*Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
*Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
*Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
*Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
*Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
*Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
*Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
*Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά
Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
-την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
-την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
-το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Κλιματική αλλαγή: περισσότερες ζεστές ημέρες και λιγότερες κρύες νύχτες στην ΝΑ Μεσόγειο
Το ισχυρό κύμα καύσωνα που έπληξε την κεντρική και δυτική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα δεν επηρεάστηκε από το κύμα αυτό, παραμένει μία από τις πλέον ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή περιοχές της Ευρώπης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία και την ευεξία των κατοίκων της Ελλάδας, παρουσιάζουν τα ευρήματα εργασίας ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Climatology.

Πραγματοποιώντας υψηλής ανάλυσης (~12×12 km2) αριθμητικές προσομοιώσεις του κλίματος και εφαρμόζοντας εξειδικευμένο άνθρωπό-βιομετεωρολογικό μοντέλο, μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά και οι τάσεις των άνθρωπό-βιοκλιματικών συνθηκών στην Μεσόγειο κατά τη διάρκεια των πιο πρόσφατων 30 ετών (1987 – 2016). Ειδικότερα, υπολογίστηκε ο δείκτης της φυσιολογικά ισοδύναμης θερμοκρασίας (PET – Physiologically Equivalent Temperature), ο οποίος, με απλά λόγια, εκτιμά πόσο ζέστη ή κρύο (θερμική αίσθηση) αισθάνεται κάποιος και πόσο επιβαρύνεται αντίστοιχα ο οργανισμός του (θερμική επιβάρυνση), λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των μετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος, ακτινοβολία) και τα χαρακτηριστικά του ατόμου (ηλικία, φύλο, μεταβολισμός κ.α.).

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε υποδεικνύουν ότι το θερμικό βιοκλίμα της Μεσογείου υπέστη σημαντική θέρμανση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών. Ειδικότερα για την Ελλάδα, καταγράφεται στατιστικώς σημαντική μείωση του αριθμού των «κρύων νυχτών» (νύκτες που κάποιος αισθάνεται δροσιά/κρύο) με μέσο ρυθμό 7 νυχτών ανά δεκαετία. Όπως φαίνεται στην Εικ. 1, οι μεγαλύτερες τάσεις μείωσης αφορούν τη νότια χώρα.

Στη Ρόδο και την Κρήτη, για παράδειγμα, οι «κρύες νύχτες» ελαττώνονται με ρυθμό 10 και 9 ανά δεκαετία, αντίστοιχα. Με άλλα λόγια, οι νύχτες στην Ελλάδα γίνονται πιο ζεστές, περιορίζοντας σημαντικά τα χρονικά διαστήματα στα οποία κάποιος μπορεί να ανακουφιστεί από την αίσθηση της ζέστης, ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα.
Στατιστικώς σημαντική αύξηση καταγράφεται για τον αριθμό των «ζεστών ημέρων» (ημέρες που κάποιος αισθάνεται δυσφορία λόγω ζέστης), με μέσο ρυθμό 5 ημερών ανά δεκαετία. Όπως φαίνεται στην Εικ. 2, οι μεγαλύτερες τάσεις εμφανίζονται στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Στα Ιωάννινα, για παράδειγμα, οι «ζεστές ημέρες» αυξάνονται με ρυθμό 6 ανά δεκαετία. Στην ήδη ευάλωτη στη ζέστη Θεσσαλία, ο ρυθμός αύξησης φτάνει τις 4 ημέρες ανά δεκαετία.

Αξιοσημείωτοι είναι τέλος, οι σημαντικά μικρότεροι ρυθμοί αύξησης στην Κρήτη και τη Ρόδο, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στην ευεργετική δράση των εποχιακών ανέμων βορείων διευθύνσεων (μελτέμι).

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ