ΚΡΗΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κρήτη – Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Με το… σταγονόμετρο η κάλυψη των κενών

Ούτε με τη δεύτερη φάση των προσλήψεων στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) ολοκληρώθηκαν για φέτος οι αναγκαίες προσλήψεις για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την κάλυψη των αναγκών των οικογενειών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Λίγο πιο βελτιωμένη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως, μιλώντας στο neakriti.gr, το αιρετό τακτικό μέλος του ΠΥΣΔΕ Ηρακλείου Παναγιώτης Σάπιος περιέγραψε με μελανά χρώματα τη φετινή σχολική περίοδο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και τόνισε ότι φέτος υπάρχει και η ιδιαιτερότητα των επερχόμενων ευρωεκλογών, εξαιτίας των οποίων θα πρέπει να ξεκινήσουν νωρίτερα οι προετοιμασίες των παιδιών στα σχολεία, για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς αυτές θα γίνουν πιο νωρίς από τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα αμέσως μετά το Πάσχα!

«Στη Γενική Παιδεία η κάλυψη είναι μόλις στο 34% και είπαν ότι ξανά μες στον Οκτώβριο θα έχουμε νέες προσλήψεις. Αναλυτικότερα, από τα 194 κενά πήραν 66 αναπληρωτές και μόνο στις βασικές ειδικότητες. Δηλαδή, μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς και Πληροφορικής. Στην Ειδική Αγωγή η κάλυψη έχει φτάσει γύρω στο 70%. Δηλαδή, από τους 117 που ήταν οι ανάγκες, προσλήφθηκαν οι 83. Το ποσοστό όμως στη Γενική Παιδεία είναι αρκετά μικρό. Και τώρα καθόμαστε πάλι να κάνουμε διαχείριση της φτώχιας μας», καταγγέλλει στο neakriti.gr ο Παναγιώτης Σάπιος.

«Δηλαδή, να καλύψουμε τα κενά μέσα από τον αριθμό των προσλήψεων που μας έστειλαν… Εντάξει, στην Ειδική Αγωγή πήραν παραπάνω αναπληρωτές σαν ποσοστό, αλλά δεν τους πήραν όλους. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία, βέβαια, μπορεί να γίνουν και λάθη, να έχουμε και διαμαρτυρίες και γκρίνιες. Είναι φυσικό αυτό»…

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο εκπαιδευτικός συνδικαλιστής, «ήδη έχουμε κοντά ένα μήνα μαθήματος και δεν έχουν καλυφθεί ακόμα όλα τα κενά. Θα ξαναπάρουν σε περίπου 20 μέρες; Πρέπει να περιμένουμε. Είπανε βέβαια ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα πάρουν κι άλλους εκπαιδευτικούς, αλλά μόνο για τη Γενική Παιδεία, γιατί στην Ειδική πήραν πολλούς. Πάντως το πρόβλημα παραμένει».

Ο Παναγιώτης Σάπιος αναφέρει πως το πρόβλημα είναι εντονότερο σε περιοχές όπως αυτές των Μοιρών, του Τυμπακίου και της Αγίας Βαρβάρας.

«Εκεί υπάρχουν μεγάλα κενά. Είναι πολλές ώρες τα κενά. Γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι περιοχές που δεν τις προτιμούν οι συνάδελφοι όσο τις κοντινότερες. Φυσικά ξεκινάνε από το Ηράκλειο να δηλώνουν»…

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι «φέτος είμαστε σε ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση από πέρυσι. Γιατί φέτος είπαν ότι οι πανελλαδικές θα γίνουν πιο νωρίς λόγω των ευρωεκλογών. Είπαν, δηλαδή, ότι μετά τις διακοπές του Πάσχα θα πάμε για τις πανελλαδικές».

Έστω και καθυστερημένα – Καλύτερη η εικόνα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Χωρίς να έχει καλυφθεί στο 100% ούτε η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τουλάχιστον εκεί τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, με βάση την εικόνα που μας παρουσίασε ο πρόεδρος των δασκάλων και νηπιαγωγών του νομού Ηρακλείου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” Γιώργος Μακράκης.

«Καθυστερημένα έγιναν οι προσλήψεις της δεύτερης φάσης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Διότι μπορεί να ανακοινώθηκαν τα ονόματα, αλλά οι συνάδελφοι αυτοί θα προσληφθούν στις 10 και τις 11 Οκτωβρίου. Άρα μιλάμε για ένα μήνα μετά τη λειτουργία των σχολικών μονάδων», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

Συγκεκριμένα, έγιναν 492 προσλήψεις, που αφορούν και τη Γενική και την Ειδική Αγωγή και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.

«Στις προσλήψεις που έγιναν καλύφθηκαν τα κενά που είχαμε σε δασκάλους και νηπιαγωγούς. Καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος των αναγκών που υπήρχαν στην Παράλληλη Στήριξη, περίπου στο 80%. Εκεί όμως που εντοπίζεται ότι είχαμε λίγες προσλήψεις ήταν στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Δηλαδή σε Πληροφορική, γυμναστές, Αγγλική γλώσσα, δεύτερη ξένη γλώσσα, μουσικούς, εικαστικούς και θεατρολόγους οι προσλήψεις κυμαίνεται ανάλογα με την κατηγορία από 30% μέχρι 40%, που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά κενά σε αυτές τις ειδικότητες».

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ