ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Πήραν αύξηση στον μισθό τους, αλλά έχασαν επιδόματα

Πολλά είναι τα παράδοξα που συμβαίνουν καθημερινά στην Ελλάδα με χιλιάδες φορολογούμενους να βρίσκονται πολύ συχνά προ εκπλήξεως.

Την ώρα πού ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας στηρίζεται και έχει ανάγκη τα επιδόματα που λαμβάνει, η πολιτεία δεν μερίμνησε όπως φαίνεται όταν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, με συνέπεια χιλιάδες δικαιούχοι επιδομάτων να τα χάνουν λόγω της αύξησης στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που προκύπτει και από την αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών και Ελευθέρων Επαγγελματιών νομού Ηρακλείου, Δημήτρης Χριστοφοράκης, χαρακτηριστική περίπτωση είναι το επίδομα ενοικίου, το οποίο για να το λάβει μία μονομελής οικογένεια, το ετήσιο εισόδημα της δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ.

Τώρα, όπως λέει ο κ. Χριστοφοράκης, με την αύξηση στον κατώτατο μισθό που αναπόφευκτα φέρει και αύξηση στο ετήσιο οικογενειακή εισόδημα, αυξάνεται αυτόματα και το ετήσιο εισόδημα με συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις εκείνοι που ελάμβαναν το επίδομα ενοικίου, τώρα να το χάνουν καθώς το εισόδημά τους υπερέβη τις 7.000 ευρώ.

Δικαιούχοι επιδομάτων δηλαδή, πήραν αύξηση 50 ευρώ στον μισθό όμως την ίδια ώρα έχασαν 70 ευρώ που είναι για παράδειγμα το ύψος του επιδόματος ενοικίου

Δημήτρης Χριστοφοράκης

(Ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών και Ελευθέρων Επαγγελματιών νομού Ηρακλείου, Δημήτρης Χριστοφοράκης)

 

Παρόμοιες αδικίες συνέβησαν και με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα αφού σε περιοχές όπως την Αλικαρνασσός και η Χερσόνησος, όπου αύξηση ήταν μεγάλη, υπάρχουν περιπτώσεις όπου δικαιούχοι είδαν το επίδομα παιδιού να μειώνεται αλλά και να χάνουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ καθώς η αντικειμενική αξία του ακινήτου τους υπερέβη τις 200.000 ευρώ.

Ο κ. Χριστοφοράκης ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει νέος επανυπολογισμός των κριτηρίων με βάση τις αυξήσεις που έχουν προκύψει και συμπλήρωσε πως ήδη η Ένωσή του, έχει ενημερώσει με επιστολές την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ