ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Kρήτη: Περισσότερα λιόφυτα σε απόρους – Πώς θα μοιράζεται το λάδι

Το εγχείρημα της αξιοποίησης της αγροτικής περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου για κοινωνικούς σκοπούς θέλουν να επεκτείνουν στη Λότζια. Μετά την περσινή επιτυχημένη πρώτη προσπάθεια με τη συγκέντρωση του ελαιόκαρπου σε μετόχι του Δήμου στον Καρτερό από άπορους πολίτες, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑΝΑΛ, ο Δήμος Ηρακλείου θέλει φέτος να διευρύνει την κοινωνική δράση, προσθέτοντας στο πλάνο και άλλα λιόφυτα ιδιοκτησίας του, αλλά και φορείς, όπως το ΚΕΘΕΑ, το ΕΛΜΕΠΑ κ.τ.λ.

Ήδη τις προάλλες, σε διά περιφοράς συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου άναψε πολιτικά το «πράσινο φως» επί της κοινής εισήγησης που έκαναν η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ρένα Παπαδάκη και ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας, Μανόλης Βασιλάκης.

Με βάση την απόφαση, θα προχωρήσει συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ για τη συλλογή ελαιόκαρπου από δύο μεγάλα λιόφυτα του Δήμου στον Καρτερό και στην Ιεράπετρα, ενώ ερευνάται συνάμα το κατάλληλο λιόφυτο, το οποίο θα παραχωρηθεί στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για να εφαρμοστούν πρότυπες μέθοδοι καλλιέργειας.

Όλες οι συνεργασίες αυτές προβλέπεται να έχουν σε πρώτη φάση 3ετή διάρκεια, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις ένα μέρος του παραγόμενου σε αυτά τα δημοτικά λιόφυτα ελαιόλαδου θα αποδίδεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια επέκταση-διεύρυνση του περυσινού κοινωνικού εγχειρήματος, η επιτυχία και η μεγάλη ανταπόκριση του οποίου ενθάρρυναν τη δημοτική Αρχή, και προσωπικά τους δύο άμεσα εμπλεκόμενους αντιδημάρχους Κοινωνικής Πολιτικής και Δημοτικής Περιουσίας να ανοίξουν ακόμα περισσότερο την όλη προσπάθεια κοινωνικής αξιοποίησης της αγροτικής περιουσίας του Δήμου.

Οι όροι συνεργασίας – Πώς θα μοιράζεται το λάδι

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, προβλέπονται συνοπτικά οι εξής όροι συνεργασίας για την κοινωνική αξιοποίηση της αγροτικής περιουσίας του Δήμου: Η παραχώρηση θα έχει διάρκεια 3 ετών, αφενός για να υπάρξει χρόνος για καλλιέργεια που θα αποδώσει καρπούς, και αφετέρου για να μη δεσμευτεί υπέρμετρα η επόμενη δημοτική Αρχή.

Το παραγόμενο ελαιόλαδο θα διατίθεται ως εξής:

  • Ο συνεργαζόμενος φορέας, μετά από μια περίοδο χάριτος ενός έτους, κατά την οποία θα κρατήσει το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας, θα διαχειρίζεται ένα ποσοστό (προτείνεται το 75%) του παραγόμενου ελαιόλαδου για την κάλυψη των εξόδων καλλιέργειας και για την υλοποίηση των στόχων του και θα αποδίδει το υπόλοιπο 25% στην Κοινότητα ή/και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, ώστε να διανεμηθεί σε συμπολίτες που το έχουν ανάγκη.

Η αρχή έγινε πέρυσι με το μεγάλο λιόφυτο, γνωστό και ως «μετόχι Γρυλλιωνάκη», του Δήμου στην περιοχή του Καρτερού, στο οποίο υπάρχουν περί τα 1.300 ελαιόδεντρα.

Μέσω συνεργασίας με τη ΔΕΠΑΝΑΛ, στα τέλη του 2020 προσελήφθησαν και δούλεψαν στη συλλογή του ελαιόκαρπου άποροι συμπολίτες μας, οι οποίοι, πέραν της αμοιβής για την εργασία τους, ανταμείφθηκαν και με το 15% του ελαιόλαδου που έβγαλαν τα 1.300 ελαιόδεντρα στο εν λόγω ακίνητο.

Η ΔΕΠΑΝΑΛ κράτησε απλώς την ποσότητα του ελαιόλαδου που αντιστοιχούσε στη δαπάνη της συλλογής του ελαιόκαρπου, ενώ το υπόλοιπο λάδι δόθηκε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και μοιράστηκε σε συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη.

Πάνω σε αυτό το μοντέλο, λοιπόν, έρχεται ο φετινός σχεδιασμός διεύρυνσης του εγχειρήματος, όπως αποτυπώνεται στην εισήγηση των δύο αντιδημάρχων προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την 25/11/2020 απόφασή του ενέκρινε πέρυσι ομόφωνα την κοινή εισήγηση για τη συνεργασία με τη ΔΕΠΑΝΑΛ με σκοπό την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, και ειδικότερα της συγκομιδής του ελαιόκαρπου από το μετόχι Γρυλλιωνάκη στον Καρτερό, προς όφελος και με την ενεργό συμμετοχή οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Ο στόχος ήταν τριπλός:

  • Η προστασία και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.
  • Η απασχόληση οικονομικά αδύναμων πολιτών, από τους ωφελούμενους των προγραμμάτων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης.
  • Ο εφοδιασμός με ελαιόλαδο του Κοινωνικού Παντοπωλείου και μέσω αυτού η στήριξη ευάλωτων συμπολιτών.

Το εγχείρημα στέφθηκε από επιτυχία και είχε θετική υποδοχή από την κοινωνία.

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση των δύο αντιδημάρχων προς το Δημοτικό Συμβούλιο, «ενθαρρυμένοι από το αποτέλεσμα της πρώτης αυτής ενέργειας, σκεφτήκαμε να διευρύνουμε το αντικείμενο της προσπάθειάς μας. Να συνεργαστούμε, εκτός από τη ΔΕΠΑΝΑΛ, και με φορείς που επιτελούν κοινωνικό έργο, και να εντάξουμε όσο γίνεται περισσότερα αγροτικά ακίνητα του Δήμου στο πλαίσιο αυτής της δράσης.

Με τον τρόπο αυτό θα επιτύχουμε την προστασία και αξιοποίηση περισσότερων ακινήτων του Δήμου, ενώ το κοινωνικό έργο θα διευρυνθεί με την απασχόληση περισσότερων οικονομικά αδύναμων συμπολιτών , την αύξηση των ποσοτήτων του ελαιολάδου που θα διατεθεί σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες, αλλά και τη στήριξη φορέων που επιτελούν κοινωνικό έργο», σημειώνεται επίσης στην εισήγηση, που έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως επισημαίνεται, «με τη σύμφωνη γνώμη των κοινοτήτων Καλλιθέας και Κάτω Ασιτών προχωρούμε σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ στη συλλογή του ελαιοκάρπου από το μετόχι Γρυλλιωνάκη στον Καρτερό και από το ακίνητο στη θέση “Τραπέζα” της κοινότητας Βαϊνιάς του Δήμου Ιεράπετρας. Επίσης, μετά από παρότρυνση της 1ης Κοινότητας, απευθυνθήκαμε στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Συζητούμε την παραχώρηση του δικαιώματος καλλιέργειας σε ελαιόφυτο του Δήμου, ώστε να εφαρμοστούν από το ΕΛΜΕΠΑ πρότυπες μέθοδοι καλλιέργειας που θα επιδεικνύονται στους Κρητικούς αγρότες. Είμαστε σε αναζήτηση του κατάλληλου ελαιώνα».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ