ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Πέφτουν οι τιμές στα λαχανικά, εκτοξεύονται στα φρούτα – «Καίει» το καρπούζι

Χωρίς να έχουν στο τραπέζι τους το λαχταριστό καρπούζι και τα ζουμερά κεράσια – με τις τιμές να ανεβοκατεβαίνουν σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αλλά να παραμένουν στα ύψη σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι – προσπαθούν μέχρι σήμερα να τα βγάλουν πέρα οι περισσότεροι καταναλωτές του Ηρακλείου, σύμφωνα με την εικόνα που περιγράφει στο neakriti.gr ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Οπωροπωλών Ν. Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

Μάλιστα, όπως τονίζει, τουλάχιστον κατά 30% είναι κάτω η καταναλωτική κίνηση σε σχέση με πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο, ενώ λόγω των καταστροφών που υπέστησαν φέτος οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου, σίγουρα θα έρθουν και οι πρώτες ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα και κυρίως στην πατάτα, από τον Αύγουστο και μετά.

Αναλυτικότερα, ο Ιούλιος σε σχέση με τον Ιούνιο έχει “φέρει” κάποιες μειώσεις σε τιμές οπωροκηπευτικών, ενώ αντιθέτως στην ντομάτα υπάρχει σταθερότητα στις… υψηλές τιμές. Το ίδιο και στα αγγούρια, που σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες είναι σε τιμές που δε δικαιολογούνται με βάση τις τιμές… από το χωράφι ως το ράφι. Σίγουρα, πάντως, όπως εξηγεί ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, σε σύγκριση με τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2022, σε όλα αυτά τα είδη οι τιμές είναι αυξημένες σε ένα μέσο ποσοστό που δεν πέφτει κάτω από το 20%, όταν στο ίδιο χρονικό διάστημα η εισοδηματική δύναμη των καταναλωτών εμφανίζεται ολοένα και πιο πεσμένη, λόγω της γενικότερης ακρίβειας που μαστίζει τα νοικοκυριά και την ελληνική κοινωνία.

«Δεν υπάρχει μεγάλη επάρκεια. Δεν υπάρχει όμως και ζήτηση σε κάποια είδη, οι τιμές των οποίων έχουν πέσει σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Γενικότερα, πάντως, δεν υπάρχει δουλειά στα μανάβικα και αυτός είναι ένας παράγοντας που έχει συμβάλλει στη μείωση των τιμών σε κάποια προϊόντα. Δηλαδή στις ντόπιες πατάτες πρώτης ποιότητας, οι τιμές έχουν πέσει στα 0,70 έως 0,80 ευρώ το κιλό, όταν τους προηγούμενους μήνες είχαν φτάσει μέχρι και το 1,20 ευρώ το κιλό. Στο καρπούζι η τιμή έχει μειωθεί γύρω στο 1 ευρώ το κιλό, από 1,50 με 1,70 ευρώ το κιλό που είχε φτάσει τον προηγούμενο μήνα. Και στο πεπόνι από 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό που ήταν, η τιμή έχει πέσει στο 1,20 με 1,50 ευρώ το κιλό. Σε καρπούζι και πεπόνι τώρα έχουμε μεγάλη παραγωγή και γι’ αυτό έχουν μειωθεί και οι τιμές, αλλά στην πατάτα θα δούμε ελλείψεις από τον άλλο μήνα και μετά, γιατί το Λασίθι δε θα βγάλει πολλές πατάτες, μετά τις πλημμύρες που είχε υποστεί τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου», ανέφερε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου.

«Επίσης, στα βλίτα, που η τιμή ήταν στα 2,50 ευρώ το κιλό, τώρα έχει πέσει στο 1,50 ευρώ το κιλό. Στα κολοκύθια η τιμή, που ήταν στα 2 ευρώ το κιλό, έχει πέσει στο 1 ευρώ το κιλό. Αλλά σε γενικές γραμμές, τέτοια εποχή πέρυσι οι τιμές ήταν 20% πιο κάτω. Επομένως και με αυτές τις τιμές η ακρίβεια παραμένει στα ύψη», συμπλήρωσε.

Για προϊόντα που έχουν αυξηθεί οι τιμές τους ή παραμένουν σε επίπεδα- “φωτιά” καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο, μας λέει χαρακτηριστικά: «Στην ντομάτα οι τιμές όλο το φετινό καλοκαίρι βρίσκονται σταθερά στο 1,50 με 1,80 ευρώ το κιλό, διότι είναι λιγοστή φέτος η ντομάτα. Και στο αγγούρι έχουμε τα ίδια επίπεδα τιμών. Αυτό που μπορούμε να πούμε επίσης για την ιδιαιτερότητα του φετινού καλοκαιριού είναι ότι ο κόσμος δεν έφαγε φτηνό κεράσι, διότι δεν έπεσε κάτω από τα 3,50 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι είχαμε κεράσι και με 2,50 ευρώ το κιλό. Και μάλιστα έχουν φτάσει φέτος μέχρι και 5,30 ευρώ το κιλό. Στα ροδάκινα, για την εποχή αυτή, οι τιμές είναι υψηλές και κυμαίνονται από 2 έως 2,50 ευρώ το κιλό. Το ίδιο και στα νεκταρίνια, που πέρυσι είχαν τιμές από 1,50 ευρώ το κιλό και κάτω»…

Για τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, οι τιμές κυμαίνονται από 0,60 έως 0,80 ευρώ το κιλό. «Από τώρα και μετά δε θα έχουμε ντόπιο λεμόνι και όσα ντόπια λεμόνια εμφανιστούν στην αγορά μπορεί να ξεπεράσουν από τώρα και μετά το 1 ευρώ το κιλό», είπε.

Στο σημείο αυτό, ως προς την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά, ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης εξηγεί: «Ο κόσμος δεν ψωνίζει. Η ακρίβεια μειώνει την κατανάλωση. Δηλαδή, ο κόσμος ψωνίζει τα μισά προϊόντα από αυτά που έπαιρνε. Πολλοί δεν έφαγαν κεράσια γιατί είναι ακριβά. Και όσο πέφτουν οι τιμές σε κάποια είδη βλέπουμε και την κίνηση να αυξάνεται. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι από πέρυσι η κίνηση έχει πέσει σε ένα ποσοστό σίγουρα 30%», καταλήγει ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

Έρχονται οι ελλείψεις

Στο μεταξύ, όπως είχαμε ξαναγράψει, φρούτα, λαχανικά, ζαρζαβατικά, αλλά και πατάτες θα έρχονται ολοένα και λιγότερα στους επόμενους μήνες στους πάγκους των μανάβηδων.

Το Οροπέδιο “μετρά τις πληγές του” από την πρόσφατη κακοκαιρία των πρώτων ημερών του Ιουνίου, έχοντας ήδη υποστεί μια μείωση που δεν είναι κάτω από το 50%, όταν πρόκειται για έναν τόπο που πάντα τέτοια εποχή γέμιζε ολόκληρη την αγορά της Κρήτης με όλα τα καλά της γης, σε ποσοστό μέχρι και 70%. Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στον Κρουσώνα, απ’ όπου περιμέναμε τα κρητικά μήλα. Όσο για τη Βόρεια Ελλάδα, τα μήλα, τα ροδάκινα, οι φράουλες, τα αχλάδια, τα κεράσια, τα καρπούζια, τα πεπόνια και όλα τα αγαθά που παράγουν οι περιοχές αυτές “χτυπήθηκαν” επανειλημμένως από τις κακές καιρικές συνθήκες και συνεχίζουν να “χτυπιούνται”, με το κόστος παραγωγής να έχει πιάσει “κόκκινο” και τις ανατιμήσεις να είναι ήδη εμφανείς, αλλά και δεδομένες στο αμέσως επόμενο διάστημα!

Ιδιαίτερα για το Οροπέδιο του Λασιθίου, ο… κρητικός “Κήπος της Εδέμ”, έχει κατακτηθεί πλέον από τον περονόσπορο, τη χολέρα, αλλά και άλλες μυκητολογικές κυρίως ασθένειες, αδυνατώντας από τώρα και μετά να τροφοδοτήσει για τις ανάγκες των καταναλωτών τα μανάβικα της Κρήτης, που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σταματούν να καλύπτουν στη δεδομένη χρονική στιγμή περιοχές της Ανατολής και του Νότου, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο στο νησί μας.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ