ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – “Πέφτει” το ζωικό κεφάλαιο: Οι επιδοτήσεις “έσωσαν” τα αιγοπρόβατα – Μείωση σε χοιρινά και κοτόπουλα

Μείωση των κοπαδιών σε Ελλάδα και Γερμανία σε αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοιροτροφία, αλλά μείωση και στα κοτόπουλα δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την περίοδο από το 2009 έως και το 2020 και εκπέμπουν μηνύματα ανησυχίας για την ευρωπαϊκή κτηνοτροφία.

Πάντως, για φέτος στην Κρήτη παρουσιάζεται μικρή αύξηση μόνο στα αιγοπρόβατα λόγω επιδοτήσεων, σε σχέση με πέρυσι, όπως αποκαλύπτει ο κτηνίατρος-ερευνητής και πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης. Ωστόσο, το φαινόμενο της εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας έχει θορυβήσει την Ευρώπη, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων, με το ζήτημα των αγελάδων που “κατηγορούνται” ότι απελευθερώνοντας μεθάνιο συμβάλλουν αρνητικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, να θεωρείται ως μία από τις βασικότερες αιτίες μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, λόγω της “γραμμής” που λέει «μειώστε τα βοοειδή»!

Αναφορικά με την Ελλάδα, η εικόνα των “λουκέτων” σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και φάρμες γαλακτοπαραγωγής, η μείωση των κοπαδιών ή ακόμα και η εγκατάλειψη του επαγγέλματος έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους αγροτικούς φορείς, που λένε ότι «εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον δε θα υπάρχουν ούτε γάλα, ούτε κρέας, ούτε άλλα βασικά αγροτικά προϊόντα».

Εξάλλου, μέσα από τα στοιχεία αυτά γίνεται ξεκάθαρο πως ο αφανισμός του κλάδου της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα και τη Γερμανία είναι μια πραγματικότητα που απειλεί την εθνική και ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., από το 2009 έως το 2020 οι αμιγώς κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 20% και από 16.210 έφτασαν να λειτουργούν οι 12.974.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τη μείωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από το 2009 έως το 2020, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται σε αυτές με τους χοίρους και τα πουλερικά. Ειδικότερα, μειωμένες κατά 69,4% είναι οι χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, κατά 66,3% οι πτηνοτροφικές, κατά 48,3% οι εκμεταλλεύσεις με αίγες, κατά 38,3% με πρόβατα και κατά 34,9% με βοοειδή.

Αντίστοιχα, λιγότερα είναι και τα ζώα κατά είδος την τελευταία 10ετία. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στα πουλερικά κατά 26,7% και ακολουθούν οι αίγες κατά 25,3%. Στο 21,6% είναι οι απώλειες στους χοίρους, στο 15,7% στα προβατοειδή και στο 3,7% στα βοοειδή.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρο-ερευνητή Αλέκο Στεφανάκη: «Σε πανελλαδικό επίπεδο σήμερα, η αυτάρκειά μας σε χοιρινό έχει φτάσει στην “υπέροχη ασφάλεια” του 20%. Η αυτάρκειά μας σε γάλα αγελαδινό είναι γύρω στα 20%. Δηλαδή, είμαστε μια χώρα υποτίθεται γεωργική και κτηνοτροφική, η οποία είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις εισαγωγές».

Σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη, όλη αυτή η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται «στην παγκόσμια πίεση για τη μείωση των βοοειδών, επειδή τους “χρεώνουν” την επίδραση στην κλιματική κρίση λόγω της απελευθέρωσης μεθανίου. Από ’κει και πέρα, έχουν στρέψει τον καταναλωτή σε άλλα κρέατα και στη μείωση της κατανάλωσης του γάλακτος και αυτό αποτυπώνεται στη μείωση της κτηνοτροφίας»…

Στην Κρήτη

Αναφορικά με την κατάσταση στο νησί μας, ο κτηνίατρος-ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης τονίζει χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά στη χοιροτροφία και την κρεατοπαραγωγό πτηνοτροφία, ισχύει αυτή η μεγάλη μείωση. Έχουμε όμως μία τάση αύξησης μικρή στην αιγοπροβατοτροφία, η οποία τροφοδοτείται από τον τρόπο με τον οποίο χορηγούνται οι επιδοτήσεις και οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν ζώα. Δεν είναι καμιά τρομερή αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Είναι μικρή. Και αποτυπώνεται και στην παραγωγή του κρέατος αρνιού και κατσικιού, και ασφαλώς αιγοπρόβειου γάλακτος».

Από ’κει και πέρα, όπως λέει, «έχουμε μείωση στα κρεατοπαραγωγά πτηνά. Έχουμε μείωση στα χοιρινά. Είναι σταθερή η κουνελοτροφία, η οποία λίγο ή πολύ εξασφαλίζει τις ανάγκες της τοπικής κατανάλωσης. Αλλά αυτό που έχει συμβεί στην Κρήτη είναι ότι έχουμε τρομακτική μείωση της οικόσιτης εκτροφής των ζώων. Κάτι που δεν είναι για καλό. Είναι ένας δείκτης που θα πρέπει να αξιολογηθεί διαφορετικά».

Ο Αλέκος Στεφανάκης λέει πως στα αβγά «η οικόσιτη πτηνοτροφία και η βιομηχανική, που έχει και ένα έρεισμα στον τουρισμό, εξασφαλίζουν την αυτάρκεια του ντόπιου πληθυσμού της Κρήτης, για να μη σας πω ότι έχουμε και υπερεπάρκεια την περίοδο που δεν έχουμε τουρισμό. Την περίοδο του τουρισμού δεν καλύπτεται η παραγωγή για τους επισκέπτες μας».

Καταλήγοντας, ο γνωστός επιστήμονας λέει πως «όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού της απόλυτης αδιαφορίας του καταναλωτή για ποιοτικό και ασφαλές τρόφιμο και του γεγονότος ότι οι δικές μας παραγωγές είναι μικρές σε νησιώτικη περιοχή και άρα έχουν το μειονέκτημα της αδυναμίας της οικονομίας κλίμακας. Βέβαια, έχουμε το μοναδικό πλεονέκτημα της ποιοτικής παραγωγής, αλλά αυτό δε φτάνει. Ασφαλώς θέλει τη βοήθεια της μεταποίησης και του εμπορίου, εάν φυσικά μας ενδιαφέρει η ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας».

Αλέκος Στεφανάκης

Προβληματισμός για την αυτάρκεια – “Καμπανάκι” σε όλη την Ευρώπη

Στη Γερμανία, ο πληθυσμός των βοοειδών μειώνεται ελαφρά, ενώ ο αριθμός των προβάτων αυξάνεται. Ο αριθμός των βοοειδών που διατηρούνται στη Γερμανία μειώθηκε πρόσφατα. Από τις 3 Νοεμβρίου 2023, 10,8 εκατομμύρια βοοειδή διατηρούνταν στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων 3,7 εκατομμυρίων αγελάδων γαλακτοπαραγωγής. Αυτό ήταν 0,9% ή 100.600 βοοειδή και 1,7% ή 62.400 γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες λιγότερες απ’ ό,τι τον Μάιο του 2023.

Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022, ο πληθυσμός των βοοειδών μειώθηκε κατά 1,5% (-160.800 ζώα) και κατά 14,3 εκατομμύρια ζώα (σε σύγκριση με 201 εκατομμύρια ζώα) σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022.

Ο πληθυσμός των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής μειώθηκε κατά 2,5% μέσα σε ένα χρόνο (-96.900 ζώα) και κατά 13% (-554.800 ζώα) σε σύγκριση δέκα ετών.

Η μακροπρόθεσμη πτωτική τάση στην εκτροφή αγελάδων γαλακτοπαραγωγής συνεχίστηκε. Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023, ο αριθμός των θέσεων μειώθηκε κατά 2,1% (-1.100 θέσεις) σε 50.600. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022, υποχώρησε κατά 4,4% (-2.300 θέσεις). Από το 2013, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων αγελάδων γαλακτοπαραγωγής μειώθηκε κατά 36,4% (-29.000 εκμεταλλεύσεις).

Σύμφωνα με στοιχεία, 1,6 εκατομμύρια πρόβατα διατηρούνταν στη Γερμανία. Αυτό ήταν 2,8% ή 42.200 ζώα περισσότερα από ένα χρόνο νωρίτερα (3 Νοεμβρίου 2022). Σε σύγκριση δύο ετών, ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 3,4% ή 51.000 ζώα, ενώ σε σύγκριση δέκα ετών μειώθηκε κατά 0,7% ή 10.900 ζώα.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ