ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη – Πασχαλινό τραπέζι: Αγωνία για την τιμή σε αρνάκι – κατσικάκι – “Φωτιά” καλτσούνια και τσουρέκια

Δύο εβδομάδες και κάτι έχουν απομείνει για την εορτή του Πάσχα, η οποία κάθε χρόνο βγάζει στα καταστήματα τους καταναλωτές για τα καθιερωμένα ψώνια τους.

Ήδη, αρκετοί από αυτούς έχουν ξεκινήσει μία έρευνα αγοράς ώστε να μπορέσουν να βρουν έγκαιρα τα προϊόντα που θέλουν σε προσιτές για την τσέπη τους τιμές.

Με δεδομένη την ακρίβεια σε χιλιάδες προϊόντα, έτσι και σε εκείνα που σχετίζονται με το Πάσχα, οι τιμές θα είναι ανεβασμένες αφού συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς το ράλι των ανατιμήσεων.

Σε επίπεδο Ηρακλείου οι έμποροι προετοιμάζουν ήδη τα καταστήματά τους για τις ημέρες του Πάσχα οπότε και αρκετοί καταναλωτές θα τα επισκεφθούν για να κάνουν τις αγορές τους.

Με κίνητρα για τους πελάτες όπως είναι οι προσφορές σε αρκετά προϊόντα, οι έμποροι θα επιδιώξουν να μαγνητίσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε μία προσπάθεια να αυξήσουν τους τζίρους τους.

Και επειδή τις ημέρες του Πάσχα το προϊόν που πρωταγωνιστεί στο εορταστικό τραπέζι είναι το κρέας και πιο συγκεκριμένα το αρνί και το κατσικάκι, η αγωνία των καταναλωτών για το πού θα φτάσει φέτος η τιμή του είναι μεγάλη.

Mέλος της διοίκησης του συνδέσμου κρεοπωλών νομού Ηρακλείου Μανώλης Δατσέρης, τονίζει πως αν φέτος το αρνί και το κατσίκι είναι ακριβότερο σε σχέση με πέρσι τότε θα είναι πολύ δύσκολο για τον καταναλωτή να το αγοράσει.

Ωστόσο όπως είπε αν η τιμή είναι στα περσινά επίπεδα τότε όλοι θα είναι ευχαριστημένοι και τόνισε ότι εκείνος και οι συνάδελφοί του προσπαθούν να κρατούν τις τιμές όσο το δυνατόν γίνεται, σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τέλος ο κ. Δατσέρης σχολίασε πως σαφή εικόνα για την τιμή του κρέατος φέτος θα έχουμε μέχρι την επόμενη Παρασκευή οπότε και η παραγωγοί θα αρχίσουν να διαθέτουν τα ζώα τους για σφαγή.

Την ίδια ώρα…

Ακριβότερα σε σχέση με πέρσι αναμένεται να είναι τα παραδοσιακά προϊόντα όπως είναι τα τσουρέκια και τα καλτσούνια καθώς η αύξηση στην τιμή των πρώτων υλών, αναπόφευκτα θα φέρει και αύξηση στην τελική τιμή του προϊόντος.
Από τον κλάδο των αρτοποιών γίνεται λόγος για μία αύξηση του 10% σε σχέση με πέρσι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Βασίλη Δαφέρμο, πρόεδρος των αρτοποιών Ηρακλείου, οι συνάδελφοί του, ενώ πέρσι αγόραζαν τη μυζήθρα προς 5 ευρώ το κιλό, φέτος την πληρώνουν 7- 8 ευρώ, γεγονός που αναπόφευκτα θα ανεβάσει την τελική τιμή του προϊόντος.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ