ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Παρέδωσαν 12 τόνους ζωοτροφών στους πυρόπληκτους

Μετά το πέρας της παράδοσης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση αναφορικά με τις καταστροφές που υπέστη η ευρύτερη περιοχή, οι οποίες, όπως υπογραμμίστηκε, έχουν προκαλέσει τεράστιο πλήγμα σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος αποτελεί και την κύρια πηγή εισοδήματος για την πλειοψηφία των κατοίκων.

Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, «με πρωτοβουλία του Δήμου Αμαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της «Αμάρι ΜΑΕ-ΟΤΑ» προχώρησε άμεσα στην αγορά και παράδοση 12 τόνων ζωοτροφών, οι οποίες θα διατεθούν ως ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας που το ζωικό τους κεφάλαιο βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Η θετική ανταπόκριση στο αίτημα του δημάρχου Αγίου Βασιλείου, κ. Γιάννη Ταταράκη, είναι για εμάς κάτι παραπάνω από αυτονόητη, καθώς ως όμορος Δήμος αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις καταστροφικές συνέπειες που έχει επιφέρει ένα τέτοιας έκτασης φαινόμενο στην περιοχή μας».

Ολική επαναφορά της ExxonMobil

Δίνει όντως ισχυρό σινιάλο για την υλοποίηση του ελληνικού project της έρευνας και αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου η επανατοποθέτηση της αμερικανικής πετρελαϊκής ExxonMobil στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης;

Την επισήμανση αυτή κάνουν στα «Νέα» αρμόδιες πηγές που διαχειρίζονται τον φάκελο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με αφορμή την επανασύσταση της κοινοπραξίας που έχει μισθώσει τα blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Οι πηγές επισημαίνουν πως η ενίσχυση της θέσης της αμερικανικής εταιρείας στις ελπιδοφόρες, ως προς το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, παραχωρήσεις της Κρήτης έχει και ισχυρούς γεωπολιτικούς συμβολισμούς. Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος είναι η περιοχή όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες υδρογονανθράκων και οι γεωπολιτικές ισορροπίες αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευαίσθητες.

Η δική μας αίσθηση; Είναι προτιμότερο στην παρούσα φάση να κρατά κανείς μικρό καλάθι!

Η εξέλιξη, με τη μοιρασιά του γαλλικού μεριδίου (μετά την αποχώρηση της γαλλικής TotalEnergies) ανάμεσα στους άλλους δύο εταίρους ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια, είναι σίγουρα θετική και κρατά ζωντανή την κοινοπραξία για τις συμβάσεις παραχώρησης στα κρητικά κοιτάσματα. Αλλά μέχρι εκεί… Η εξέλιξη δε συνεπάγεται ούτε προεξοφλεί ότι θα μπει μπρος, μετά από τη μέχρι τώρα αδράνεια, στο πρόγραμμα ερευνών-αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Οφείλουμε να το επισημάνουμε δημοσιογραφικά ώστε να μην υπάρχουν προσδοκίες που σε αυτή τη χρονική φάση ξεπερνούν τα πραγματικά, απτά δεδομένα.

Δεν πείθει το «δε γνώριζα, δεν ενημέρωσα»

Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, ο πρωθυπουργός δεν έπεισε κανέναν, εκτός από εκείνους που ήταν… πεισμένοι εκ των προτέρων, ότι οι παρακολουθήσεις γίνονταν εν αγνοία του και ότι «δεν τον ενημέρωσαν». Μία από τις πρώτες κινήσεις του ως πρωθυπουργού είναι να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του την ΕΥΠ, κάτι που ουδείς πρωθυπουργός είχε «τολμήσει» έως τώρα. Και να αναθέσει τον έλεγχο των υποθέσεών της στον ίδιο τον ανιψιό του και γραμματέα του.

Ναι, εκείνον που παραιτήθηκε γιατί, λέει, «το τοξικό περιβάλλον μπορεί να βλάψει τον πρωθυπουργό».

Και επίσης ο κ. Μητσοτάκης διόρισε ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του στην ΕΥΠ, την οποία (να το ξαναπούμε) είχε πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του.

Οπότε οι δικαιολογίες «δε γνώριζα, δεν είδα τίποτε, εγώ απλώς προεδρεύω» μπορεί να ήταν πειστικές όταν τις έλεγε ο Κ. Καραμανλής ο νεότερος (ή τέλος πάντων όταν τις έλεγαν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του για εκείνον, γιατί ο ίδιος προς τιμήν του ουδέποτε προσπάθησε να αποσείσει τις ευθύνες του με τέτοιον ωμό και προφανή τρόπο), αλλά διόλου πειστικές δεν είναι όταν τις εκστομίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα μου πείτε, αυτό δεν είναι έκπληξη. Στην Ελλάδα ζούμε, οι λέξεις «ευθιξία», «τσίπα», «πολιτική ευθύνη »… δεν είναι καν μέρος του σύγχρονου λεξιλογίου. Πολλώ δε μάλλον η λέξη «παραίτηση».

Εδώ ο πρωθυπουργός δεν έκανε καν το απολύτως αυτονόητο, να παραμείνει στην Αθήνα αντί να κάνει την καθιερωμένη τριήμερη απόδρασή του στη θάλασσα, ώστε να απαντήσει εγκαίρως στα όσα του καταμαρτυρούν. Και περίμενε τη Δευτέρα γι’ αυτό.

Ας περιμένουμε λοιπόν το «άπλετο φως» που θα ριχτεί στις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης και μετά βγάζουμε οριστική ετυμηγορία.

Μετά τον Ντράγκι… Μελόνι;

Η αρχηγός των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας» Τζόρτζια Μελόνι επανήλθε στο θέμα της σύνθεσης της νέας ιταλικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό δίκτυο Rtl 102,5.

«Στην προεκλογική εκστρατεία μου δε θα κάνω συνεχείς αναφορές στα ονόματα των υπουργών και στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Αλλά ο κανόνας είναι ότι το κόμμα που σε μια συμμαχία λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους προτείνει το όνομα του νέου πρωθυπουργού και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παίρνει την τελική απόφαση. Αν τα “Αδέλφια της Ιταλίας” αναδειχθούν πρώτο κόμμα της συντηρητικής παράταξης, το όνομα που θα προτείνουμε θα είναι το δικό μου, γιατί όχι;», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι.

«Οι ψηφοφόροι μας έχουν αυτή τη βούληση, δε νομίζω ότι θα πάνε στις κάλπες με την προσδοκία να βγει πρωθυπουργός, για παράδειγμα, ο Τζουζέπε Κόντε», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, η κεντροδεξιά συμμαχία ανακοίνωσε χθες ότι όλοι οι υποψήφιοί της θα δεσμευτούν, με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, ότι η παράταξή τους δεν πρόκειται να κυβερνήσει με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, αλλά ούτε με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι δήλωσε τέλος ότι, αν κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση η κεντροδεξιά, μπορεί να ισχύσει μια ενιαία φορολογική κλίμακα για τους δημόσιους υπαλλήλους (μέσα στην επόμενη πενταετία), η οποία δε θα ξεπερνά το 15%.

Ενέργειες για την οικονομία της ενδοχώρας

Ο Δήμος Ηρακλείου και ο Αναπτυξιακός του Οργανισμός «Ηράκλειο Μονομετοχική Α.Ε.» συμπράττουν για την ενδυνάμωση της οικονομίας της ενδοχώρας του Δήμου υπογράφοντας προγραμματική σύμβαση με αντικείμενο τη «Σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουριστικής ανάπτυξης».

Οι δύο βασικοί της άξονες είναι:

α. Ενέργειες ενημέρωσης, αφύπνισης και προώθησης της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Αφορά σε ένα πλέγμα ενεργειών που στόχο έχουν την ενημέρωση και την αφύπνιση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, την πληροφόρηση φορέων και αγοραστικού κοινού για τα τοπικά αγροτικά προϊόντα και τέλος την επικαιροποίηση καταγραφής γαστρονομικών πόρων.

β. Ενέργειες εξωστρέφειας της τοπικής αγροτικής παραγωγής και ενίσχυσης του brand name “Heraklion flavors”. Η εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας και η αναγνωρισιμότητα των τοπικών προϊόντων είναι προαπαιτούμενα για τη διάθεσή τους και επομένως για την επιβίωση της τοπικής οικονομίας.

Επίσης στο πλαίσιο της σύμβασης θα υπάρξει συμμετοχή σε εκθέσεις για την προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων εκτός Κρήτης, διοργάνωση/συνδιοργάνωση δρώμενων-εκθέσεων προώθησης τοπικών προϊόντων και δημιουργία πρωτογενούς υλικού (κειμένων, ψηφιακού υλικού τεκμηρίωσης) ανάδειξης πολιτισμικής κληρονομιάς-αγροτικών προϊόντων.  Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης είναι 24 μήνες, με προϋπολογισμό 154.055,91 ευρώ.

Εύστοχος Βενιζέλος

Ό,τι άποψη και να ’χει κανείς για τον πολιτικό βίο του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο πολιτικός του λόγος – όταν αποφασίζει να μιλήσει – είναι μεστός, εύστοχος και καίριος. Η δήλωσή του για το θέμα των δικαιολογιών Μητσοτάκη για τις υποκλοπές, την οποία δημοσιεύουμε υπό μορφήν άρθρου σε άλλες στήλες της Ν.Κ., είναι υπόδειγμα δομημένου πολιτικού λόγου και αποδομεί πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα «δεν ήξερα, δεν μου ’παν, εγώ είμαι από χωριό».

Τρεις ερωτήσεις για τα αμπέλια

Με τρεις ερωτήσεις προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου θέτει τα προβλήματα της αμπελοκαλλιέργειας στην Κρήτη που οδηγούν σε αδιέξοδο λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας και του αποκλεισμού της Κρήτης από προγράμματα και αποζημιώσεις.

Τρία αιτήματα

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής Ηρακλείου ζητά:

– Πρώτον: Την ένταξη της σουλτανίνας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, στις οποίες το υπουργείο εντάσσει μόνο την κορινθιακή,

– Δεύτερον: Την ένταξη των αμπελοκαλλιεργητών της Κρήτης στο πρόγραμμα που ετοιμάζει το υπουργείο για ενίσχυση/αποζημίωση των σταφυλιών με 60 ευρώ ανά στρέμμα λόγω των επιπτώσεων του πολέμου και

– Τρίτον: Το άνοιγμα της διαδικασίας δήλωσης ζημιών που προκλήθηκαν από ισχυρούς ανέμους και υποβάθμισαν την ποιότητα, κλείνοντας τις αγορές του εξωτερικού για τα επιτραπέζια της Κρήτης, καθώς και την προώθηση διαδικασιών αποζημίωσής τους.

Ταυτόχρονα ο βουλευτής επικοινώνησε με την αντιπεριφερειάρχη κ. Χουδετσανάκη και ζήτησε την πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή υπηρεσιών, επιστημονικών φορέων, παραγωγών και βουλευτών προκειμένου να ενταθεί η πίεση προς την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να αλλάξει πολιτική το αρμόδιο υπουργείο.

Επαναπροωθήσεις

Δε χάνουν ευκαιρία να εκθέτουν τη χώρα μας οι Τούρκοι, όταν βρίσκουν υλικό. Και το βρήκαν, στη μορφή ενός νέου αποκαλυπτικού βίντεο για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, που έδωσε στη δημοσιότητα το λιμενικό της Τουρκίας.

Σε αυτό φαίνεται το περιπολικό σκάφος “Γεώργιος Κωτούλας”, που εδρεύει στη Λέσβο, το πρωί στις 7:25 της 12ης Ιουλίου, να εγκαταλείπει μεσοπέλαγα 58 ανθρώπους, αφού τους έχουν επιβιβάσει σε τρία life rafts.

Το σκάφος αυτό έχει χρηματοδοτηθεί κατά 90% από τη Frontex μέσω του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, ενώ το όνομά του το πήρε από τον ήρωα Έλληνα υποπλοίαρχο Γεώργιο Κωτούλα, ο οποίος εκτελέστηκε το 1942 από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, πολεμώντας κατά του φασισμού.

 

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ