ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Πάνω από 4.000 άτομα σε χρόνια αναμονή της λίστας των χειρουργείων

Πάνω από 4.000 άτομα περιμένουν στις λίστες του ΠΑΓΝΗ για να χειρουργηθούν. Οι ασθενείς είναι στην αναμονή από 3-4 μήνες μέχρι και χρόνια με μερικούς εξ αυτών, μη μπορώντας να περιμένουν αλλά και μη αντέχοντας την πολύμηνη ταλαιπωρία να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Βασικός λόγος είναι ναι μεν η έλλειψη προσωπικού, αλλά όπως υποστηρίζει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, η απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εντός του νοσοκομείου οφείλεται «στην έλλειψη αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού, στη μη λειτουργία τουλάχιστον δύο κρεβατιών ΜΕΘ λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και βοηθητικού προσωπικού».

Ώρα μηδέν για τη δημόσια υγεία του ΠΑΓΝΗ, με τις λίστες αναμονής να είναι μεγάλες. Οι ελλείψεις είναι σοβαρές με περιστατικά σε δύσκολες λίστες αναμονής, όπως είναι η Νευροχειρουργική, να περιλαμβάνουν εκατοντάδες άτομα. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, μίλησε αποκλειστικά στο neakriti.gr για τις λίστες αναμονής που επικρατούν, τονίζοντας: «Σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής εκατοντάδων ασθενών προκαλεί ο μειωμένος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων στο νοσοκομείο, που δημιουργεί πολύμηνες αναμονές λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού στο Αναισθησιολογικό τμήμα, τα χειρουργεία, στη ΜΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό ότι λειτουργούν καθημερινά μόνο 7 και ενίοτε 8 κρεβάτια από τις 9 χειρουργικές αίθουσες, ενώ παραμένουν αναξιοποίητες δύο επιπλέον χειρουργικές αίθουσες, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 230 ασθενείς να βρίσκονται για μήνες στη λίστα αναμονής της Γενικής Χειρουργικής Κλινικής, πάνω από 700 ασθενείς στη λίστα αναμονής στην Αγγειοχειρουργική Κλινική, περισσότεροι από 600 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Νευροχειρουργικής και περισσότεροι από 300 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Ορθοπαιδικής Κλινικής».

Μήνες έως και χρόνια στο περίμενε…

Συνολικά, ο αριθμός των ασθενών που περιμένουν να εγχειριστούν από το ΠΑΓΝΗ είναι πάνω από 4.000 άτομα. Πρόκειται για έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό, με τον κ. Βρύσαλη να υποστηρίζει πως ο χρόνος αναμονής είναι από 3-4 μήνες μέχρι και μερικά χρόνια. Όπως είπε, «παρόμοιες είναι οι λίστες αναμονής και για τις υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες (ΩΡΛ, Ουρολογική, Πλαστική Χειρουργική, Οφθαλμολογική, Γναθοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική και Γυναικολογική). Συνολικά πάνω από 4.000 περιμένουν για να χειρουργηθούν στο ΠΑΓΝΗ. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι ο χρόνος αναμονής να είναι από 3-4 μήνες έως και αρκετά χρόνια. Ιδιαίτερα εκείνοι οι ασθενείς που δε θα μπορούν να πληρώσουν (όπως προβλέπει ο νόμος της Ν.Δ., σε συνέχεια των προηγούμενων νόμων των κυβερνήσεων για τα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία)», η αναμονή θα αυξηθεί δραματικά.

Η απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων και νοσηλευτικό προσωπικού, στη μη λειτουργία τουλάχιστον δύο κρεβατιών ΜΕΘ λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και βοηθητικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα έχουν παραιτηθεί 2 αναισθησιολόγοι με τον συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και με τα διεθνή δεδομένα ασφαλείας θα έπρεπε να λειτουργούν 7 χειρουργικές αίθουσες. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό στα χειρουργεία και στο Αναισθησιολογικό Τμήμα, με αποτέλεσμα στους εργαζόμενους να οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρύσαλης είπε ότι «στο ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με τον ανεπαρκέστατο οργανισμό, παραμένουν κενές 394 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 85 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου. Η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 609 επικουρικοί που είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που αφορά εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Σεπτεμβρίου-31 Δεκεμβρίου του 2023. Στη μεγάλη επιμήκυνση της λίστας αναμονής για χειρουργική επέμβαση συνέβαλε η κυβερνητική απόφαση για περικοπή των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η απαράδεκτη κατάσταση με την υπολειτουργία των χειρουργείων αποτελεί μια ακόμη προκλητική πριμοδότηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αποδεικνύοντας γι’ άλλη μια φορά ότι, στα πλαίσια του συστήματος που ζούμε, η υγεία για τις λαϊκές οικογένειες αποτελεί “ατομική ευθύνη”, ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πεδίο κερδοφορίας».

Τρόποι αντιμετώπισης

Ο κ. Βρύσαλης υποστήριξε πως θα πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του συμφέροντος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Τι πρέπει να κάνει επομένως η Πολιτεία; Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ υπογράμμισε πως πρέπει «να προκηρυχθούν και να καλυφθούν άμεσα οι τρεις κενές οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων. Να τροποποιηθεί ο οργανισμός του ΓΝΕ Θριάσιο και να συσταθούν 4 τουλάχιστον επιπλέον οργανικές θέσεις ειδικευμένων αναισθησιολόγων, λαμβάνοντας υπόψη τη μη προσέλευση ειδικευομένων. Να ενισχυθούν το Αναισθησιολογικό Τμήμα και τα χειρουργεία με προσλήψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, αξιοποιώντας τις καταστάσεις συμμετεχόντων στις προκηρύξεις, για να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες, να δοθούν οι χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και να εξασφαλιστεί η χορήγηση συνεχούς καλοκαιρινής άδειας 15 εργάσιμων ημερών. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι».

Κρίσιμη για την υγεία των ασθενών η καθυστέρηση

Ο διευθυντής-ψυχίατρος της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Βασίλης Κούδας, μιλώντας αποκλειστικά στο neakriti.gr, ανέφερε πως πολλοί ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής καταφεύγουν ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ανέφερε πως δεν αναμένεται βελτίωση της κατάστασης στο άμεσο μέλλον.

Όπως εξήγησε, «οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από την προηγούμενη κυβέρνηση υπολείπονταν των αναγκών ειδικά στο νησί μας και πιο συγκεκριμένα στα νοσοκομεία ανά νομούς. Το αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται πολλά χειρουργεία και στο ΠΑΓΝΗ. Η κατάσταση ξέφυγε αρκετά την περίοδο της πανδημίας, που είχαν περιοριστεί τα χειρουργεία. Έχουν μαζευτεί κάποιες χιλιάδες περιστατικά ασθενών στις λίστες αναμονής, εκ των οποίων κάποιοι εξ αυτών έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας και κάποια καθυστέρηση στην επέμβαση σε αυτούς μπορεί να είναι κρίσιμη για την υγεία τους. Επιπλέον, επεμβάσεις που είναι “απλές” δεν υλοποιούνται σχεδόν ποτέ.

Αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται (όσοι μπορούν) και πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Σαφέστατα μιλάμε για υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας τις έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός με τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές και άλλους τρόπους. Δε διαφαίνεται και βελτίωση της κατάστασης στο άμεσο μέλλον».

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ