ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Οργή από σεισμοπαθείς και πλημμυροπαθείς για τις κατασχέσεις λογαριασμών

Καζάνι που βράζει θυμίζει η περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος με τα προβλήματα να έχουν κορυφωθεί και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται προκείμενου να προχωρήσει η ανοικοδόμηση της περιοχής, να είναι ανυπέρβλητες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ενώ 850 κατοικίες έχουν χαρακτηριστεί κόκκινες και πρέπει να κατεδαφιστούν, μόνο 50 από αυτές έχουν κατεδαφιστεί εδώ δεν έχει ξεκινήσει η ανέγερση ούτε μιας καινούργιας κατοικίας. Παράλληλα πληθαίνουν οι καταγγελίες των σεισμοπαθών που κάνουν λόγο για κατασχέσεις χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και για απειλές ξένων funds που προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Στις καταγγελίες αυτές έρχεται να προστεθεί και η αγωνία του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Μανώλη Φραγκάκη ο οποίος δήλωσε χθες ότι δεν έχουν πληρωθεί οι εργολάβοι που δημιούργησαν την υποδομή για να τοποθετηθούν οι οικίσκοι στο Αρκαλοχώρι με το χρηματικό ποσό να φτάνει τις 980.000 ευρώ αλλά και οι αρκετές χιλιάδες ευρώ που έχουν μετατραπεί ως χρέος για το ηλεκτρικό ρεύμα που έχει δοθεί στους οικίσκους και το οποίο απειλείται με διακοπή.

Παρόμοια η κατάσταση και για τη λαβωμένη από τις πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου, περιοχή της Αγίας Πελαγίας, οι πολίτες της οποίας βρίσκονται και εκείνοι αντιμέτωποι με τραγελαφικές καταστάσεις.

Ενώ με νομοθετική ρύθμιση είχαν απαλλαχθεί από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι και τον Απρίλιο του 2024 από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αρκετοί επιχειρηματίες της περιοχής είδαν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεών τους τους να κατάσχονται από την Πολιτεία, την ώρα που διέθεσαν τα χρήματά τους μόνο στον ΕΦΚΑ, ώστε με τα υπόλοιπα χρήματα που δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν, να πληρώσουν και να αποκαταστήσουν τις ζημιές ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να είναι έτοιμες για την επόμενη τουριστική σεζόν.

Τις δικές τους απαντήσεις έδωσαν οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές του Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης και Μάξιμος Σενετάκης.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε σε όλα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους σεισμοπαθείς και τους πλημμυροπαθείς ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι για την περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος δεν έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες από πλευράς Δήμου, με την ταχύτητα που θα έπρεπε, σε αντίθεση με τον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, ώστε να προχωρήσει η σταδιακή ανοικοδόμηση της περιοχής.

Αναφορικά με την απειλή διακοπής που υπάρχει γύρω από το ηλεκτρικό ρεύμα των σεισμοπαθών του Αρκαλοχωρίου δεσμεύτηκε στον αέρα της εκπομπής να επανέλθει αφού πρώτα λάβει τη σχετική ενημέρωση.

Μιλώντας για τις κατασχέσεις λογαριασμών στους πλημμυροπαθείς της Αγίας Πελαγίας δήλωσε ότι θα έρθει σε επικοινωνία με τον Εμπορικό Σύλλογο της περιοχής και αναλόγως από τα όσα προκύψουν θα υπάρξουν και οι ανάλογες κινήσεις.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Σενετάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση αυτή κινήθηκε πολύ γρηγορότερα σε σχέση με το παρελθόν ενώ όπως είπε έρχονται νέες αποφάσεις οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στη μέρα ή το αργότερο την Παρασκευή από τον αρμόδιο Υπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο. Για κατασχέσεις λογαριασμών αλλά και ακίνητης περιουσίας σε σεισμοπαθείς και πλημμυροπαθείς περιοχές, δήλωσε ότι η ενημέρωση που είχε από το αρμόδιο υπουργείο  είναι ότι είχαν δοθεί δύο ΑΦΜ ωστόσο όπως δεσμεύτηκε και εκείνος, θα έχει νεότερη και πληρέστερη ενημέρωση προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ